Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Πρώτες συλλήψεις για τους βανδαλισμούς σε λεωφορεία - οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα

ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΧΑΡΤΕΣ, ΣΦΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙΑ


Δικογραφία εις βάρος τριών ατόμων, δύο 23χρονων και ενός 39χρονου, που συνελήφθησαν για βανδαλισμούς σε σχολικό κτίριο και κρίθηκαν ύποπτοι για φθορές σε επικυρωτικά μηχανήματα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν τους υπόπτους στην περιοχή του Περιστερίου να πραγματοποιούν γκραφίτι σε τοίχους σχολικού κτιρίου. Το περιστατικό σημειώθηκε βραδινές ώρες της περασμένης Τετάρτης. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν έπειτα από πληροφόρηση που έλαβαν για καταστροφή επικυρωτικών μηχανημάτων σε λεωφορεία που πραγματοποιούσαν δρομολόγια στο Περιστέρι.

Οι ύποπτοι προσήχθησαν στο Αστυνομικό Μέγαρο της ΓΑΔΑ στη Λ. Αλεξάνδρας, ενώ ειδοποιήθηκαν και οι εισαγγελικές Αρχές που ερευνούν τις υποθέσεις βανδαλισμών. Με εντολή του εισαγγελέα πραγματοποιήθηκαν κατ' οίκον έρευνες και εντοπίστηκαν στοιχεία που ενισχύουν τις υποψίες για οργανωμένη δράση κατά στόχων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, εκ μέρους των τριών συλληφθέντων. Συγκεκριμένα, στα σπίτια τους βρέθηκαν χάρτες, αναλυτικές πληροφορίες για δρομολόγια λεωφορείων, έντυπο υλικό για τις ελεύθερες μετακινήσεις, σφυριά, κουκούλες και μαχαίρια. Ο εισαγγελέας συσχέτισε τη δικογραφία για διακεκριμένες φθορές που αφορά τα γκραφίτι στο σχολείο με τις καταστροφές που είχαν σημειωθεί λίγη ώρα νωρίτερα σε λεωφορεία και απήγγειλε κατηγορίες και για τις δύο υποθέσεις εις βάρος των τριών ατόμων. Κατά πληροφορίες, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στα δικαστήρια Ευελπίδων, για να δικαστούν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι συλληφθέντες ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν, αφέθηκαν ελεύθεροι και δικάζονται σήμερα.

Πονοκέφαλος

Το μπαράζ επιθέσεων σε επικυρωτικά μηχανήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς που έχει σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για την ΕΛ.ΑΣ. και η σύλληψη των δραστών αποτελεί προτεραιότητα για τους επικεφαλής της Ασφάλειας Αττικής. Το θέμα έχει απασχολήσει ακόμη και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Κατόπιν δόθηκαν εντολές στη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για σχέδιο αποτροπής του φαινομένου. Υπενθυμίζεται ότι έχει εφαρμοστεί σχέδιο μυστικών αστυνομικών, περίπου 400 τον αριθμό, που έχουν «τοποθετηθεί» ως επιβάτες σε 34 δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, που κατά το παρελθόν έχουν αποτελέσει στόχο βανδαλισμών.

Να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε ανακοινώσει πως οι σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου θα φυλάσσονται στο εξής από αστυνομικούς.

Ο κ. Σπίρτζης διαβεβαίωσε πως «αυτό είναι κάτι που επιτρέπεται να γίνει» προαναγγέλλοντας ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση. Το ζήτημα αυτό συζητείται εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, το προσχέδιο της σύμβασης που είχε ετοιμάσει ο ΟΑΣΑ είχε απορριφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς η ένταξη με τη μορφή κινήτρου στους αστυνομικούς της παροχής ηλεκτρονικών καρτών για την ελεύθερη μετακίνησή τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ως αντιστάθμισμα για τις υπηρεσίες φύλαξης που θα παρείχαν, είχε χαρακτηριστεί «μη μισθολογική παροχή στους αστυνομικούς» και ως εκ τούτου μη σύννομη.

Σε κάθε περίπτωση ο ΟΑΣΑ, πάντως, προσανατολίζεται στην εφαρμογή ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου συνεργασίας με την Αστυνομία. Στα μέτρα ασφαλείας που έχουν ήδη συζητηθεί συγκαταλέγονται:

•  Η φύλαξη δημοσίων χώρων, όπως της οδού Τοσίτσα σε καθημερινή βάση.

• Η φύλαξη των υποδομών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου με την τοποθέτηση αστυνομικών σε σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς. Αν και δεν είναι δυνατή η φύλαξη και των 61 σταθμών, συζητούνται οι περιπολίες, ενώ η ομάδα «Δίας» θα μπορεί να αναλάβει τη φύλαξη του τραμ. Οσον αφορά τα οδικά μέσα, ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται να επαναπρογραμματίσει την τηλεματική σε λεωφορεία και τρόλεϊ, ώστε να τεθεί σε λειτουργία ειδικό κουμπί επείγουσας κλήσης στην Αστυνομία όταν ο οδηγός κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ