Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

ΟΑΣΑ: Προκηρύσσει δύο διαγωνισμούς για στέγαστρα και στύλους που θα αντικαταστήσουν τα …«παράνομα» και τα κλεμμένα


  • Της Μαρίας Μόσχου
Δύο διαγωνισμούς συνολικού προϋπολογισμού περίπου 150 χιλ. ευρώ προωθεί ο ΟΑΣΑ προκειμένου να κατασκευαστούν στάσεις και στέγαστρα σε όλο το δίκτυο που παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις με τους επιβάτες να περιμένουν χωρίς ασφάλεια και προφύλαξη από τις καιρικές συνθήκης τα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην κατασκευή και τοποθέτηση στεγάστρων στο δίκτυο ΟΑΣΑ, προϋπολογισμού 60.000, ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και εξουσιοδοτεί τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για κάθε θέμα που αφορά στην εκτέλεση της παρούσας απόφασης.

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στην κατασκευή και τοποθέτηση στύλων στάσεων στο δίκτυο Ο.Α.Σ.Α., προϋπολογισμού επίσης 60.000, ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.)

Και οι δύο αποφάσεις θεωρούνται άμεσα εκτελεστές και οι διαγωνισμοί που θα προκηρυχθούν θα βοηθήσουν στην βελτίωση των συνθηκών αναμονής των επιβατών που σε αρκετά δρομολόγια έχουν αναμονή ακόμα και 50 λεπτά σε στάσεις χωρίς στέγαστρα.

Υπενθυμίζεται ότι πολλά στέγαστρα ήταν παράνομα τοποθετημένα στις στάσεις του ΟΑΣΑ επί της  Λ. Βουλιαγμένης, καθώς οι πλαϊνές πλευρές των στεγάστρων κάλυπταν ολόκληρο το διάζωμα – πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα οι επιβάτες και πεζοί προκειμένου να το διασχίσουν να αναγκάζονται να κατέβουν στο οδόστρωμα. Το 2016  ξηλώθηκαν οι πλαϊνές πλευρές των στεγάστρων σε όλο το μήκος της Λ. Βουλιαγμένης στα όρια του Δήμου Γλυφάδας.

Ο ΟΑΣΑ τότε προχώρησε σε ελέγχους  σε όλες τις περιοχές αρμοδιότητάς του προκειμένου να εντοπίσει τα στέγαστρα των στάσεων τα οποία δεν τηρούν τις προδιαγραφές, καθώς βάση του άρθρου 5 (Αρμοδιότητες Συγκοινωνιακών Φορέων Δείκτες λειτουργίας) του ν. 3920/11 παρ. στ. λέει καθαρά ότι ο ΟΑΣΑ είναι ο αρμόδιος να εγκρίνει και αδειοδοτήσει τους τύπους των στεγάστρων στάσεων!

Επίσης  ο ΟΑΣΑ δεν χρειάζεται έγκριση ή άδεια από την Περιφέρεια, τους Δήμους ή άλλη Δημόσια Αρχή για οτιδήποτε εγκατασταθεί για την εξυπηρέτηση του συγκοινωνιακού έργου … παρόλα αυτά πολλές διαδικασίες κολλάνε όταν πρόκειται πχ. για χώρους αναμονής οδηγών, νερό ή ρεύμα σε αφετηρίες και τέρματα.

Ωστόσο πολλές φορές οι στάσεις και τα στέγαστρα δημιουργούν εντάσεις ανάμεσα σε δήμους και ΟΑΣΑ ενώ παράλληλα γίνονται και στόχοι μακρυχέρηδων οι οποίοι «σηκώνουν» ολόκληρες στάσεις για να πουλήσουν τα υλικά!

Σημειώνεται ότι στον σχεδιασμό του ΟΑΣΑ περιλαμβάνονται:
  1. Νέες ασφαλείς στάσεις
  2. Υλοποίηση προγράμματος ασφαλών στάσεων στις Δημόσιες Συγκοινωνίες κοντά σε διαβάσεις, φωτεινούς σηματοδότες, σε πεζοδρόμιο με απαραίτητο εύρος.
  3. Διαρκής αστυνόμευση για παράνομα σταθμευμένα οχήματα σε στάσεις.
  4. Φωτισμός στις στάσεις και με χρήση φωτοβολτιακών πάνελ.
  5. Στέγαστρα νέου τύπου.
  6. Οριζόντιες σημάνσεις “ΣΤΑΣΗ ΟΑΣΑ”.
Πηγή