Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Ελληνικό: «Κενή»… η υπουργική απόφαση για την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου



Της Μαρίας Μόσχου
Στην έκδοση υπουργικής απόφασης για την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου της ΟΣΥ από το Ελληνικό το οποίο στεγάζει συνολικά 325 λεωφορεία που εκτελούν 45 λεωφορειακές γραμμές προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών χωρίς ωστόσο να δώσει χρονοδιάγραμμα, τις ακριβείς διαδικασίες ή ακόμα και τον τρόπο χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος.


Στην σχετική απόφαση, η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Υποδομών – Μεταφορών Χ. Σπίρτζη,  ουσιαστικά αναγράφεται μόνο η πρόθεση του υπουργείου για την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου τονίζοντας ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην εκτέλεση του έργου. Ωστόσο δεν δίνονται απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όπως από πού θα εξασφαλιστούν τα περίπου 30 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, που θα μεταφερθούν τα λεωφορεία που σήμερα στεγάζονται στο Ελληνικό ή που θα γίνεται η συντήρηση όλων αυτών των λεωφορείων.

Ένα ακόμα «κενό» που υπάρχει είναι πόσο θα κοστίζουν κάθε χρόνο τα «νεκρά» οχηματοχιλιόμετρα που θα κάνουν τα 172 αρθρωτά (18μέτρων), τα 104 λεωφορεία 12μετρα και τα 49 midi 8,6  μέτρων  που εκτελούν δρομολόγια  και τα οποία λόγω της αυξημένης κατανάλωσης καυσίμων αλλά και των έξτρα βαρδιών αναμένεται να εκτοξεύσουν  το έλλειμμα της ήδη προβληματικής οικονομικά  ΟΣΥ.

Σημειώνεται ότι τα λεωφορεία από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού εξυπηρετούν Νοτιοανατολικά και Βόρεια Προάστια. Συγκεκριμένα εκτελούν δρομολόγια Ελληνικό – Αλίμο- Γλυφάδα- Βούλα- Βουλιαγμένη- Βάρη – Σαρωνίδα-Αεροδρόμιο -Τοπικά Γλυφάδας αλλά και Κηφισιά μεταφέροντας σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Έχει 800 εργαζόμενους με τις εξής ειδικότητες: προσωπικό κίνησης, τεχνικό προσωπικό και διοικητικό προσωπικό.

Η απόφαση έχει τίτλο «Μετεγκατάσταση Οργανικής Μονάδας της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Οδικές Συγκοινωνίες  ΑΕ (ΟΣΥ ΑΕ) από το χώρο του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού» και προβλέπει:

  • Την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετεγκατάστασης της οργανικής μονάδας της ΟΣΥ από το χώρο του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με ευθύνη των εμπλεκόμενων Φορέων διασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την αδιάλειπτη και ακώλυτη παροχή του συγκοινωνιακού έργου.
  • Την οικονομική κάλυψη της απορρέουσας δαπάνης από την εν λόγω διαδικασία η οποία όμως όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά θα ρυθμιστεί με νεότερη πράξη.
Υπενθυμίζεται ότι με παλιότερο έγγραφό της η γενική γραμματέα και πρόεδρο της Επιτροπής Μετεγκατάστασης Οργανισμών Ελληνικού κ. Θ. Πέρκα είχε ζητήσει σαφώς σφιχτότερο χρονοδιάγραμμα καθώς η παλαιότερη συμφωνία έκανε λόγο για «εκκένωση» μέχρι τέλος Ιουλίου 2018 ενώ τώρα δινόταν προθεσμία μέσα στον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου η Κ. Πέρκα ζητούσε ενημέρωση για την πορεία εξασφάλισης των σχετικών κονδυλίων. Στην επιστολή η οποία αποστάλθηκε  μετά την συνεδρίαση στις 29 Ιανουαρίου 2018 της Επιτροπής Μετεγκατάστασης Οργανισμών Ελληνικού ζητείται ακριβή χρονοδιάγραμμα για:

–  την κατανομή του συγκοινωνιακού έργου του υπό κατάργηση αμαξοστασίου του Ελληνικού στις υφιστάμενες υποδομές

–  την απομάκρυνση από το εμπλεκόμενο αμαξοστάσιο όλων των ανενεργών και παροπλισμένων οχημάτων

–  την μετεγκατάσταση του συνόλου του αμαξοστασίου του Ελληνικού.

Ωστόσο η υπουργική απόφαση δεν δίνει καμία απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις  αλλά επιφυλάσσεται για νέα απόφαση αργότερα.

Το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ ΑΕ καλύπτει έκταση 80.000 τ.μ εντός του Ελληνικού  και πρόκειται για το μεγαλύτερο σήμερα αμαξοστάσιο της εταιρείας.

Από τις παραπάνω απαιτήσεις αλλά και τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων διαφαίνεται ότι ουσιαστικά προτείνεται η μετεγκατάσταση σε ένα νέο αμαξοστάσιο ο χώρος για το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα βρεθεί. Σε αντιστάθμισμα και ως προσωρινή λύση στις 25 Ιανουαρίου ο υπουργός Υποδομών είχε ανακοινώσει ότι η διανομή του συνόλου του Ελληνικού θα γίνει σε τρία επιμέρους αμαξοστάσια, αυτά της Ανθούσας, των Άνω Λιοσίων και του Βοτανικού.

Ήδη το σχετικό θέμα έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» τόσο στην ΟΣΥ όσο και στο υπουργείο Υποδομών που αναζητά απαντήσεις.

Ωστόσο ακόμα συνεχίζεται η αναζήτηση κατάλληλου χώρου που θα στεγάσει το νέο αμαξοστάσιο καθώς η μετεγκατάσταση των λεωφορείων στα άλλα τρία αμαξοστάσια αποτελεί μία προσωρινή λύση. Θα προηγηθεί το ξεκαθάρισμα των οχημάτων σε ακινησία και η μεταφορά τους στο αμαξοστάσιο των ΟΣΥ στο Θριάσιο συνολικού εμβαδού 104 στρεμμάτων, το οποίο χρησιμεύει αποκλειστικά για την αποθήκευση των προς απόσυρση οχημάτων.

Πάντως οι εργαζόμενοι έχουν προτείνει ως εναλλακτική λύση το αμαξοστάσιο να παραμείνει στο Ελληνικό όπου θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο ηλιακό κέντρο που θα παράγει ρεύμα για να καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες του ίδιου του αμαξοστασίου επιφέροντας σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για την ΟΣΥ αλλά και να δίνει δωρεάν ρεύμα σε όλη το νέο project  που θα κατασκευαστεί στο χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι η «Ελληνικό Α.Ε.» έθεσε για πρώτη φορά το θέμα στην εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ η υποχρέωση των ΟΣΥ για απομάκρυνση του αμαξοστασίου από το Ελληνικό ήταν γνωστή πολύ καιρό νωρίτερα.

Πηγή