Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Σπίρτζης για ΟΑΣΘ : Ο μοναδικός φορέας με αυτόματους πωλητές που δεν δίνουν ρέστα



Αντιπαράθεση με τον Κώστα Καραμανλή για το πέρασμα των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης στο Δημόσιο. Επιφυλάξεις από το ΠΑΣΟΚ. Όλες οι πτέρυγες αναγνώρισαν την προβληματική λειτουργία του ΟΑΣΘ


Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, και του τομεάρχη της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, ξέσπασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά την επείγουσα συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που προβλέπει το πέρασμα των πολύπαθων συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης στο Δημόσιο μετά από πολλές δεκαετίες.

 Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, διαβεβαίωσε ότι με το νομοσχέδιο μπαίνει τέλος σε δεκαετίες παλαιοκομματισμού και κακοδιοίκησης του ΟΑΣΘ.

«Ο ΟΑΣΘ είναι ο μοναδικός φορέας που οι αυτόματοι πωλητές του δεν δίνουν καν ρέστα» είπε ο υπουργός και χαρακτήρισε, μάλιστα, τον ΟΑΣΘ «ιδιωτικό αλλά κρατικοδίαιτο φορέα» που είχε μονοπώλιο 60 ετών στη Θεσσαλονίκη.

Κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών σημείωσαν παράλληλα ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζονται πλήρως όλες οι θέσεις εργασίας τόσο του  προσωπικού του ΟΑΣΘ όσο και του προσωπικού του ΣΑΣΘ, το οποίο μεταφέρεται στους δύο νέους φορείς που αναμένεται να συγκροτηθούν στις αρχές Αυγούστου (ΟΣΕΘ και ΑΣΥΘ).

Καραμανλής: Γυρίζετε τη χώρα στη δεκαετία του ‘70

Στον αντίποδα ο τομεάρχης υποδομών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής εξαπέλυσε  επίθεση στην κυβέρνηση για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ καταγγέλοντάς την ότι «γυρίζει τη χώρα σε πρακτικές της δεκαετίας του ‘70». Χαρακτήρισε, μάλιστα, το νομοσχέδιο παρωδία και προειδοποίησε ότι οι προβλέψεις του αντίκεινται πλήρως στο «πνεύμα και το γράμμα» του εθνικού και κοινοτικού δικαίου.

Κατηγόρησε, επίσης την κυβέρνηση ότι από τη μια πλευρά ιδιωτικοποιεί τα αεροδρόμια, την ΤΡΕΝΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και από την άλλη «προτείνει το πρωτοφανές» να κρατικοποιηθούν οι συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. «Η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ θα οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο στις συγκοινωνίες και θα κοστίσει πολύ περισσότερο. Θα οδηγήσει σε τέλμα το συγκοινωνιακό έργο της Θεσσαλονίκης» προειδοποίησε ο κ. Καραμανλής.

Πάντως ο κ. Καραμανλής, όπως και άλλοι βουλευτές, αναγνώρισε τον προβληματικό τρόπο λειτουργίας του ΟΑΣΘ αλλά ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ διαφωνεί με την κρατικοποίηση και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. «Δεν διαφωνούμε στο ότι ο ΟΑΣΘ είναι μια προβληματική περίπτωση αλλά διαφωνούμε στον τρόπο με τον οποίο πάτε να τον φτιάξετε» τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Σπίρτζη.

Ο τομεάρχης της ΝΔ προειδοποίησε επίσης ότι καμία αλλαγή του καθεστώτος του ΟΑΣΘ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν απο τον Δεκέμβριο του 2019.

Ανταπαντώντας ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι οι συγκοινωνίες της Αθήνας που πέρασαν στο «Υπερταμείο» δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν και επέρριψε την ευθύνη για τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις στις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Επιφυλάξεις για το πέρασμα του ΟΑΣΘ στο Δημόσιο εξέφρασε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης. «Το νομοσχέδιο δεν δίνει την παραμικρή εξασφάλιση ότι αυτό που θα έχουμε μπροστά μας θα είναι καλύτερο. Περνάμε από το ιδιωτικό μονοπώλιο του ΟΑΣΘ στο κρατικό μονοπώλιο του υπουργείου Μεταφορών» είπε ο κ. Αρβανιτίδης.