Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Στη Βουλή φέρνει ο Μανιάτης ξανά το θέμα της Αξιοποίησης Ελληνικού



Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων κατέθεσε ο ο Γιάννης Μανιάτης, υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Υποδομών & Μεταφορών, με θέμα: "Συνεχίζεται η κοροϊδία με το αεροδρόμιο του Ελληνικού".


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης: φαίνεται ότι δεν υπάρχει τελειωμός με το απίστευτο γαϊτανάκι των καθυστερήσεων και ολιγωριών της κυβέρνησης σε σχέση με την απελευθέρωση της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού, προκειμένου να ξεκινήσει η μεγαλύτερη επένδυση της χώρας.

Μια επένδυση την οποία το καλοκαίρι του 2014 εντάξαμε στο «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής» (ν.4277/2014), ως κορυφαία δράση διεθνούς εμβέλειας και μητροπολιτικής ακτινοβολίας σε επίπεδο πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής, ολοκληρωμένης πολεοδομικής ανάπτυξης. Ίσως να έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση καταψήφισε το νόμο αυτό, θεωρώντας ότι γίνεται ξεπούλημα της «δημόσιας γης».

Τα υπουργεία στα οποία προϊσταστε φαίνεται να μην έχουν συνειδητοποιήσει, ή σκόπιμα να καθυστερούν, την προώθηση της μεγάλης αυτής επένδυσης ύψους 8 δις ευρώ που θα δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας.

Το τελευταίο συμβάν είναι η αναποτελεσματικότητα του ΥΠΕΝ να διατυπώσει με αποτελεσματικό τρόπο ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), προκειμένου να μην θεωρηθούν μερικές συστάδες δέντρων ενός ακινήτου χιλιάδων στρεμμάτων ως προστατευόμενη δασική έκταση. Ο παραλογισμός έγκειται στο ότι στο ίδιο ακίνητο πρόκειται να δημιουργηθεί πάρκο 2.000 στρεμμάτων και να υπάρξουν νέες φυτεύσεις σε όλες τις περιοχές. Το (αρμόδιο) δασαρχείο Πειραιά θεωρεί ότι δεν καλύπτεται από τη γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., με αποτέλεσμα να εκδίδονται εσωτερικά διοικητικά έγγραφα χωρίς δεσμευτική νομική ισχύ, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα.

Την ίδια στιγμή, άγνωστο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μελετών και αποφάσεων που σχετίζονται με τα ευρήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς επίσης και με τις διαδικασίες μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου της Ο.ΣΥ. που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:


Ποιο είναι ανά τομέα αρμοδιότητάς τους το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αδειοδοτήσεων εκ μέρους των υπηρεσιών που εποπτεύουν, προκειμένου να αποδοθεί η έκταση στον ανάδοχο επενδυτή και να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό έργο;