Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Συνάντηση Τσακαλώτου - ΑΔΕΔΥ: Επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο μόνο με περικοπές μισθών
Καμία δέσμευση από τον υπουργό Οικονομικών - «Παράθυρο» μόνο για εξόφληση αναδρομικών, βάσει της απόφασης του ΣτΕ


Χωρίς καμία δέσμευση, εκ μέρους του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους, κατέληξε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, «η συνάντηση απέβη άκαρπη», καθώς ο υπουργός απέφυγε να δώσει «πολιτική λύση» στο ζήτημα και παρέπεμψε στην απόφαση του ΣτΕ και όσα αυτή θα αναφέρει, όταν δημοσιευθεί. 

Από την άποψη αυτή, μέλη της αντιπροσωπείας της ΑΔΕΔΥ έκριναν ότι «η συνάντηση ήταν χειρότερη από εκείνη με τον υφυπουργό Εργασίας» που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τους είχε αφήσει ένα περιθώριο για κάποια λύση.

Με βάση όσα ανέφερε ο κύριος Πάιδας:

- ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο καταβολής «εφάπαξ», σε όλους, των αναδρομικών, τα οποία τυχόν θα επιδικάζει το ΣτΕ. 

- αν όμως το ΣτΕ κρίνει ότι πρέπει να επανέλθουν τα δώρα σε όλους τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Τσακαλώτος τους είπε ότι τότε θα απαιτηθούν «δομικές αλλαγές» στο σύστημα μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων. Πίσω από την φράση του αυτή, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων κατάλαβαν πως εννοεί «ισοδύναμες» περικοπές στους μισθούς τους, για να καλυφθεί το κόστος και να μην κινδυνεύσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

- για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, η κυβέρνηση έδωσε εξάμηνη παράταση στις αλλαγές, για να μην πέσουν προεκλογικά. Από τη συζήτηση όμως με τον υπουργό και μπροστά στις ενστάσεις της ΑΔΕΔΥ, προκύπτει πως ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύθηκε ότι δεν θα ισχύσουν οι μειώσεις έως 30% στο κονδύλι του προϋπολογισμού, ούτε θα μειωθούν κονδύλια και δικαιούχοι εάν δεν πρέπει, αλλά θα καλυφθούν όλοι όσοι πρέπει με «ουδέτερο» δημοσιονομικά τρόπο.

Το ύψος των αναδρομικών εκτιμάται σε 2,4 δισ. έως 3,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια για τα οποία θα αποφασιστεί ότι πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο στους δικαιούχους.

Πηγή protothema.gr