Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

«Εκτός Υπηρεσίας» - Γιατί τα Λεωφορεία στην Αθήνα παίρνουν Φωτιά



Πέντε αναφλέξεις, πάνω από χίλια ακινητοποιημένα οχήματα, ένας γερασμένος στόλος: Η έρευνα του VICE για την απογοητευτική κατάσταση της αστικής συγκοινωνίας.


Το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Ιουνίου 2018, ένα πράσινο αστικό λεωφορείο μάρκας Iveco ακινητοποιήθηκε στα Κάτω Πατήσια, στη διασταύρωση των οδών Αχαρνών και Νιρβάνα. Ήταν γεμάτο με κόσμο και οι επιβάτες που κατέβηκαν την τελευταία στιγμή, είπαν ότι είδαν «καπνούς να βγαίνουν από το μέρος της μηχανής». Λίγα λεπτά αργότερα, το αστικό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς. Δυστυχώς, δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό. Η διοίκηση της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ) βλέπει ολοένα και πιο συχνά τα λεωφορεία της να αναφλέγονται στην Αθήνα.

Έναν μήνα νωρίτερα, στις 10 Μαΐου, ντίζελ αστικό λεωφορείο πήρε φωτιά στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη στη Νίκαια. Στις 7 Απριλίου, ένα αρθρωτό αστικό, μάρκας Solaris, επίσης ανεφλέγη στη λεωφόρο Ποσειδώνος. Έκανε το δρομολόγιο εξπρές Χ96 Πειραιάς-Αεροδρόμιο και πήρε φωτιά ενώ μετέφερε 40 επιβάτες. Και σε αυτήν την περίπτωση, το όχημα κάηκε ολοσχερώς κι έμεινε στον δρόμο μόνο ο μεταλλικός σκελετός.

Το VICE πληροφορείται ότι εσωτερική αναφορά της ΟΣΥ απέδωσε τα παραπάνω σοβαρά ατυχήματα σε «τυχαίο γεγονός». Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κάποιο πόρισμα, το οποίο να εξηγεί τι φταίει και λεωφορεία γεμάτα με κόσμο καίγονται σαν λαμπάδες. Ωστόσο, τα τρία συνεχόμενα περιστατικά πυρκαγιών στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, προκάλεσαν έντονη ανησυχία στο εσωτερικό της εταιρείας. «Ακόμη και συνδικαλιστές που τα έχουν βρει με τη διοίκηση, διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν εξηγήσεις», είπε εργαζόμενος στις αστικές συγκοινωνίες.

Η διοίκηση της ΟΣΥ αναγκάστηκε να παραγγείλει ανεξάρτητη έρευνα, την οποία ανέθεσε σε ομάδα μηχανολόγων - μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο καθηγητής Δημήτρης Χουντάλας. Ο ίδιος είπε στο VICE ότι τα τρία τελευταία περιστατικά αφορούν διαφορετικού τύπου λεωφορεία. «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμα αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019», σημείωσε ο κ. Χουντάλας. Το πρόβλημα είναι ότι η ομάδα ειδικών του ΕΜΠ κλήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση να ερευνήσει την υπόθεση και φυσικά δεν έκανε αυτοψία στα οχήματα αμέσως μετά τη φωτιά. Κρίσιμα στοιχεία ενδεχομένως καταστράφηκαν και από την Πυροσβεστική.


Μια «επίμονη» βλάβη

Τεχνικοί της ΟΣΥ, που μίλησαν στο VICE, είπαν ότι η αιτία των αναφλέξεων φαίνεται να είναι μηχανική και όχι ηλεκτρολογική, προκρίνουν δηλαδή μια διαρροή λαδιού ή πετρελαίου ως πιθανότερη έναντι του βραχυκυκλώματος. Οι ίδιες πηγές, που γνωρίζουν καλά όσα συζητιούνται στα αμαξοστάσια της Αθήνας, περιγράφουν ότι σε παλιότερα περιστατικά «εκρήξεων» κινητήρων - όχι στα τρία τελευταία - είχε εντοπιστεί βλάβη στον τρίτο κύλινδρο του κινητήρα, συγκεκριμένα υπερθέρμανση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αποκόλληση της μπιέλας και την εκτόξευση καυτού λαδιού - αυτό που οι μηχανικοί ονομάζουν ευστροφία κινητήρα (over-revving). «Αν το λάδι εκτοξευτεί στον δρόμο, τη γλιτώνουμε. Αν πεταχτεί, όμως, προς το αμάξωμα, τότε προκαλείται πυρκαγιά. Στην κυριολεξία, πρόκειται για ανάφλεξη και όχι έκρηξη», είπαν εργαζόμενοι της ΟΣΥ.

Ακριβώς πριν έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018, σε δύο διαφορετικά δρομολόγια της γραμμής 608 (Γαλάτσι-Νεκροταφείο Ζωγράφου) εξερράγησαν οι μηχανές εν κινήσει. Στην πρώτη περίπτωση, από την «έκρηξη» προκλήθηκε βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα του λεωφορείου και μπλόκαραν οι πόρτες. Οι επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν επειδή η μηχανή «έκανε έναν δυνατό θόρυβο, ήδη από την πλατεία Κάννιγος», όπως είπαν. Ο οδηγός το ανέφερε δύο φορές στον προϊστάμενο βάρδιας κι εκείνος του σύστησε να οδηγήσει το λεωφορείο στο αμαξοστάσιο μετά την ολοκλήρωση του δρομολογίου. Όμως, το δρομολόγιο διακόπηκε με τρομακτικό τρόπο στο ύψος του νεκροταφείου του Ζωγράφου. Από την έκρηξη, λάδια μηχανής και μεταλλικά εξαρτήματα εκτοξεύτηκαν στην καμπίνα, χωρίς ευτυχώς κάποιος να τραυματιστεί. Ένα από τα παραπάνω λεωφορεία είχε συντηρηθεί λίγες μέρες νωρίτερα.


Ο Απόστολος Ραφτόπουλος είναι Πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών της ΟΣΥ. «Υπάρχει σοβαρή έλλειψη ανταλλακτικών, τα λεωφορεία δεν μπορούν να επισκευαστούν με αξιόπιστο τρόπο. Παίρνουμε ανταλλακτικά από τα νεώτερα οχήματα και τα τοποθετούμε στα παλιότερα», είπε στο VICE. Ο ίδιος επισημαίνει και τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. «Στο τμήμα των τεχνικών έπρεπε να υπάρχουν 1.100 εργαζόμενοι, όμως σήμερα είμαστε 500. Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2007», είπε ο κ. Ραφτόπουλος. Η ΟΣΥ διαθέτει ένα από καλύτερα τεχνικά τμήματα δημόσιων αστικών συγκοινωνιών στην Ευρώπη. Το παράδοξο είναι ότι η διοίκηση προτιμά να αγοράσει κινητήρες λεωφορείων, αντί να συντηρήσει ή να επισκευάσει αυτούς που ρημάζουν στα αμαξοστάσια.

Υπάρχουν δύο πρόσφατα παραδείγματα. Τον Νοέμβριο η ΟΣΥ προκήρυξε διαγωνισμό για την αγορά, έναντι 55.367,56 ευρώ, δύο ανακατασκευασμένων κινητήρων Volvo για το αμαξοστάσιο της Πέτρου Ράλλη. Οι κινητήρες, όμως, φέρεται να είναι τεχνολογίας Euro 2, δηλαδή κατασκευής 1999. Στις αρχές Δεκεμβρίου, αγοράστηκαν έναντι 72.048,96 ευρώ ανακατασκευασμένα κιβώτια ταχυτήτων και αποσβεστήρες κραδασμών για το αμαξοστάσιο της Ανθούσας. Η σύμβαση λέει ότι ο ανάδοχος θα παραλάβει αντίστοιχα μη λειτουργικά ανταλλακτικά από την ΟΣΥ, τα οποία όμως στη συνέχεια θα μπορεί να επιδιορθώσει και να μεταπωλήσει.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, παρατήρησε το παράδοξο της μείωσης των γενικών εξόδων των συγκοινωνιακών εταιρειών το διάστημα 2015-2016 και της ταυτόχρονης εκτίναξης των εξόδων προς τρίτους. «Τη στιγμή που μειώνεται 23% το κόστος συντήρησης και επισκευών και κατά 2% το κόστος μισθοδοσίας, οι αμοιβές και τα έξοδα τρίτων έχουν εκτοξευτεί κατά 91%», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Ο ίδιος το απέδωσε στην ανάθεση μελετών σε ημετέρους και χαριστικές πράξεις σε κομματικούς πελάτες, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, βλέπουμε ότι διαχρονικά οι διορισμένες από τα κόμματα διοικήσεις αντιμετωπίζουν τις ξένες κατασκευάστριες εταιρείες των λεωφορείων σχεδόν ενοχικά. Το 2004, η ΟΣΥ είχε υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία Irisbus France (σημερινή Iveco) για την αγορά 283 λεωφορείων ντίζελ και 121 λεωφορείων φυσικού αερίου, συνολικής αξίας 81 εκατ. ευρώ. Στα οχήματα εντοπίστηκαν κατασκευαστικές αστοχίες, όμως η εταιρεία αρνήθηκε να τις επισκευάσει. Τα λεωφορεία, ωστόσο, ήρθαν στην Αθήνα.

Το 2016 η ΟΣΥ κατάφερε να υπολογίσει τα διαφυγόντα κέρδη της στα 7 εκατ. ευρώ. Και μόλις πέρυσι, δηλαδή 13 ολόκληρα χρόνια μετα την υπογραφή της σύμβασης-σκάνδαλο, επιλέχθηκε η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αποφασίστηκε η ΟΣΥ να παραλάβει από την Iveco ανταλλακτικά αντίστοιχης αξίας με τα διαφυγόντα κέρδη, σε βάθος όμως τετραετίας και για λεωφορεία που είναι ακινητοποιημένα. Μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τάσος Ταστάνης, πρόεδρος του δ.σ. του ΟΑΣΑ, στον οποίο υπάγεται η ΟΣΥ, σχεδόν χαρακτήρισε επιτυχία τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Iveco. «Μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε ανταλλακτικά για τα λεωφορεία, συνολικής αξίας 7.093.914 ευρώ, σε ειδικές τιμές και ποσότητες, που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα συντήρησης του στόλου», είπε.

Ο Απόστολος Κασιμέρης είναι εκπρόσωπος της παράταξης Ανεξάρτητη Παρέμβαση ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ. Ο ίδιος δεν συμμετέχει σήμερα στο δ.σ. του συνδικάτου των εργαζομένων κι έχει τοποθετηθεί στο αμαξοστάσιο των τρόλεϊ (πρώην ΗΛΠΑΠ) στον Κόκκινο Μύλο, σε μια ιδιότυπη εσωτερική δυσμενή μετάθεση, εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης, όπως λέει. «Η κατάσταση είναι τραγική, τα σημάδια της εγκατάλειψης είναι εμφανή, τόσο στο εσωτερικό της εταιρείας όσο και στον δρόμο. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΟΣΥ αδιαφορεί για την εργατική νομοθεσία, δεν σέβεται τους νόμους και τις συμβάσεις και επιδεικνύει αυταρχική συμπεριφορά», είπε στο VICE ο κ. Κασιμέρης.

«Όλα δείχνουν ότι στρώνεται το έδαφος για να δοθεί σε ιδιώτες, άλλωστε η υπαγωγή των αστικών συγκοινωνιών στο Υπερταμείο αυτό δηλώνει», πρόσθεσε. Τον περασμένο Οκτώβριο, το Υπουργείο Υποδομών κατέθεσε τροπολογία, η οποία στην ουσία επιτρέπει την είσοδο ιδιωτών στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιο ειδικά, με την τροπολογία καθορίζεται ότι με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, συγκοινωνιακό έργο αστικού χαρακτήρα μπορεί να ανατεθεί σε ΚΤΕΛ, σε ανεξάρτητους μεταφορείς και τοπικούς δήμους.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται δυστυχώς στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς όλες οι προηγούμενες διοικήσεις άφησαν τον οργανισμό να βουλιάξει στην ανυποληψία και τους επιβάτες να περιμένουν για ώρες στις στάσεις. Στο εσωτερικό της ΟΣΥ υπάρχουν ανταγωνισμοί μεταξύ συνδικαλιστών και διοίκησης, ο ρόλος των οποίων αντιστρέφεται κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση και πρώην εκπρόσωποι των εργαζομένων αναλαμβάνουν διοικητικές θέσεις. Στη διάρκεια της έρευνας του VICE για τις φωτιές στα λεωφορεία, υπήρξαν συνδικαλιστές που αρνήθηκαν να μιλήσουν δημόσια εναντίον της διοίκησης της εταιρείας. «Να μην ανοίγουμε τώρα νέα ζητήματα», είπαν.

Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί και οι ευκαιριακές συμμαχίες καθρεφτίζονται στα ανοίγματα της εταιρείας προς τους προμηθευτές, καθώς, ανάλογα με τις προσωπικές ή κομματικές σχέσεις, άλλοι εξοφλούνται εγκαίρως και άλλοι βρίσκονται στην αναμονή για μήνες. Το VICE πληροφορείται ότι την περασμένη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, στο κτίριο διοίκησης της ΟΣΥ στου Ρέντη σημειώθηκε έντονη λογομαχία - σε βαθμό που κλήθηκε ασθενοφόρο και υπήρξαν καταγγελίες για νευρικό κλονισμό - μεταξύ ενός πρώην συνδικαλιστή που σήμερα κατέχει θέση διοίκησης και μιας υφισταμένης του, προϊσταμένης οικονομικής υπηρεσίας. Το επεισόδιο αποδίδεται στους εσωτερικούς ανταγωνισμούς της εταιρείας αναφορικά με την προτεραιότητα εξόφλησης προμηθευτών. Κι αυτό έχει άμεση επίδραση στην προμήθεια ανταλλακτικών και την επισκευή των οχημάτων.

Τον Οκτώβριο του 2014, το αστυνομικό δελτίο έβγαλε μια εντυπωσιακή είδηση. Προμηθευτής, ιδιοκτήτης εταιρείας στην Πάτρα, ο οποίος είχε πουλήσει δύο χρόνια νωρίτερα 3.800 ελαστικά στην ΟΣΥσυνελήφθη για πλαστογραφία και απάτη σε βάρος της εταιρείας. Τα ελαστικά ήταν κινέζικα (μάρκας Boto) και σύμφωνα με τη δικογραφία, τα πιστοποιητικά του εργοστασίου κατασκευής που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό ήταν πλαστά. Η ΟΣΥ έστειλε δείγμα των ελαστικών σε εργαστήριο της Αυστρίας, το οποίο απάντησε ότι η διάρκεια ζωής τους ήταν πολύ μικρότερη από τη διετή εγγύηση. «Σε πολλές περιπτώσεις, τα λάστιχα των λεωφορείων διαλύθηκαν, κομμάτια αποκολλήθηκαν από τα πέλματα μετά από μόλις τρεις μήνες κυκλοφορίας», είπαν εργαζόμενοι. Με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης (αρ. πρωτ. 75619/22.12.2014) η εταιρεία τιμωρήθηκε με δίμηνο αποκλεισμό από τους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Η συνέχεια είναι περισσότερο εντυπωσιακή. Τον Δεκέμβριο του 2016 (αρ. πρωτ. 139229/23.12.2016), στον ίδιο προμηθευτή που κατηγορήθηκε για εξαπάτηση της ΟΣΥ, κατακυρώθηκε διαγωνισμός 2,2 εκατ. ευρώ για την αγορά 9.500 νέων ελαστικών λεωφορείων.

Γερασμένος στόλος

Στο μεταξύ, ο στόλος των αστικών λεωφορείων γερνάει. Αριθμεί 2.023 οχήματα, από τα οποία τα 1.657 είναι στην κυκλοφορία, όμως μόνο στα χαρτιά. Στην πράξη, όπως είπαν στο VICE περισσότεροι από τρεις άνθρωποι, τα λεωφορεία που βγαίνουν στον δρόμο δεν ξεπερνούν τα 900. Τα υπόλοιπα μένουν ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια, λόγω αδυναμίας για μαζική αγορά ανταλλακτικών, που φουσκώνει την τιμή της μονάδας και καθιστά την επισκευή τους ασύμφορη. Την ίδια στιγμή, είναι οξύμωρο ότι ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι θα ανανεώσει μέρος του στόλου του (92 λεωφορεία αντιρυπαντικής τεχνολογίας Euro 6) με χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής.

Ο μέσος όρος ηλικίας των λεωφορείων στην Αθήνα είναι μεγαλύτερος από 13 χρόνια. Τα νεώτερα αγοράστηκαν το 2011, ενώ υπάρχουν οχήματα που ξεπερνούν την 25ετία, έχοντας διανύσει εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η πλειονότητα των λεωφορείων είναι παλιάς τεχνολογίας, πιο ειδικά το 43,1% είναι τεχνολογίας Euro 2 (χρονολογούνται μεταξύ 1998-2002), το 19,8% είναι Euro 3 (κατασκευής 2004-05), ενώ περισσότερα από 220 λεωφορεία είναι τεχνολογίας Euro 1, δηλαδή οχήματα, τα οποία, λόγω των ρύπων που εκπέμπουν, απαγορεύεται να κυκλοφορούν, όμως βγαίνουν στον δρόμο με συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις-παρατάσεις.

Στην παραπάνω κατάσταση, προστίθενται οι σοβαρές ελλείψεις οδηγών. Ο πρόεδρος του σωματείου οδηγών ΟΑΣΑ-ΟΣΥ Κώστας Σιορίκης, είπε στο VICE ότι το οργανόγραμμα για λεωφορεία και τρόλεϊ προβλέπει 3.300 οδηγούς. Όμως, σήμερα υπάρχουν 2.700, καθώς προσλήψεις δεν έχουν γίνει μετά το 2008. Αυτό έχει άμεση επίδραση στην πυκνότητα των δρομολογίων και τον χρόνο αναμονής στη στάση. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σιορίκης, το 2011 έβγαιναν καθημερινά (πρώι-απόγευμα) 3.500 βάρδιες οδηγών. Σήμερα, προβλέπονται 2.267 βάρδιες, εκ των οποίων προσωπικό υπάρχει για τις 2.040. Από αυτές, οι 160-170 καλύπτονται με δεδουλευμένα και ρεπό οδηγών.

Η διοίκηση της ΟΣΥ

Στο πλαίσιο της έρευνας για τα αστικά λεωφορεία στην Αθήνα, το VICE έστειλε στις 12 Δεκεμβρίου γραπτά ερωτήματα στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΣΥ ΑΕ, Γιώργο Γλυκό. Πιο ειδικά, τα ερωτήματα ήταν τα εξής:

- Από πόσα λεωφορεία αποτελείται ο στόλος της ΟΣΥ ΑΕ, τι έτος κατασκευής έχουν και πόσα από αυτά βρίσκονται σήμερα παροπλισμένα λόγω βλάβης;

- Γιατί παραμένουν παροπλισμένα τα λεωφορεία; Υπάρχει έλλειψη ανταλλακτικών, έλλειψη χρημάτων για την κατασκευή τους, άλλος λόγος;

- Αναφέρεται ότι από τις 1.100 οργανικές θέσεις τεχνικών, καλύπτονται οι 600 κι επίσης ότι οι ελλείψεις τεχνικών καλύπτονται με ασκούμενους σπουδαστές των ΤΕΙ ή οδηγούς της ΟΣΥ. Είναι αληθές;

- Έχει εκδοθεί κάποιο πόρισμα ή σε ποιο στάδιο βρίσκεται τυχόν έρευνα για τα αίτια των «εκρήξεων» που σημειώθηκαν σε μηχανές αστικών λεωφορείων τους τελευταίους μήνες;

- Τι απαντάτε αναφορικά με την υπόθεση αγοράς περίπου 9.500 ελαστικών από εταιρεία με έδρα την Πάτρα, η οποία φέρεται να είχε αποκλειστεί από διαγωνισμούς, λόγω παρατυπιών σε φάκελο που είχε καταθέσει σε διαγωνισμό;

- Αναφέρεται ότι δαπανήθηκε μεγάλο ποσό και τοποθετήθηκαν συστήματα τηλεματικής ακόμη και σε λεωφορεία που παραμένουν παροπλισμένα για χρόνια στα μηχανοστάσια. Είναι αληθές;

Ο κ. Γλυκός ζήτησε μία εβδομάδα προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις. Έως αργά χθες, αυτό δεν συνέβη.



Να συμπληρώσουμε στην έρευνα του VICE σύμφωνα με δικές μας εγκυρότατες πληροφορίες, ότι το δεύτερο λεωφορείο που ο κινητήρας εξερράγη εν κινήσει τον Ιανουάριο του 2018 σε δρομολόγιο της γραμμής 608 (Γαλάτσι-Νεκροταφείο Ζωγράφου), μιας και δεν αναφέρεται, το λεωφορείο ξεκίνησε από τη στάση ΟΤΕ επί της Πατησίων αφού είχε ολοκληρώσει την επιβίβαση/αποβίβαση και κινούνταν με μόλις 27 km/h (σύμφωνα με την τηλεματική) όταν σημειώθηκε η έκρηξη και όχι ανάφλεξη στον κινητήρα, όπως θέλουν κάποιοι να λέγεται, αφού τα καθίσματα στην γαλαρία έχουν σηκωθεί 10 πόντους όπως βλέπετε και στην παρακάτω εικόνα.


Το περίεργο είναι, ότι ένα δημοσίευμα της καθημερινής, αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες, ότι  «... Αφήνουν αιχμές για την πιθανότητα να προκλήθηκε υπερτροφία στον κινητήρα, γεγονός το οποίο οφείλεται στον τρόπο χειρισμού του οχήματος. Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν σε δεύτερο χρόνο όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες για τα αίτια της βλάβης».

Αφήνονται δηλαδή από κάποιους ελπίζουμε όχι τεχνίτες, αιχμές για τον τρόπο χειρισμού του οχήματος από τον/τους οδηγό/ους ... ενώ το λεωφορείο εκείνη την ημέρα, είχε μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά που ήταν ο κινητήρας σε λειτουργία (αναχώρηση από αμαξοστάσιο έως την στιγμή της έκρηξης) ... παρόλα αυτά η κα. Κασσίμη δεν δημοσίευσε τις απαντήσεις σε δεύτερο χρόνο όπως λέει στο δημοσίευμα, εκτός αν περιμένει να ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες ! οι αιχμές όμως δόθηκαν στην δημοσιότητα !!! 

Παράλληλα ο οδηγός του λεωφορείου στο συγκεκριμένο συμβάν, έχει ζητήσει από την Ο.ΣΥ από τον Μάιο του 2018 όλα τα σχετικά έγγραφα από την Δ.Ε (αν έγινε) για τα αίτια που προκλήθηκε η βλάβη - λόγω των αιχμών του δημοσιεύματος - αλλά και διότι τελευταία έχει διαπιστωθεί ότι η Ο.ΣΥ έχει απόρρητα πορίσματα Δ.Ε τα οποία τα δίνει μόνο μετά από ασφαλιστικά μέτρα ... μέχρι σήμερα η Ο.ΣΥ δεν έχει απαντήσει ακόμη στο ερώτημα του οδηγού ... αν και είναι υποχρεωμένη βάση του κανονισμού, έστω και αρνητικά.