Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Οι μυστικοί αστυνομικοί αντί να μπουν στα τρόλεϊ πήγαν για … καφέ



Σε νούμερο ένα πονοκέφαλο για την ΕΛ.ΑΣ. εξελίσσονται οι καταδρομικές ενέργειες σε λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση του φαινομένου πέφτουν μέχρι στιγμής στο κενό.


Εντονος προβληματισμός επικρατεί στις συσκέψεις ανώτατων αξιωματικών σε ΓΑΔΑ και Αρχηγείο για τον επιχειρησιακό τρόπο δράσης μερίδας ανδρών της Ασφάλειας, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την ανάπτυξη πληροφοριακού δικτύου για την αποτροπή και την αντιμετώπιση επιθέσεων σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες της Ασφάλειας δεν βρίσκονταν εν ώρα υπηρεσίας στη θέση που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να προκύψει «κενό» στην πληροφόρηση και αδράνεια.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί ενημερώθηκαν για τα περιστατικά αυτά, ενώ εικόνα για τα όσα συνέβησαν έχει και η πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι χάρη στην πλημμελή άσκηση καθηκόντων ορισμένων αστυνομικών δεν υπήρξε έγκαιρη πληροφόρηση για τον εμπρησμό τριών τρόλεϊ στις 19 Δεκεμβρίου 2016 στην οδό Πατησίων στα Εξάρχεια. Ενα μήνα μετά, στις 26 Ιανουαρίου 2017, νεαροί βανδάλισαν λεωφορεία του ΟΑΣΑ στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου προκαλώντας ζημιές που υπολογίζονται στις 50.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σε αυτή την περίπτωση διαπιστώθηκε ότι άνδρες της Ασφάλειας δεν ενημέρωσαν τους επικεφαλής τους. Ανάλογες περιπτώσεις υπήρξαν και σε επιθέσεις που έγιναν το ίδιο διάστημα στα βόρεια προάστια της Αττικής με στόχο ακυρωτικά μηχανήματα λεωφορείων μετά από αγώνα ποδοσφαίρου στο ΟΑΚΑ.

Μετά τα περιστατικά αυτά είχαν επιβληθεί ποινές σε τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικούς. Ενδεικτικό, ωστόσο, της συμπεριφοράς μερίδας ανδρών της Ασφάλειας είναι ότι ακόμα και μετά τις ποινές αλλά και από σχετικές επιπλήξεις που έγιναν εντοπίστηκαν πριν από περίπου μία εβδομάδα αστυνομικοί να βρίσκονται εν ώρα υπηρεσίας σε καφετέρια που βρίσκεται απέναντι από νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι άνδρες αυτοί παρέμειναν στο κατάστημα για τέσσερις ώρες. Για το περιστατικό ενημερώθηκαν οι επικεφαλής της υπηρεσίας τους, οι οποίοι σε ελέγχους που έκαναν εντόπισαν και άλλους συναδέλφους τους να μην είναι στη θέση τους.

«Ζούμε σε μία δύσκολη περίοδο και είναι πραγματικά αδιανόητο να υπάρχουν αστυνομικοί που έχουν έναν σίγουρο μισθό αλλά παρ’ όλα αυτά τεμπελιάζουν. Μπορεί έτσι να έχουν συνηθίσει, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί κάποιοι από τις έξι ή οχτώ ώρες που πρέπει να δουλέψουν να κάθονται τις μισές. Προσπαθούμε να λάβουμε τα μέτρα μας για να σπάσει αυτό το απόστημα», λέει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Και όλα αυτά γίνονται σε μία περίοδο κατά την οποία οι επιθέσεις σε ΜΜΜ έχουν ενταθεί και μάλιστα πολλές από αυτές δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μόνο μέσα σε δύο 24ωρα, την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, σημειώθηκαν νέες καταδρομικές ενέργειες με στόχο 15 λεωφορεία και τρόλεϊ. Ατομα που βγήκαν από την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου μπήκαν σε δύο λεωφορεία και προκάλεσαν φθορές σε τρία ακυρωτικά μηχανήματα νέου τύπου και ένα παλιό. Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε αστυνομική παρέμβαση για τη σύλληψη των δραστών, παρότι το συγκεκριμένο σημείο είναι από αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα» για εκδήλωση επιθέσεων λόγω του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και του γεγονότος ότι είχε ξαναγίνει εκεί επίθεση. Σε άλλο περιστατικό έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) νεαροί ακινητοποίησαν 13 οχήματα και έγραψαν με σπρέι «Ελεύθερες μετακινήσεις για όλους-πορεία στις 11-3-2017 στο Μοναστηράκι».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

akalafatis@e-typos.com


Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου