Δεκατρία χρόνια πέρασαν όταν τα πρώτα Τραμ άρχισαν να κυκλοφορούν γεμάτα με επιβάτες στους δρόμους της Αθήνας. Ήταν στις 19 Ιουλίου 2004 λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και οι Αθηναίοι τότε είχαν σπεύσει για να "δοκιμάσουν" το νέο μέσο της πόλης.
Τα πρώτα δρομολόγια χαρακτηρίστηκαν από τα πολλά λειτουργικά προβλήματα και χρειάστηκαν αρκετοί μήνες μέχρι να γίνει η λειτουργία του εύρυθμη. Τρία χρόνια αργότερα στις 15 Νοεμβρίου 2007 λειτούργησε η μοναδική μέχρι σήμερα επέκταση του μέσου από τη Γλυφάδα μέχρι το Ασκληπιείο Νοσοκομέιου της Βούλας.
Το 2013 ξεκίνησε να κατασκευάζεται η μεγάλη επέκταση προς Πειραιά με καθυστέρηση 10 και πλέον ετών. Η κατασκευή συνάντησε σοβαρά προβλήματα λόγω της στενότητας των δρόμων και των αρχαιολογικών ευρημάτων και ενώ έπρεπε να λειτουργήσει στις αρχές του 2015, σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση, στην καλύτερη περίπτωση θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2018.
Στα σκαριά είναι μία μεγάλη επέκταση προς Κερατσίνι, Δραπετσώνα και Πέραμα. Αυτή την εποχή βρίσκεται σε μελέτες και εκτιμάται ότι θα βρει χρηματοδότηση από την επικαιροποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, πιθανότατα από το ΠΕΠ Αττικής. Το κόστος της έχει αρχικά υπολογιστεί σε περίπου 180εκατ.ευρώ.
Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το Τραμ στην Αθήνα είναι ένα μέσο που κινείται σε ένα μικρό τμήμα της πόλης. Καλύπτει το κέντρο της Αθήνας και μέρος των Νοτίων Προαστίων. Οι Δήμοι που εξυπηρετούνται από το Τραμ είναι: Δήμος Αθηναίων, Δήμος Παλαιού Φαλήρου, Δήμος Αλίμου, Δήμος Ελληνικού, Δήμος Γλυφάδας, Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Δήμος Καλλιθέας, Δήμος Μοσχάτου, Δήμος Πειραιά (στα όρια του Νέου Φαλήρου).
Η εταιρεία Τραμ ΑΕ συστάθηκε το 2001 και είναι θυγατρική της Αττικό Μετρό ΑΕ. Εμπορικά λειτούργησε από τον Ιούλιο του 2004 με την έναρξη των δρομολογίων. Από το 2011, τη λειτουργία του τραμ έχει αναλάβει η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣY.) ΑΕ. Το Τραμ σήμερα έχει 27χλμ επίγειου δικτύου. Καθημερινά διακινούνται περίπου 65.000 επιβάτες. Το καλοκαίρι λόγω της επαφής με τους παραλιακούς προορισμούς το Τραμ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και είναι συνήθως γεμάτο. Είναι πλέον και ένα από τα αγαπημένα μέσα των τουριστών που το χρησιμοποιούν σαν μέσο προορισμού για μια από τις παραλίες της πόλης.
Το Τραμ διαθέτει 3 κύριες γραμμές για την εξυπηρέτηση των επιβατών της:
- Σύνταγμα-ΣΕΦ
- Σύνταγμα-Βούλα
- ΣΕΦ-Βούλα
Η λειτουργία του Τραμ είναι 20 ώρες καθημερινά. Ο μέσος χρόνος αναμονής για το Τραμ είναι 7 με 10 λεπτά. Το δίκτυο του Τραμ περιλαμβάνει 48 στάσεις ενώ σε 4 από αυτές υπάρχει δυνατότητα μετεπιβίβασης στο Μετρό. Οι στάσεις είναι:
- Σύνταγμα (σύνδεση με Γραμμές 2 και 3 του Μετρό)
- Συγγρού/Φίξ (σύνδεση με Γραμμή 2 του Μετρό)
- Νέος Κόσμος (σύνδεση με Γραμμή 2 του Μετρό)
- Φάληρο (σύνδεση με Γραμμή 1 του Μετρό)
Σε κάθε στάση υπάρχουν αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων. Η εταιρία διαθέτει 35 συρμούς που ο καθένας από αυτούς έχει συνολική χωρητικότητα 254 επιβατών. Και οι στάσεις και τα οχήματα είναι με προδιαγραφές που επιτρέπουν τη χρήση από άτομα με μειωμένη κινητική ικανότητα.
Η Αθήνα σήμερα ανήκει στον κατάλογο των πόλεων εκείνων που διαθέτουν Τραμ, ως σύγχρονο μέσο μεταφοράς, ασφαλές, γρήγορο, αξιόπιστο, φιλικό προς το περιβάλλον, άνετο και συμβατό με τους πεζούς. Το τραμ δεν εκπέμπει ρύπους, ενώ διαθέτει το προνόμιο του αποκλειστικού διαδρόμου.
Παράλληλα είναι οικονομικό, αφού η κατασκευή του κοστίζει μέχρι 8 φορές λιγότερο από αυτήν ενός μετρό. Επιτρέπει την είσοδο στους κατόχους ποδηλάτων για τη διευκόλυνση των μετακινήσεών τους και μάλιστα χωρίς περιορισμό ημέρας και ώρας, ενώ οι επιβάτες μπορούν να μεταφέρουν μικρά κατοικίδια ζώα μέσα σε ειδικά καλάθια.
Με την ανάπτυξη του Τραμ άλλαξε και η εικόνα της πόλης. Χαρακτηριστικά να πούμε ότι υπάρχουν περίπου 2.500 δέντρα και 94.000 θάμνοι κατά μήκος του δικτύου και πάνω από 46.000 τ.μ επιφάνειας καλυμμένης με χλοοτάπητα.
Για τις ανάγκες συντήρησης και φύλαξης των σταθμών η εταιρία στεγάζει ένα υπερσύγχρονο αμαξοστάσιο και το σύνολο των υπηρεσιών της σε μια έκταση συνολικού εμβαδού 55.000 τ.μ. στο Ελληνικό σε χώρο του παλιού αεροδρομίου.
Οι σταθμοί του Τραμ είναι οι παρακάτω:
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Νέο Φάληρο, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Τζιτζιφιές, Δέλτα Φαλήρου, Αγία Σκέπη, Τροκαντερό, Πάρκο Φλοίσβου, Φλοίσβος, πάτης, Έδεμ, Πικροδάφνη, Μαρίνα Αλίμου, Καλαμάκι, Ζέφυρος, Λουτρά Αλίμου, Ελληνικό, 1η Αγίου Κοσμά, 2η Αγίου Κοσμά, Άγιος Αλέξανδρος, Ελλήνων Ολυμπιονικών, Κέντρο Ιστιοπλοΐας, Πλατεία Βεργωτή, Παραλία Γλυφάδας, Παλαιό Δημαρχείο, Πλατεία Βάσως Κατράκη, Αγγέλου Μεταξά, Πλατεία Εσπερίδων, Κολυμβητήριο, Ασκληπιείο Βούλας, Σύνταγμα, Ζάππειο, Λεωφόρος Βουλιαγμένης, Κασομούλη, Νέος Κόσμος, Μπακνανά, Αιγαίου, Αγίας Φωτεινής, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αγία Παρασκευή, Μηδείας-Μυκάλης, Ευαγγελική Σχολή, Αχιλλέως, Αμφιθέας, Παναγίτσα, Μουσών.
Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΡΑΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Σημαντικό στοιχείο στην ιστορία του Τραμ στην Αθήνα είναι το γεγονός ότι υπήρξε παλιά ένα από τα κυρίαρχα μέσα της πόλης και μάλιστα έφτασε να διαθέτει 21 γραμμές διάσπαρτες στην πόλη. Η πρώτη περίοδος του Τραμ ξεκίνησε το 1882 με τα ιππήλατα Τραμ ενώ το 1908 έκαναν πρεμιέρα τα πρώτα ηλεκτρικά Τραμ. Από τη δεκαετία του 1950 και μετά το Τραμ χαρακτηρίστηκε ως ξεπερασμένο μέσο και οι γραμμές του άρχισαν να ξηλώνονται. Η τελευταία γραμμή Τραμ εκείνη που ένωνε το Πέραμα με τον Πειραιά σταμάτησε το 1977.