Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Κανονικά νέα διοίκηση στον ΟΑΣΘ έως τον 15αύγουστοΠριν από τις 15 Αυγούστου θα οριστεί η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 4482/2017 για την απο-ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
Όπως ανακοινώθηκε, το αίτημα της διοίκησης του οργανισμού για άμεση έκδοση προσωρινής διαταγής για την προσωρινή αναστολή του νόμου έχει απορριφθεί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται τον πρόεδρο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, Χρήστο Στεφανίδη, η συζήτηση για το θέμα της απο-ιδιωτικοποίησης θα γίνει οριστικά στις 5 Σεπτεμβρίου και κατά συνέπεια, η διαδικασία εφαρμογής του νόμου και ορισμού νέας διοίκησης προχωρά κανονικά.

Ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 19 Ιουλίου, προβλέπει ότι «με απόφαση της γενικής συνέλευσης, η οποία εκδίδεται εντός 15 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος (το σχετικό ΦΕΚ εκδόθηκε στις 25/7), διορίζονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο γενικός διευθυντής και ορκωτός λογιστής – ελεγκτής του ΟΑΣΘ. [...] Με απόφαση της γενικής συνέλευσης, τίθεται ο ΟΑΣΘ σε εκκαθάριση εν λειτουργία […] και ορίζεται η προσωρινή συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης κατά την εκκαθάριση, για την εκτέλεση του μεταβατικού συγκοινωνιακού έργου [...]

»Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εννέα μέλη, ένα εκ των οποίων είναι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ένα προτείνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ένα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης [...] Ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και τα τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκ των οποίων ένα εκτελεστικό, ο γενικός διευθυντής και ο ορκωτός ελεγκτής προτείνονται στη γενική συνέλευση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών».

Η διοίκηση των μετόχων του ΟΑΣΘ διεκδικούσε να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4482/2017 περί απο-ιδιωτικοποίησης, τουλάχιστον μέχρις ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Οργανισμός, πράγμα που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο ΟΑΣΘ κρατικοποιείται και θα παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια επωνυμία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ δράση αναλαμβάνουν δύο δημόσιοι φορείς: ο «Οργανισμός Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης» (ΟΣΕΘ Α.Ε.), που θα έχει διάρκεια ζωής 90 χρόνων και θα αναλάβει την ανάπτυξη, τον συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των αστικών συγκοινωνιών (συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων για τη μεταφορά και εξυπηρέτηση επιβατικού κοινού εντός της Περιφερειακής Ενότητας) και η «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε.» (ΑΣΥΘ Α.Ε.) που θα παρέχει τις συγκοινωνιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Μετρό όταν ολοκληρωθεί και του τραμ εφόσον δημιουργηθεί.

Οι δύο νέοι οργανισμοί, ΑΣΥΘ Α.Ε. και ΟΣΕΘ Α.Ε., θα έχουν εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο με τριετή θητεία, ενώ στη διοίκηση του δεύτερου θα εκπροσωπούνται -μεταξύ άλλων- με ένα μέλος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κ. Μακεδονίας και τα επιμελητήρια Εμποροβιομηχανικό, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (τα τέσσερα επιμελητήρια ορίζουν έναν εκπρόσωπο συνολικά).

Πηγή