Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Καραμανλής: Μεταβατική λύση με προμήθεια λεωφορείων με leasing και στην Αθήνα

«Στη Θεσσαλονίκη θα προστεθούν λεωφορεία στο στόλο με leasing, ενώ εξετάζεται η λύση του leasing και για την Αθήνα», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.


Την επόμενη μέρα στις αστικές συγκοινωνίες περιέγραψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

«Στη Θεσσαλονίκη θα προστεθούν λεωφορεία στο στόλο με leasing, ενώ εξετάζεται η λύση του leasing και για την Αθήνα», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM.

Όπως εξήγησε, το φθινόπωρο θα ξεκινήσει ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια λεωφορείων και συγκεκριμένα οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον με χαμηλούς ρύπους, μεταξύ των οποίων και ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ μόλις 850 λεωφορεία στην Αθήνα και έχει βγάλει σήμερα στους δρόμους 1.150, ενώ ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα κυκλοφορήσουν πειραματικά στους δρόμους της Αθήνας δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, ένα ευρωπαϊκό και ένα κινέζικο, ώστε να διαπιστωθεί ποιο όχημα λειτουργεί καλύτερα στις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες.

Ο κ. Καραμανλής είπε όμως ότι καθώς ο διαγωνισμός για την προμήθεια λεωφορείων είναι διεθνής, δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2021, θα αφορά όμως στα λεωφορεία της επόμενης γενιάς. Υπενθύμισε ότι επί πέντε χρόνια δεν ανανεώθηκε ο στόλος και αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου στην Αθήνα ξεπερνάει τα 15 και στη Θεσσαλονίκη τα 17 έτη, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν να αυξήσει τα όρια ηλικίας.

«Επειδή όμως δύο χρόνια είναι πολλά και όπως καταλαβαίνετε τα προβλήματα είναι μεγάλα και επειδή μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, σκεφτόμαστε να βρούμε λύσεις, έστω και με το leasing. Έχουμε ψηφίσει την τροπολογία. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, ούτε την πυρίτιδα. Θέλουμε να βρούμε μία λύση μεταβατική, μέχρι να δούμε τα λεωφορεία τα καινούργια να έρχονται», πρόσθεσε.

Γερασμένος ο ελληνικός στόλος οχημάτων

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα έχει το πιο γερασμένο στόλο οχημάτων γενικότερα στην Ευρώπη, καθώς και ο στόλος των ΙΧ έχει μέσο όρο ηλικίας πάνω από 15 έτη. Τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των ρύπων και ανέφερε ότι για αυτό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, πέρα από τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, να δοθούν κίνητρα για αγορά «καθαρών» μεταχειρισμένων ΙΧ, αλλά και κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των φορτηγών.

Επισήμανε όμως ότι θα χρειαστεί και ένας ειλικρινής διάλογος με όλους τους φορείς.