Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Μειώσεις μισθών και απολύσεις στις ΔΕΚΟ μέσω Υπερταμείου



Τσουνάμι ανατροπών στις ΔΕΚΟ - Μειώσεις μισθών, απολύσεις και αναδιαρθρώσεις φέρνει το Υπερταμείο - Αντιδρούν οι υπουργοί που χάνουν τον έλεγχο των ΔΕΚΟ


Οικονομικές αναδιαρθρώσεις με μειώσεις μισθών και απολύσεις προσωπικού περιλαμβάνονται στο μενού των μέτρων που θα ληφθούν για τις ΔΕΚΟ οι οποίες θα ενταχθούν στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και θα αποσπαστούν από τον έλεγχο των υπουργείων όπως ρητά αναφέρεται στο Μνημόνιο.

Του Νίκου Β. Τσίτσα
Ό,τι δεν κατάφεραν να κάνουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις ΔΕΚΟ όπου κλήθηκαν από τους δανειστές να τα... βάλουν με τους μηχανισμούς που έθρεψαν τα τελευταία 40 χρόνια, το υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ δια μέσω του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και του εποπτικού συμβουλίου που έχουν ορίσει οι δανειστές.

Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ κατά των ιδιωτικοποιήσεων όπως και η κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο αποτελεί μακρινό παρελθόν αν και είχε κατακλείσει την δημόσια συζήτηση μόλις πριν από δύο χρόνια.

Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζει πιστά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, όπως έγινε στα περιφερειακά αεροδρόμια. Στην περίπτωση του Υπερταμείου όμως η κυβέρνηση δεν κατάφερε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων να ενισχύσει τον ρόλο και την επιρροή της στην διαχείριση των ΔΕΚΟ, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία των Δημόσιων Οργανισμών.

Συγκεκριμένα, η μεταφορά μίας ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν ανήκει πλέον στην ευθύνη του -μέχρι πρότινος -αρμόδιου υπουργείου. Η διοίκηση του Υπερταμείου έχει την δυνατότητα πρόσβασης στα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΚΟ και μπορεί να διαμορφώσει πρόγραμμα εξυγίανσης το οποίο θα μπορεί να περιλαμβάνει μείωση δαπανών, μείωση μισθών ακόμα και απολύσεις προσωπικού προκειμένου να επιστρέψει ο οργανισμός στην κερδοφορία.

Και όλα αυτά μπορούν να συμβούν χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης και του υπουργείου που είχε στο παρελθόν την ευθύνη της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ουσιαστικά οι ΔΕΚΟ παύουν ν΄ αποτελούν αρμοδιότητα των υπουργών και χάνεται η κυβερνητική αρμοδιότητα διορισμού διοίκησης και παρέμβασης στις αποφάσεις που αφορούν το προσωπικό που περνάνε στα χέρια του Υπερταμείου.

Οι θεσμοί έχουν ζητήσει να ολοκληρωθεί η λίστα των εταιρειών δημοσίου συμφέροντος, που θα περάσουν στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει για τις ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στην αρμοδιότητα του Υπερταμείου εντός της επόμενης εβδομάδας.

Οι δανειστές έχουν απαιτήσει να σταματήσει η σχέση των ΔΕΚΟ με την εκάστοτε κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα και θεωρούν πως αυτό θα συμβεί με τη μεταφορά τους στην ΕΔΗΣ, η οποία είναι θυγατρική του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών όπου θα μεταβιβαστούν οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να έχει συσταθεί πριν από το Eurogroup της 22ης Μαΐου και η λίστα με τις εταιρείες που θα περάσουν στην ΕΔΗΣ θα πρέπει να έχει εγκριθεί εγκαίρως από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Αντιρρήσεις υπάρχουν όμως στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς υπουργοί διαφωνούν με την μεταβίβαση των ΔΕΚΟ που έχουν στην ευθύνη τους προς το Υπερταμείο.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης έχει εκφράσει την διαφωνία του με για τη μεταβίβαση του 25% του ΔΑΑ στην ΕΔΗΣ και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.