Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Μάχη στις ράγες της Αττικής από τις εθελούσιες μετακινήσεις προσωπικού στον ΟΑΣΑ



Χαρά Τζαναβάρα
Oι εθελούσιες μετακινήσεις προσωπικού δημιούργησαν άλλο ένα σημείο διαφωνίας ανάμεσα στους εργαζομένους στη ΣΤΑΣΥ, τον φορέα των Σταθερών Συγκοινωνιών και τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ), που είναι ο συντονιστής για το σύνολο των δημόσιων συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.


Με χθεσινή, κοινή ανακοίνωσή τους, τέσσερα σωματεία που καλύπτουν την πλειονότητα των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, ζητούν την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΑ, Γ. Σκουμπούρη, χωρίς να προαναγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Χρειαζόμαστε προσωπικό για στοχευμένους ελέγχους εισιτηρίων», εξήγησε στην «Εφ.Συν.» πηγή του ΟΑΣΑ και διαβεβαίωσε ότι η πρόσκληση απευθύνεται αποκλειστικά σε εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες.

Για «πρωτοφανή, ανήκουστη και προκλητική μεθόδευση» κάνουν λόγο στη χθεσινή ανακοίνωση, που συνυπογράφουν το Σωματείο Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό (ΣΕΛΜΑ), το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, που καλύπτει τους εργαζομένους στον Ηλεκτρικό, ο Σύλλογος εργαζομένων στο τραμ και το Συνδικάτο σταθμαρχών της γραμμής του Ηλεκτρικού.

Τονίζουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ επέλεξε τις ημέρες των γιορτών για να στείλει προσωπικό έγγραφο, με το οποίο ζητά μετατάξεις ή αποσπάσεις προσωπικού από «μη κρίσιμες ειδικότητες».

«Ολες οι ειδικότητες των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ είναι κρίσιμες», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Σπύρος Ρεβύθης, που είναι πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ, αλλά μας τόνισε ότι έχει εκλεγεί για να εκπροσωπεί και τα άλλα δύο μεγαλύτερα σωματεία των εργαζομένων στον Ηλεκτρικό και το τραμ.

Τονίζει ότι πρόκειται για «δόλια μεθόδευση που θα αδυνατίσει την εταιρεία», ενώ δεν αποκλείει να ζητήσουν μετάθεση και οδηγοί που δουλεύουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες στις σήραγγες του μετρό. Από τα στοιχεία που μας έδωσε, στο σύνολο της ΣΤΑΣΥ εργάζονται σήμερα 2.450 άτομα, 400 λιγότερα από αυτά που προβλέπει το οργανόγραμμα της εταιρείας, το οποίο εγκρίθηκε το 2012, με βάση τις μνημονιακές επιταγές.

Αποκάλυψε επίσης ότι 50 εργαζόμενοι έχουν αποσπαστεί σε κομματικά ή βουλευτικά γραφεία.

Αυτοθυσία και υπερωρίες

Λόγω αυτών των ελλείψεων, τα δρομολόγια υλοποιούνται χάρη στις υπερωρίες και τις προσπάθειες των μηχανοδηγών και λειτουργούν εκδοτήρια μόνον σε 21 σταθμούς, όταν υπάρχουν 109 στο δίκτυο του μετρό, του Ηλεκτρικού και του τραμ. «Πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία που έφερε το ηλεκτρονικό εισιτήριο», τόνισε ο Σπύρος Ρεβύθης.

«Θα υπερασπιστούμε τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας», πρόσθεσε και ενημέρωσε ότι οι εργαζόμενοι θα περιμένουν τις απαντήσεις του ΟΑΣΑ για να αποφασίσουν τη στάση τους, χωρίς να αποκλείουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τους στοχευμένους ελέγχους εισιτηρίων», μας εξήγησε αρμόδια πηγή της διοίκησης του ΟΑΣΑ. Ο Οργανισμός, που έχει περάσει στην αρμοδιότητα του υπερταμείου, έχει αναλάβει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους αλλά δεν διαθέτει μηχανισμό. Δεν μπορεί επίσης να κάνει προσλήψεις, παρ’ όλο που υπάρχουν μεγάλα κενά στο σύνολο των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.

Από πληροφορίες της «Εφ.Συν.», πάντως, στον συγκεκριμένο τομέα απασχολούνται 65 εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ και άλλοι 40 στην ΟΣΥ, τον φορέα των λεωφορείων και τρόλεϊ.