Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Στάση εργασίας στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο στις 12 & 15 Σεπτεμβρίου 2017



Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας προκήρυξε το Σωματείο των Εργαζομένων στον ΗΣΑΠ  για την Τρίτη 12/9 από 21.00 έως λήξη της βάρδιας και την Παρασκευή 15/9 από 12.00 έως 15.00. Στη συνέχεια σύμφωνα με ανακοίνωση τους, ανάλογα με τη στάση της Διοίκησης θα καθοριστεί η παραπέρα στάση τους.


Πειραιάς, 8/9/2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Το τελευταίο 10μηνο έχει στηθεί εντός της Εταιρείας «βιομηχανία» μετακινήσεων, τοποθετήσεων και προαγωγών, η οποία προκαλεί μόνο προβληματισμό, ανησυχία και αναστάτωση ανάμεσα στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες, με προφανή προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της ΣΤΑ.ΣΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Νοέμβρη του 2016 μέχρι το τέλος Αυγούστου 2017, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 150 (!) πράξεις, που αφορούν σε μετακινήσεις, τοποθετήσεις ή προαγωγές, με τη χρήση του αναχρονιστικού, αδιαφανούς και αναξιοκρατικού συστήματος της «προφορικής συνέντευξης».
Και τον Σεπτέμβρη, όπως όλα δείχνουν, έπεται συνέχεια...
Όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε άλλο αυτή τη φθοροποιό κατάσταση, που οδηγεί την Εταιρεία σε εκτροχιασμό, προωθεί το «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα στους εργαζόμενους/ες και συνεχίζει τον καταδικασμένο, ρουσφετολογικό τρόπο λειτουργίας, που εγκαθίδρυσαν οι προηγούμενες διοικήσεις μετά την ενοποίηση των Εταιρειών Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ) και τη συγκρότηση της ΣΤΑ.ΣΥ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η πολυετής εμπειρία του Σωματείου μας από τον ΗΣΑΠ, τη μοναδική εταιρεία, η οποία λειτουργούσε με Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσης, από τις τρείς που συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν τη ΣΤΑ.ΣΥ, μας οδήγησε, από το πρώτο διάστημα της λειτουργίας της ενιαίας Εταιρείας Σταθερών Συγκοινωνιών, να θέσουμε στην κορυφή των διεκδικήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος τη σύνταξη ενός ενιαίου και σύγχρονου Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας και ενός σαφούς Οργανογράμματος.

Δυστυχώς, όμως, οι τότε διοικήσεις και κυβερνώντες επιλέγοντας να προωθήσουν την αδιαφάνεια, τον κομματισμό, το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία «έκοψαν και έραψαν» ένα αναχρονιστικό Κανονισμό, με διατάξεις, που προωθούν την ανισότητα μεταξύ των εργαζόμενων και τελικά μπαίνουν εμπόδιο στην αναπτυξιακή πορεία της Εταιρείας, δυναμιτίζοντας την εργασιακή ειρήνη.

Αυτό τον απαράδεκτο, αντιαναπτυξιακό Κανονισμό «κληρονόμησε» ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος και συνεχίζει να εφαρμόζει χρησιμοποιώντας καταχρηστικά τις πλέον αναχρονιστικές διατάξεις του και κατά κόρον το διευθυντικό δικαίωμα .

Γι’ αυτό, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για τη ριζική αλλαγή του Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης & Λειτουργίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, να θωρακίζει τη διαφάνεια και την ίση εργασιακή μεταχείριση όλων των συναδέλφων.

Μια από τις κομβικές διατάξεις, που πρέπει να καταργηθούν ΤΩΡΑ, είναι η περίφημη «συνέντευξη», στην οποία υποβάλλονται οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, κατά τη διαδικασία προαγωγών, τοποθετήσεων κ.λπ

Η «συνέντευξη», είναι γνωστό σε όλους, ότι στην ουσία είναι το «εργαλείο» όσων διοικούντων θέλουν να υπερβούν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια και να βρουν «παράθυρα» προώθησης «ημετέρων» με νομιμοφανείς διαδικασίες.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Τα στοιχεία, που αναφέρουμε παραπάνω, αποκαλύπτουν, ξεκάθαρα, τη κατάχρηση που έγινε σε μετακινήσεις, τοποθετήσεις και προαγωγές με τη χρήση της διαβλητής «προφορικής συνέντευξης».

Επειδή, δε, όλα δείχνουν ότι υπάρχει και συνέχεια, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία της Εταιρείας αποφασίσαμε να βάλουμε εμείς τέλος στη χρήση της «προφορικής συνέντευξης».

Ταυτόχρονα, σηματοδοτούμε τις αλλαγές, που επιθυμούμε να επέλθουν στον Κανονισμό Λειτουργίας για να γίνει ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο, με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, με προώθηση της ισότητας ανάμεσα στους εργαζόμενους/νες, με διαφάνεια και αξιοκρατία.
Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούμε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας:
► την Τρίτη 12/9: Από 21.00 έως λήξη της βάρδιας
► την Παρασκευή 15/9: Από 12.00 έως 15.00
Στη συνέχεια ανάλογα με τη στάση της Διοίκησης θα καθοριστεί η παραπέρα στάση μας.
Διεκδικούμε:
 Να καταργηθεί ΤΩΡΑ ο αναχρονιστικός θεσμός της «συνέντευξης»
 Να καθιερωθούν αντικειμενικά, αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια επιλογής για τοποθετήσεις, μεταθέσεις και προαγωγές, που θα διασφαλίζουν την ομαλή εξέλιξη των εργαζόμενων.
√ Να προχωρήσει η ριζική αλλαγή του Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης & Λειτουργίας, ώστε να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και να καθορίζεται με αδιάβλητες διαδικασίες η εργασία και εξέλιξη όλων των εργαζόμενων.
√ Να υπάρξει υπηρεσιακή εξέλιξη για όλους τους εργαζόμενους
√ Να γίνει καταγραφή των κενών θέσεων εργασίας

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για τη Διοίκηση
Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας


Ε. Ρενιέρης                        Π. Κοντογιάννης