Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Lesegerät ~ μηχανήματα ανάγνωσης εισιτηρίων σε λεωφορεία στο Düsseldorf !!!

Das Lesegerät ~ Ήδη εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία στο Düsseldorf


Η εταιρία Rheinbahn έχει εγκαταστήσει στα λεωφορεία της μηχανήματα ανάγνωσης εισιτηρίων. Αρχικά  έκανε πιλοτικές διαδρομές σε κάποιες πόλεις για να δει αν θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο μέτρο κατά της λαθρεπιβίβασης και δεν προμηθεύτηκε μηχανήματα για όλο τον στόλο της!

Όσο αναφορά την χώρα μας, αγοράζεται ολόκληρο το πακέτο και μετά αν δεν λειτουργήσει τα πετάμε … έτσι κι αλλιώς δεν πληρώνονται από την τσέπη των αρμοδίων !!!


Τα μηχανήματα ανάγνωσης έχουν την δυνατότητα να σκανάρουν κάρτες και κινητά τηλέφωνα όταν ο επιβάτης έχει πληρώσει το εισιτήριό του μέσω κινητού τηλεφώνου, όπως επίσης και να επικυρώνουν τα χάρτινα εισιτήρια ή και να βγάζουν αυτόματα το εισιτήριο επικυρωμένο όταν ο επιβάτης πληρώσει στον οδηγό.

Όπως βλέπουμε στην εικόνα το μηχάνημα είναι εγκατεστημένο στο ταμπλό του οδηγού και η επιβίβαση γίνεται μόνο από την μπροστινή την  πόρτα.


Ο επιβάτης μπαίνοντας σκανάρει την πλαστική προπληρωμένη κάρτα ή το κινητό του τηλέφωνο και υπάρχουν 3 ενδείξεις. Πράσινο φως όταν όλα είναι εντάξει, κίτρινο όταν η κάρτα του επιβάτη βρίσκεται κοντά στο όριο και κόκκινο όταν δεν υπάρχει έγκυρο εισιτήριο.

Σε περίπτωση που ο επιβάτης δεν έχει εισιτήριο προμηθεύεται από τον οδηγό.

Κάτω από το μηχάνημα ανάγνωσης υπάρχει ένα κουτί υποδοχής χρημάτων ρίχνονται τα κέρματα και διαχωρίζονται ανάλογα με την αξία τους, αν χρειάζεται να δώσει ρέστα ο οδηγός πληκτρολογεί το ποσό που του δόθηκε και ανάλογα την τιμή του εισιτηρίου τα ρέστα πέφτουν στο τασάκι που βρίσκεται πλάγια πιο κάτω να τα πάρει ο επιβάτης.

Το εισιτήριο ανάλογα την απόσταση που θα πρέπει να διανύσει ο επιβάτης βγαίνει αυτόματα επικυρωμένο από την εσοχή μπροστά από το σκάνερ.

Αν ο επιβάτης δεν έχει χρήματα ή δεν υπάρχει η δυνατότητα για ρέστα από χαρτονόμισμα ο οδηγός κόβει ένα πιστωτικό με τα στοιχεία του επιβάτη ο οποίος πρέπει να πληρώσει στην εταιρία.

Το δεν πληρώνω φυσικά και δεν υπάρχει καθώς η επέμβαση της αστυνομίας είναι άμεση εντός ολίγων λεπτών.

Παρόλο που στην Γερμανία υπάρχει άμεση επέμβαση της αστυνομίας η εταιρία έχει φροντίσει να μην φορτώνει με άγχος τους οδηγούς της, κρατώντας πάνω τους χρήματα ή εισιτήρια σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου υπάρχει η σκέψη από τις διοικήσεις των αρμόδιων φορέων οι οδηγοί να πωλούν εισιτήρια, όταν για να επέμβει η αστυνομία σε οποιοδήποτε περιστατικό χρειάζεται να κάνεις  <<τάμα>> εκτός του ότι υπάρχουν περιοχές που η αστυνομία δεν μπορεί η ίδια να περπατήσει ελεύθερα.

Όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο, υπήρχαν πληροφορίες στις στάσεις των λεωφορείων στις αφετηρίες και σχετικό video στο διαδίκτυο όπως και αυτοκόλλητο  με πληροφορίες στην θέση του οδηγού για την σωστή χρήση.

Μπάρες φυσικά και δεν υπάρχουν καθώς οι επιβάτες γνωρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιβιβαστούν χωρίς εισιτήριο.

Δεν είναι θέμα παιδείας αλλά κανονισμών και νόμων οι οποίοι τηρούνται !!!

Σε περίπτωση ελέγχου εισιτηρίων και όταν υπάρχει κάποιος παραβάτης πχ. Έχει παραμείνει στο λεωφορείο μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ότι έχει πληρώσει, οι ελεγκτές κατεβάζουν τον παραβάτη στην επόμενη στάση όπου του αποδίδεται το πρόστιμο, σε καμία περίπτωση δεν κρατάνε τον επιβάτη εντός του λεωφορείου ή καθυστερούν το λεωφορείο έως ότου έρθει η αστυνομία.


Citybusdrivers