Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Ηλεκτρονικό εισιτήριο – Πρόεδρος εργαζομένων ΜΕΤΡΟ: Δεν έχουν εκδώσει το 1,40 γιατί κάνουν οικονομία στο χαρτί!Στα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο αναφέρθηκε ο πρόεδρος εργαζομένων ΜΕΤΡΟ, Σπύρος Ρεβύθης, σε συνέντευξή του στον ΑΡΤ 90,6 FM.


Όπως είπε χαρακτηριστικά, στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν το ημερήσιο που κοστίζει 4.50€, ακόμα και αν θέλουν να κάνουν μόνο μία διαδρομή.

Ο λόγος -όπως τονίζει- είναι ότι ο ΟΑΣΑ κάνει οικονομία στο χαρτί!

«Ο ΟΑΣΑ δεν έχει βάλει ακόμα στο νέο σύστημα εισιτηρίων το 1,40€ και το 0,60€ εισιτήρια γιατί κάνουν οικονομία στο χαρτί! Δεν έχουν παραγγείλει χαρτί που να μπορέσουν να εκδώσουν το 1,40€. Ένα έργο 50.000.000€ οι υπεύθυνοι – ανεύθυνοι θέλουν να αναγκάσουν τον κόσμο να βγάζει ηλεκτρονικό εισιτήριο για να εκπαιδευτεί σε αυτό το μεταβατικό στάδιο και όλος ο κόσμος αυτός ταλαιπωρείται γιατί δεν έχουν φροντίσει να αγοράσουν χαρτί για το 1,40€. Επειδή ο μεγάλος όγκος για χαρτί είναι το 1,40€ και το 0,60€».

Προσωποποιημένη κάρτα

Για την προσωποποιημένη κάρτα ανέφερε πως: «Οι επιβάτες μπορούν να την βγάλουν και τώρα, όποια στιγμή θέλουν, δωρεάν. Όταν λήξει η χάρτινη, μπορούν να πάνε τότε να πληρώσουν το αντίτιμο. Για να αποφύγουν τον συνωστισμό στο τέλος του μήνα, μπορούν να την βγάλουν τώρα και να την χρησιμοποιήσουν μετέπειτα.

Σκεφτείτε τώρα ότι υπάρχουν 600.000 χάρτινες κάρτες που πρέπει να γίνουν πλαστικές. Αν πάνε όλοι αυτοί τέλος του μήνα να μετατρέψουν τις κάρτες στους σε πλαστικές στα 30 μόνο εκδοτήρια σε όλο το δίκτυο που υπάρχει δυνατότητα να εκδοθούν, φανταστείτε τι έχει να γίνει!», επισήμανε.

«Για να εκδοθεί χρειάζεται ο επιβάτης α) ένα έγγραφο που να αναγράφεται το ΑΜΚΑ του πάνω, β) την ταυτότητα του και μια γ) φωτογραφία που θα την βγάλει εκεί στα εκδοτήρια».

«Δεν ξέρουμε τον λόγω που ΟΑΣΑ ζητάει το ΑΜΚΑ από τους επιβάτες. Τον έχουμε ρωτήσει επανειλημμένα και απάντηση δεν έχουμε πάρει. Το θεωρούμε περιττό εμείς οι εργαζόμενοι».

Συνέχεια βλάβες

«Το σύστημα ακόμα είναι ημιτελές! Βγάζει συνέχεια βλάβες. Τους καλούμε να το επισκευάσουν και ο χρόνος διόρθωσης της βλάβης είναι μια με δύο ώρες. Φανταστείτε ότι ένας εκδότης μας μπορεί να αρχίζει να εκδίδει μια κάρτα και το σύστημα να κολλήσει με αποτέλεσμα ο επιβάτης να περιμένει πάνω από 20 λεπτά από κακοτεχνία του εργολάβου».

Ακούστε τη συνέντευξή του Σπύρου Ρεβύθη στον ΑΡΤ 90,6 FMΧρηστικές πληροφορίες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Τα νέα «έξυπνα» εισιτήρια του ΟΑΣΑ αποτελούνται από το ηλεκτρονικό εισιτήριο (ΑΤΗ.ΕΝΑ Ticket) και την απρόσωπη και προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα (απρόσωπη και προσωποποιημένη ATH.ENA Card).

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο (ΑΤΗ.ΕΝΑ Ticket) και η απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (απρόσωπη ATH.ENA Card) τέθηκαν στη διάθεση του επιβατικού κοινού τον Φεβρουάριο.

Αντίστοιχα, η προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα (προσωποποιημένη ATH.ENA Card) κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Η έκδοση της προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας γίνεται ήδη σε ορισμένους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού, όπως, στους σταθμούς Σύνταγμα, Αγ. Μαρίνα, Δ. Πλακεντίας, Ελληνικό, Ανθούπολη, Πειραιάς, Κηφισιά, Ομόνοια και Αττική (οι σταθμοί εμπλουτίζονται συνεχώς), σε δυο σταθμούς του τραμ (Αγ. Φωτεινή και Σύνταγμα) και στο εκδοτήριο της Ο.ΣΥ. στην Όθωνος (Πλ. Συντάγματος).

Το πολλαπλό ηλεκτρονικό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket) και η απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (απρόσωπη ATH.ENA Card) απευθύνονται, κυρίως, στους μεμονωμένους και όχι στους συστηματικούς επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Η διάθεση του πολλαπλού «έξυπνου» εισιτηρίου και της απρόσωπης «έξυπνης» κάρτας γίνεται, προς το παρόν, με προϊόντα αξίας άνω των 4,5 ευρώ. Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η απρόσωπη «έξυπνη» κάρτα αποθηκεύει και χρηματική αξία.
Αντίστοιχα, η προσωποποιημένη «έξυπνη» κάρτα (προσωποποιημένη ATH.ENA Card), η οποία απευθύνεται στους συστηματικούς χρήστες των ΜΜΜ, υποκαθιστά, μεταξύ άλλων, τις υφιστάμενες μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες του ΟΑΣΑ και τις κάρτες των ειδικών κατηγοριών επιβατών. Για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας από Τερματικό Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) απαιτείται o επιβάτης να προσκομίσει επίσημο έγγραφο που να προσδιορίζει τον αριθμό ΑΜΚΑ, την αστυνομική του ταυτότητα ή εναλλακτικά, για μη Έλληνες υπηκόους, απαιτείται διαβατήριο και η εισαγωγή ενός 8ψήφιου κωδικού.
Ο δικαιούχος μειωμένης ή δωρεάν μετακίνησης θα πρέπει να προσκομίζει και το σχετικό αποδεικτικό του δικαιώματος.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο (ΑΤΗ.ΕΝΑ Ticket) και απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (απρόσωπη ATH.ENACard)

Στo ηλεκτρονικό εισιτήριο και στην ηλεκτρονική απρόσωπη κάρτα, ο επιβάτης μπορεί να προμηθευτεί προϊόντα, όπως:
Το πακέτο των 10 + 1 εισιτηρίων (το 1 εισιτήριο είναι δωρεάν), το ημερήσιο εισιτήριο των 4,5 ευρώ, το πενθήμερο εισιτήριο των 9 ευρώ, το τουριστικό εισιτήριο των 3 ημερών για όλα τα μέσα (περιλαμβάνει 1 διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο) των 22 ευρώ, τα εισιτήρια προς το αεροδρόμιο, κτλ.

Η διάθεση του πολλαπλού «έξυπνου» εισιτηρίου και της απρόσωπης «έξυπνης» κάρτας γίνεται, προς το παρόν, με προϊόντα αξίας άνω των 4,5 ευρώ. Δηλαδή, κάποιος δεν μπορεί να τα προμηθευτεί, την πρώτη φορά, με το ενιαίο εισιτήριο των 1,4 ευρώ. Ωστόσο, μετά μπορεί να κάνει επαναφόρτιση με 1,4 ευρώ.
Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η απρόσωπη «έξυπνη» κάρτα αποθηκεύει και χρηματική αξία.

Προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα (προσωποποιημένη ATH.ENA Card)

Η προσωποποιημένη ATH.ENA Card υποκαθιστά τις υφιστάμενες μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες του ΟΑΣΑ, τα μειωμένα και τα ελευθέρας. Με άλλα λόγια, απευθύνεται στους συστηματικούς χρήστες των ΜΜΜ.

Η έκδοση της προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας (προσωποποιημένη ATH.ENA Card) γίνεται ήδη σε ορισμένους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού και ειδικότερα, στους σταθμούς Σύνταγμα, Αγ. Μαρίνα, Δ. Πλακεντίας, Ελληνικό, Ανθούπολη, Πειραιάς, Κηφισιά, Ομόνοια και Αττική (οι σταθμοί εμπλουτίζονται) και σε δυο σταθμούς του τραμ (Αγ. Φωτεινή και Σύνταγμα) στο εκδοτήριο της Ο.ΣΥ. στην Όθωνος (Πλ. Συντάγματος).

Έκδοση προσωποποιημένης κάρτας από ΤΕΚ

Για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας από Τερματικό Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) απαιτείται o επιβάτης να προσκομίσει:

-επίσημο έγγραφο που να προσδιορίζει τον αριθμό ΑΜΚΑ,

-την αστυνομική του ταυτότητα ή εναλλακτικά, για μη Έλληνες υπηκόους, απαιτείται διαβατήριο,

-εισαγωγή 8ψήφιου κωδικού.

Ο εκδότης εισάγει στην εφαρμογή του ΤΕΚ τον ΑΜΚΑ, το  όνομα, το επώνυμο καθώς και το μήνα και έτος γέννησης.
Στη συνέχεια προχωρά σε επιβεβαίωση της ταυτότητας του επιβάτη,  ο οποίος εισάγει τον 8ψήφιο κωδικό ασφαλείας.
Τέλος, ο εκδότης προχωρά σε λήψη φωτογραφίας του επιβάτη (μέσω της φωτογραφικής μηχανής που διαθέτει το ΤΕΚ ή μέσω σάρωσης προεκτυπωμένης φωτογραφίας) και εκδίδει την έξυπνη κάρτα.

Κατά τη διαδικασία έκδοσης της κάρτας το σύστημα παράγει και αποθηκεύει στη βάση δεδομένων το hashed value που προκύπτει από το συνδυασμό ΑΜΚΑ και κωδικού, καθώς και τον μήνα και έτος γέννησης.

ΠΗΓΗ