Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Απροστάτευτοι οι οδηγοί απέναντι στον κορονοϊο και σε διάφορες ιώσεις στα λεωφορεία της Αθήνας



Ένα θέμα που έχει πάρει αρκετές διαστάσεις σήμερα είναι τα κρούσματα κοροναϊού που συνεχώς αυξάνονται. Παρά τα διάφορα μέτρα προστασίας που έχουν εξαγγελθεί, οι οδηγοί στις αστικές συγκοινωνίες νοιώθουν απροστάτευτοι.


Απροστάτευτοι απέναντι στον κορονοϊο και σε διάφορες μεταδοτικές ασθένειες νοιώθουν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες καθώς σε κάποιους τύπους λεωφορείων η καμπίνα του οδηγού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το επιβατικό κοινό.


Πάγιο αίτημα των εργαζομένων είναι η κλειστή καμπίνα οδηγού, όχι μόνο λόγω των επιθέσεων  που δέχονται διαχρονικά οι οδηγοί, αλλά και λόγω των ιώσεων και άλλων μεταδοτικών ασθενειών που κυκλοφορούν. 

Σχεδόν στον μισό στόλο της Ο.ΣΥ που κυκλοφορεί, δεν υπάρχει καμία προστασία στον οδηγό ούτε καν για την προστασία ασθενειών που μεταδίδονται μέσω αέρα - σταγονίδια προερχόµενα από βήχα κτλ. ούτε καν ένα απλό τζάμι όπως στα γκισέ των τραπεζών ή άλλων υπηρεσιών για την προστασία από  μικροσταγονίδια που μεταφέρονται κατά την συνομιλία ατόμων. 

Αρκετές φορές οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει την τροποποίηση της καμπίνας οδηγού, αλλά δεν έχουν εισακουστεί ... πολλές φορές έχουν λάβει αρνητικές απαντήσεις όπως «τι να κάνουμε αυτός είναι ο τύπος του λεωφορείου ...» χωρίς να σκέφτονται ότι ο συγκεκριμένος τύπος λεωφορείου ήταν πριν 30 χρόνια !

Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, όλοι οι τύποι λεωφορείων έχουν τουλάχιστον το προστατευτικό τζάμι που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, έτσι ώστε και να βρεθεί ο επιβάτης δίπλα στον οδηγό ή να κάνει κάποια ερώτηση υπάρχει τουλάχιστον η προστασία από μεταδιδόμενες ασθένειες μέσω αέρα - που προέρχονται από σταγονίδια κατά την συνομιλία ή τον βήχα, φτέρνισμα κτλ.


Καλά θα ήταν οι αρμόδιοι φορείς που είναι υπεύθυνοι για τις συγκοινωνίες και την προστασία και υγιεινή των εργαζομένων, τώρα που λαμβάνονται μέτρα προστασίας λόγω των κρουσμάτων κοροναϊού τα οποία συνεχώς αυξάνονται, να λάβουν σοβαρά υπόψιν την καμπίνα οδηγού σε αυτούς τους τύπους λεωφορείων, καθώς η επισκευαστική βάση της Ο.ΣΥ έχει την δυνατότητα να την τροποποιήσει ώστε να παρέχεται ασφάλεια στους εργαζόμενους οδηγούς.