Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Τι αλλάζει στις ψηφοφορίες για απεργία - « lifting» στο συνδικαλιστικό νόμο



Αγγελική Μαρίνου
Ολικό «λίφτινγκ» στο συνδικαλιστικό νόμο και νέα δεδομένα στην κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή


Ολικό «λίφτινγκ» στο συνδικαλιστικό νόμο και νέα δεδομένα στην κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή για διαβούλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απεργία και το ηλεκτρονικό μητρώο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων αλλά και εργοδοτών.

Η νέα διάταξη για την απεργία θα εφαρμοστεί παράλληλα με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών µελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να υπάρχει απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.

Στόχος είναι η «ανεμπόδιστη» καθολική συμμετοχή, ενώ ερωτηματικό παραμένει το πως θα διασφαλιστεί το απόρρητο της ψήφου και το απόρρητο των στοιχείων του εργαζόμενου.

Η διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας ψηφοφορίας αποτελεί ακόμη ένα σημείο κομβικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά μητρώα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, δεν αποτελεί κάτι νέο, αλλά κρίνεται αναγκαίο τη δεδομένη στιγμή και με όσα έχουν προηγηθεί με το τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα.

Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των εν λόγω μητρώων και οι ρήτρες προστασίας που θα τεθούν στο τραπέζι.

Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να µπουν στο περιθώριο οι «οργανώσεις-σφραγίδες», να εκλείψουν οι αφορμές για αλληλοκατηγορίες περί «νοθειών» και να εξασφαλιστούν συνθήκες απόλυτης διαφάνειας στις διαδικασίες εντός των συνδικαλιστικών οργανώσεων.