Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Ανακοίνωση Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ που αφορούν τις διεκδικήσεις του ''25%'' διπλή περικοπή


Το ζήτημα των ΑΓΩΓΩΝ για το 25% έχει αποτελέσει για όλους μας, ένα σοβαρό θέμα που αντιμετωπίστηκε με προσεκτικούς «βηματισμούς» με στόχο να δικαιωθούμε. Όπως με σαφήνεια έχετε ενημερωθεί και μέσω Ανακοινώσεων, ως Συνδικάτο προβήκαμε σε όλες εκείνες τις δικαστικές ενέργειες για να διεκδικήσουμε την διαφορά που προκύπτει από την διπλή περικοπή του 25% των αποδοχών μας. 

Αναφέρουμε την προσφυγή μας στον Άρειο Πάγο και έπειτα την προσπάθειά μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προσφυγές που απορρίφθηκαν γεγονός που είχε προηγηθεί και στην ΣΤΑΣΥ για το ίδιο θέμα.

Βλέποντας την έκβαση των πραγμάτων, σεβόμενοι απόλυτα τους εργαζομένους και την κοινή μας προσπάθεια, θεωρήσαμε άκρως απαραίτητο να ζητήσουμε την άποψη της Νομικής μας Συμβούλου, για τα περαιτέρω βήματά μας, γεγονός που συνέβη με την δια ζώσης παρέμβασή της στο 13ο  Δ.Σ στις 13/06/ 2023 με το εν λόγω θέμα ημερήσιας διάταξης μεταξύ άλλων.

Η άποψή της ήταν, να πάψουμε την όλη διαδικασία γιατί δεν έχει νομική υπόσταση η περαιτέρω διεκδίκηση. Παρουσία όλων των μελών του Διοικητικού μας Συμβουλίου, αποσαφήνισε ότι καμία περίπτωση δεν υπάρχει οι εφέσεις μας, να δικαιωθούν.

Έπειτα, ζητήσαμε από την Νομική μας Σύμβουλο, να καταθέσει και εγγράφως την εισήγησή της γεγονός που συνέβη στο 16ο Δ.Σ στις 16/10/2023. Και γραπτώς εξηγούσε ότι σε όποια δικαστική διεκδίκηση και να προβεί το Συνδικάτο μας, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.

Απόρροια αυτού, μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε κατασπατάληση των χρημάτων των εργαζομένων χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ λοιπόν, στο 16ο Δ.Σ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (13 υπέρ – 4 κατά), να εφαρμόσουμε την εισήγηση της Νομικής Συμβούλου του Συνδικάτου μας, να σταματήσουμε δηλαδή οποιαδήποτε διεκδίκηση που αφορά στο 25%.

Είναι λυπηρό πάντως, που παρατάξεις οι οποίες συμμετέχουν στο Δ.Σ αμφισβήτησαν ουσιαστικά την απόφαση του Αρείου Πάγου, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθώς και την εισήγηση της Νομικής μας Συμβούλου. Προφανώς, ως «ειδήμονες» έχουν αποκτήσει και περισσότερες νομικές γνώσεις!!! Γι‘ αυτό πρότειναν Γενική Συνέλευση του κλάδου. Για ακόμα μια φορά δηλαδή θέλησαν να σύρουν τους εργαζομένους σε περιπέτειες, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις… Δυστυχώς, δεν τιμούν την ψήφο των συναδέλφων και την ανάδειξή τους στο Δ.Σ. Τελούν υπό καθεστώς …πλήρους ανευθυνότητας. Τεχνηέντως ξεχνούν τα βασικά : Ο ρόλος τους ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι είναι να αποφασίζουν για ζητήματα του κλάδου υπερασπίζοντας το καλό των εργαζομένων δίχως να πετούν το «μπαλάκι» στους συναδέλφους. Είναι σαφείς οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η εισήγηση της Νομικής μας Υπηρεσίας. Τι δεν καταλαβαίνουν ή μάλλον τι δεν θέλουν να καταλάβουν;

Εμείς ως Συνδικάτο, λέμε ΝΑΙ, σε οποιαδήποτε διεκδίκηση που να υπάρχουν θετικοί ορίζοντες, που να υπάρχουν πιθανότητες να κερδίσουμε. Με απόλυτο σεβασμό σε όλους τους εργαζομένους, εφαρμόζουμε την εισήγηση της Νομικής Συμβούλου μας και προστατεύουμε την οικονομική ευρωστία του Συνδικάτου μας.