Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Πέντε υπουργεία οφείλουν 341 εκατ. ευρώ στον ΟΑΣΑ



Οι συσσωρευμένες οφειλές πέντε υπουργείων προς τις εταιρείες του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) από το 2012 και μετά έχουν ανέλθει στα 341 εκατ. ευρώ.


Στους οφειλέτες των αστικών συγκοινωνιών συγκαταλέγονται τα υπουργεία Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας, Παιδείας και Υγείας, τα οποία εδώ και χρόνια δεν καταβάλλουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις για τη μεταφορά διαφόρων κοινωνικών ομάδων που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους.

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΣΑ, από το 2011 (αναδιάρθρωση αστικών συ- γκοινωνιών με τον νόμο Ρέππα) έως και το τέλος του 2014 οι συνολικές οφειλές των υπουργείων προς τους συγκοινωνιακούς φορείς της πρωτεύουσας ανέρχονταν σε 185,9 εκατ. ευρώ. Στο τέλος της διετίας 2015-2016 το σύνολο των οφειλών ανήλθε στα 252 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο οκτάμηνο του 2017 προστέθηκαν άλλα περίπου 89 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων των αστικών συγκοινωνιών και ειδικότερα της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) οδηγεί σε πρωτοφανή συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου. Για τον λόγο αυτό, αύριο Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας πραγματοποιούν προειδοποιητική εξάωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 μετά το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Μεταφορών.

Σημειώνεται ότι απαλλάσσονται από την καταβολή κομίστρου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς:

1. Το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, των Συνοριακών Φυλάκων, των Ειδικών Φρουρών, καθώς και το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος (μόνιμοι και πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης). Το ένστολο προσωπικό και οι δόκιμοι του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Οι οπλίτες θητείας και οι δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Οι ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου και οι συνοδοί τους.

3. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ), οι άνεργοι και τα παιδιά έως έξι ετών.

Επίσης, με μειωμένο κόμιστρο μετακινούνται:

1. Οι φοιτητές και σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των εκκλησιαστικών σχολών και οι σπουδαστές των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ.

2. Οι φοιτητές - σπουδαστές των σχολών αρμοδιότητας των υπουργείων Πολιτισμού, Άμυνας, Ναυτιλίας και Απασχόλησης. Οι φοιτητές των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή πανεπιστημίων του εξωτερικού μέχρι την ηλικία των 25 χρόνων, με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας Student Card - University ID και διαβατηρίου ή ταυτότητας.

3. Οι πολύτεκνοι και τα μέλη των οικογενειών τους, τα παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών, οι νέοι ηλικίας 13 έως 18 χρονών και τα άτομα άνω των 65 ετών με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας.