Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Έλληνας του εξωτερικού δημιουργεί τον πληρέστερο χάρτη με τα δίκτυα Μετρό, Τραμ και Προαστιακού της Αθήνας



Ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα στους χάρτες των μέσων σταθερής τροχιάς της Αθήνας είναι η απουσία ενός συγκεντρωτικού χάρτη όλων των μέσων που θα διευκολύνει την μετακίνηση των επιβατών. 


Σήμερα αν δεν είσαι τακτικός επιβάτης και θέλεις να μετακινηθείς μέσα στην Αθήνα ή ακόμα χειρότερα έξω και γύρω από αυτή είναι πρακτικά αδύνατο να συνδυάσεις την διαδρομή σου και αυτό είναι πολύ πιθανό να κοστίζει σε απώλεια εισιτηρίων.

Αν μπεις σε βαγόνι του Μετρό θα δεις το δίκτυο των γραμμών και τις συνδέσεις με το Τραμ και τον Προαστιακό χωρίς κάποια παραπάνω πληροφόρηση. Το ίδιο αντίστοιχα συμβαίνει σε Τραμ και Προαστιακό. Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι ένας επιβάτης μπορεί να κινηθεί σε όλες τις γραμμές όλων των μέσων (εξαιρούμενου των σταθμών του Προαστιακού εκτός Μητροπολιτικής Αθήνας) με το ίδιο εισιτήριο.

Έτσι ενώ το σύστημα έχει προβλέψει την διασύνδεση των μέσων για την ευκολότερη μετακίνηση των επιβατών και ο ΟΑΣΑ έχει κοινό εισιτήριο για όλα τα μέσα με 1,40 ευρώ και διάρκεια 90 λεπτά, ωστόσο δεν έχει τον πλήρη χάρτη των μέσων για να κάνει αυτή τη διασύνδεση πιο πρακτική.

Αυτό αναρωτιόταν και ένας αναγνώστης του ypodomes.com, ο Ελληνο-Κύπριος Αδάμ Κυριάκου, που μεγάλωσε και ζει στο Λονδίνο. Σε επικοινωνία που είχε με το ypodomes, ανέφερε το πόσο δύσκολο είναι να μετακινηθεί για παράδειγμα ένας τουρίστας μέσα στα διαφορετικά μέσα της πόλης και μιας και ο ίδιος είναι τακτικός επισκέπτης της πόλης σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα μοντέρνο γραμμικό χάρτη στον οποίο να συνυπάρχουν όλα τα μέσα, όλες οι γραμμές.

"Είναι θέμα branding" υποστηρίζει, "ένας χάρτης που όχι μόνο θα βελτιώσει τον υφιστάμενο αλλά και τα οικονομικά και θα βοηθήσει την εταιρεία (σ.σ.ΟΑΣΑ) να είναι περισότερο οικονομικά ανεξάρτητος". Ο κ.Κυριάκου δεν είναι κάποιος επαγγελματίας ο οποίος αναζητά αναγνώριση αλλά μέσα από τα μάτια ενός έλληνα του εξωτερικού που επισκέπτεται συχνά την πόλη να προσφέρει ένα χάρτη που μοιάζει περισσότερο με αυτούς που έχουμε δει σε μεγάλες Μητροπόλεις της Ευρώπης και που επισήμως δεν υπάρχει στην Αθήνα.

Το ypodomes.com με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζει για πρώτη φορά αυτή την προσπάθεια, αυτόν τον χάρτη που τα έχει όλα. Τις 3 υφιστάμενες γραμμές του Μετρό, την 4η που προετοιμάζεται, τις γραμμές του Τραμ και τις γραμμές του Προαστιακού σε ένα πραγματικά ενδιαφέροντα χάρτη ο οποίος θα μπορούσε να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο μετακίνησης επιβατών στην Αθήνα και ευρύτερα.

Μάλιστα έχει προσθέσει και ένα QR Code το οποίο σε ανακατευθύνει απευθείας στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ. Ο χάρτης είναι ο παρακάτω, ενώ στα συννημένα κάτω από την εικόνα μπορείτε να δείτε το χάρτη σε μεγάλη ανάλυση:

 


Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Συνημμένα αρχεία : ATHENS TRANSPORT MAP 2019
                                 Athens_Transport_Map_2019_1.pdf