Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Βασίλης Ξυπολυτάς: Εντός των επόμενων 2 ετών θα έχουμε τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους μας

 


Σε δύο χρόνια από σήμερα, στους δρόμους μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Οδικών Συγκοινωνιών, Βασίλη Ξυπολυτά, θα κυκλοφορούν τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία.

Ο πρόεδρος της ΟΣΥ, κάτοχος 3 μεταπτυχιακών, το ένα εξ’ αυτών στην περιβαλλοντική διαχείριση, εξηγεί στο afteroffice ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες οφείλουν «να πρασινίσουν» κατά 100%. Η ηλεκτροκίνηση για την ΟΣΥ αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και γι’ αυτό ο σχεδιασμός θα επικεντρωθεί και στις απαιτούμενες υποδομές και στην εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ δεν αποκλείεται και η αξιοποίηση – εκμετάλλευση ενός μελλοντικού δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων των Οδικών Συγκοινωνιών για το ευρύτερο κοινό.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ξυπολυτάς απαντά στη δριμεία κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις Οδικές Συγκοινωνίες λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που τις παρέδωσε υπό διάλυση, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι η Αθήνα είναι αυτή τη στιγμή η πρωτεύουσα με τη μεγαλύτερη αύξηση λεωφορείων σε όλη την Ευρώπη.

Αναλάβατε πρόεδρος στις Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ στις 20 Μαρτίου του 2020, δηλαδή ακριβώς στην έναρξη της καραντίνας για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού. Ένα από τα βασικά ζητήματα ήταν -και ακόμη είναι- η αποτροπή του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα, ειδικά μετά και την απόκτηση των νέων λεωφορείων;

Πράγματι αναλάβαμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την χώρα. Ο σχεδιασμός μας, με την ηγεσία του υπουργείου είχε 3 σκέλη, την ανάταξη, την ενίσχυση και την ανανέωση.

Στην ανάταξη άμεσα επισκευάστηκαν 150 λεωφορεία. Η αύξηση στις δαπάνες συντήρησης των λεωφορείων έφτασε το 200%.

Παράλληλα εντάξαμε τον ιδιωτικό τομέα στην λειτουργία μας με τα 200 ιδιωτικά λεωφορεία ΚΤΕΛ.

Πολύ γρήγορα προσλάβαμε προσωπικό μετά από 10 χρόνια. Και αυτές τις μέρες που μιλάμε ολοκληρώνεται η παράδοση των τελευταίων εκ των 293 leasing λεωφορείων. Τέλος, το υπουργείο προκήρυξε τον διαγωνισμό για τα 770 νέα λεωφορεία.

Η αντιπολίτευση ωστόσο έχει άλλη άποψη και σας ασκεί δριμεία κριτική για τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών.

Η αλήθεια, μετριέται με νούμερα. Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τις αστικές συγκοινωνίες υπό διάλυση. Με ελάχιστα λεωφορεία, συνεχόμενες απεργίες και κακό προγραμματισμό. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο εμείς αυξήσαμε τα λεωφορεία κατά 55%. Από 850 λεωφορεία, σήμερα κυκλοφορούν από 1310 έως 1350 λεωφορεία σε καθημερινή βάση.

Κάθε μέρα έχουμε τουλάχιστον 3800 περισσότερα δρομολόγια και συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Είμαστε η πρωτεύουσα της Ευρώπης με την μεγαλύτερη αύξηση λεωφορείων.

Και μέσα σε όλα αυτά, δείξαμε και την κοινωνική διάσταση των ΜΜΜ μειώνοντας το εισιτήριο στο 1,20 ευρώ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια, και σύντομα θα έχουμε και άλλα λεωφορεία. Αλλά εμείς μιλάμε με δουλειά και πράξεις.

Μπορεί ο ΟΣΥ να «πρασινίσει»; Να ρυπαίνει λιγότερο έως και καθόλου; Και αν ναι τι επενδύσεις πρέπει να γίνουν;

Δεν υπάρχει καμία άλλη απάντηση από το ότι οι Δημόσιες Συγκοινωνίες οφείλουν να είναι 100% οικολογικές. Περίπου τα μισά από τα νέα λεωφορεία θα είναι ηλεκτρικά, και τα υπόλοιπα θα είναι φυσικού αερίου και υβριδικά, δηλαδή και αυτά οικολογικά. Και ο μόνος λόγος που δεν θα είναι όλα ηλεκτρικά έχει να κάνει με το ότι η τεχνολογία των ηλεκτρικών λεωφορείων δεν έχει προχωρήσει επαρκώς ώστε να προχωρήσουμε στον πλήρη και άμεσο εξηλεκτρισμό του στόλου.

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει για πρώτη φορά να ακολουθούμε πρωτόκολλα GRI (Global Reportive Initiative) όπου μετράμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε ενέργειας ή λειτουργίας της εταιρείας και με βάση αυτό ξεκινήσαμε μια διαδικασία μείωσης του αποτυπώματος, είτε αυτό σημαίνει καυσαέρια, είτε σημαίνει καύσιμα, είτε σημαίνει λιπαντικά είτε σημαίνει χαρτί, ή οτιδήποτε έχει αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Πότε θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους τα 770 «πράσινα λεωφορεία» και ποιο θα είναι το περιβαλλοντικό όφελος για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά από δεκατρία χρόνια, προχωρά στη διαδικασία ανανέωσης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμό των αστικών λεωφορείων με οχήματα νέας τεχνολογίας φιλικότερα προς το περιβάλλον: ηλεκτρικά, CNG και υβριδικά.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Καραμανλής, από τα 770 λεωφορεία, περισσότερα από 300 θα είναι ηλεκτρικά λεωφορεία για τις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αν όλα πάνε καλά εντός των επόμενων 2 ετών θα έχουμε τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους μας.

Για να υλοποιούνται οι σχεδιασμοί χρειάζονται και τα απαραίτητα κονδύλια. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την πορεία των Οδικών Συγκοινωνιών μέσα στο 2021;

Ο αρχικός Προϋπολογισμός για το 2022 παρουσιάζει βελτίωση του αποτελέσματος κατά 62% από τα ετήσια οικονομικά στοιχεία της χρήσης έτους 2020. Φυσικά το lockdown και η μείωση του επιβατικού κοινού είχε πολύ αρνητική επίδραση στα έσοδα της εταιρίας. Αλλά η Κυβέρνηση και το Υπουργείο έχουν υποστηρίξει πλήρως και με το παραπάνω την λειτουργία των Αστικών συγκοινωνιών.

Πηγή