Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

ΟΣΥ: Βουτηγμένη και το 2018 στα ελλείμματα με << τρύπα >> 30 εκατ. ευρώΤης Μαριάννας Τζάννε
Παρά την προβλεπόμενη θετική συνεισφορά που θα έχει στις αστικές συγκοινωνίες η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, εντούτοις η ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) θα συνεχίσει να εμφανίζει ελλείμματα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018 που ενέκριναν πρόσφατα τα υπουργεία Οικονομίας και Υποδομών. 


Τα στοιχεία, δείχνουν ότι φέτος, έτος πλήρους λειτουργίας του ηλεκτρονικού κομίστρου, η ζημιά θα υπερβεί τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ελαφρώς περιορισμένη σε σχέση με πέρσι (-35,8 εκ. ευρώ).

Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει τους φόβους ότι δύσκολα θα αντιστραφεί το σερί της ζημιογόνας πορείας των φορέων αστικών μεταφορών που αποτελεί θηλιά στο λαιμό των ΜΜΜ.

Μολονότι εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα μπορούν να αναθεωρηθούν, λόγω της σταδιακής διείσδυσης του ηλεκτρονικού κομίστρου και στις οδικές συγκοινωνίες που αποτελούν τον αδύναμο κρίκο του συστήματος, τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα. Ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει 190 εκ. ευρώ από 194,5 που ήταν πέρσι με τα έξοδα να διαμορφώνονται στα 211,1 εκ. ευρώ.

Πρόσφατα σε συνέντευξή του, ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε ότι τον Ιανουάριο, τα έσοδα από το ηλεκτρονικό εισιτήριο ήταν κατά 1 εκατομμύριο περισσότερα στην ΣΤΑΣΥ. Αν και ο προϋπολογισμός για τις Σταθερές Συγκοινωνίες δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη για να γίνουν συγκρίσεις, εκτιμάται ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποκτά μεγαλύτερη ωριμότητα στο μετρό. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχουν μείνει πίσω και σε αυτό συντελούν και οι ανύπαρκτοι έλεγχοι μέσα στις συγκοινωνίες. 

Η κατάσταση στην ΟΣΥ με τον παροπλισμένο στόλο και τον πόλεμο συνδικαλιστών -υπουργείου παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο κ. Σπίρτζης έχει αναφερθεί πολλές φορές σε καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς προμήθειας υλικών και σε πόρισμα-κόλαφο για την ΟΣΥ. Έχει μάλιστα φωτογραφίσει κυκλώματα στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών που σαμποτάρουν τη λειτουργία τους και δεν επιτρέπουν σε λεωφορεία να βρίσκονται σε κυκλοφορία, εμποδίζοντας τη συντήρηση. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έχει κάνει ότι οι βλάβες στα λεωφορεία έφτασαν τις 230 από 100 την ημέρα, την ώρα που όπως έχει δηλώσει, υπάρχουν ανταλλακτικά και λιπαντικά.

Για την υπόθεση στοχοποιούνται συγκεκριμένα αμαξοστάσια της ΟΣΥ, στα οποία τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν στοχευμένες μετακινήσεις προσωπικού και μαζικές συνταξιοδοτήσεις.