Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Νίκος Τάσιος : Οδηγός στην Ο.ΣΥ Α.Ε ... και ενιαίο μισθολόγιο !

Ενιαίο μισθολόγιο, οι αδικίες που διογκώθηκαν αντί να αποκατασταθούν !


Μπορεί να «οδηγήσει» ο τίτλος σπουδών ;

Είναι προφανές ότι οι πολιτικές των μνημονίων τσουβάλιασαν τους εργαζόμενους μισθολογικά στο όνομα ενός τίτλου σπουδών, άσχετα την ειδικότητα και το προσφερόμενο έργο που παράγει ο καθένας. Αρχικά, προβλήθηκε ως «αποκατάσταση αδικιών» ώστε να πείσει, ότι εργαζόμενοι με ανώτερες γνώσεις ήταν μισθολογικά κατώτεροι από κάποιους με λιγότερες, πράγματι αυτό συνέβαινε, όμως, σε κάποιες ειδικότητες όπως αυτή του επαγγελματία οδηγού, οι γραμματικές γνώσεις δεν έχουν καμία σχέση με το προσφερόμενο έργο, διότι ο επαγγελματίας οδηγός δεν οδηγάει με τον τίτλο σπουδών αλλά με το δίπλωμα οδήγησης, εξάλλου αυτό είναι και το κύριο προσόν της πρόσληψής του σε μία υπηρεσία. Δεν γίνεται καμία πρόσληψη οδηγού αν δεν κατέχει δίπλωμα οδήγησης, Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας μεταφοράς επιβατών (Π.Ε.Ι) και ψηφιακό ταχογράφο, αυτά είναι τα κύρια προσόντα του επαγγελματία οδηγού στις σημερινές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και έπονται οι τίτλοι σπουδών. 

Στο μισθολογικό κομμάτι όμως, το ίδιο το κράτος, σε κρίνει με τα δευτερεύοντα προσόντα, δηλαδή τον τίτλο σπουδών, χωρίς να λαμβάνει καν μισθολογικά το κύριο προσόν σου που είναι το δίπλωμα οδήγησης το Π.Ε.Ι μεταφοράς επιβατών και δίχως αυτό και διδακτορικό και Master να έχεις δεν μπορείς να οδηγήσεις.

Μισθολογικά λοιπόν οι οδηγοί στην Ο.ΣΥ πληρώνονται το ίδιο ή και χειρότερα με άλλες ειδικότητες στην  ίδια εταιρία, ενώ λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εργασίας τους θα έπρεπε να είναι πρώτοι !


Ας δούμε μερικές από τις ιδιαιτερότητες της ειδικότητας του οδηγού :
  •  Ωράριο εργασίας  
Είναι η μοναδική ειδικότητα στην Ο.ΣΥ που δεν έχει σταθερό ωράριο, αλλά και η αλλαγή βάρδιας γίνεται σε περισσότερα από ένα σημεία, ξεκινάς βάρδια στο Α/Σ και σχολάς κάπου στο δρόμο σε μία στάση και αντίστοιχα, κυλιόμενα ρεπό, εργασία 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.
  • Διαλείμματα
Ανάλογα με την βάρδια, δεν υπάρχουν σταθερά διαλείμματα άρα και σταθερά γεύματα.
  • Συνθήκες εργασίας 
Οι συνθήκες της εργασίας είναι γενικά δύσκολες, οδήγηση σε διαδρομές με πυκνή κυκλοφορία στο κέντρο των πόλεων, ενώ η οδήγηση γίνεται πολλές φορές κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων, ο οδηγός, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός καθώς μεταφέρει ανθρώπινες ζωές, όρθιους επιβάτες, ηλικιωμένους, εγκύους, ΑμεΑ, ναρκομανείς κτλ. δίνει πληροφορίες στο επιβατικό κοινό, μεριμνά για την ασφαλή επιβίβαση/αποβίβαση. 
Τα παραπάνω δεν χρειάζονται απολυτήρια λυκείου αλλά εμπειρία και γνώσεις που έχει διδαχθεί ο οδηγός κατά την απόκτηση του διπλώματος οδήγησης και των σεμιναρίων Π.Ε.Ι που πιστοποιεί ότι ο οδηγός είναι ικανός να μεταφέρει επιβάτες με ασφάλεια στον προορισμό τους.
  • Ευθύνη / Επικινδυνότητα
«Με το ένα πόδι στον Εισαγγελέα» ! Ο οδηγός δεν ξέρει αν θα πάει σπίτι του, τροχαία ατυχήματα, τραυματισμοί επιβατών, διαπληκτισμοί, ξυλοδαρμοί, καταγγελίες επιβατών κ.α. καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά για τα οποία πολλές φορές χρειάζεται και αρκετός χρόνος εκτός ωραρίου εργασίας, συμβαίνει να μείνει και Σαββατοκύριακο στο αυτόφωρο, αρκετοί τρέχουν για χρόνια στα δικαστήρια.


Το δίπλωμα οδήγησης θα πρέπει να είναι πάνω από τους τίτλους σπουδών στην ειδικότητα του οδηγού !!!

Σίγουρα κάποιοι θα πρέπει να το σκεφτούν, αν πραγματικά θέλουν να αποκαταστήσουν τις αδικίες, δεν γίνεται κάποιοι να εργάζονται σε κάποιο γραφείο και κάποιοι να μεταφέρουν ανθρώπινες ζωές και να πληρώνονται το ίδιο με βάση τον τίτλο σπουδών, δεν γίνεται κάποιοι να μεταφέρουν μπάζα και κάποιοι να μεταφέρουν ανθρώπινες ζωές και να πληρώνονται το ίδιο, δεν γίνεται κάποιοι να οδηγούν 8 μέτρα φορτηγάκι και κάποιοι 18 μέτρα λεωφορείο και να πληρώνονται το ίδιο επειδή τελείωσαν το λύκειο ... 

Το πτυχίο του οδηγού είναι το δίπλωμα οδήγησης και θα πρέπει να υπολογιστεί μισθολογικά σύμφωνα ΚΑΙ με τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος ... κατέχουμε την μεγαλύτερη κατηγορία διπλώματος (DE)

Νίκος Τάσιος  οδηγός Ο.ΣΥ 
ΔΑΚΕ ΟΑΣΑ Ο.ΣΥ