Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Γιατί απεργεί το Μετρό - Οι συνδικαλιστές δεν θέλουν να ... ΄΄ εξορθολογιστεί ΄΄Αγανάκτηση, εκνευρισμός και απίστευτη ταλαιπωρία.


Οι εργαζόμενοι στο Μετρό κατέβασαν για ακόμη μια φορά ρολά με την 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν σήμερα, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους της Αθήνας και εκνευρισμό σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της πρωτεύουσας που δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν ή προχωρούσαν βήμα σημειωτόν επί ώρες.


Γιατί απεργούν

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ - Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) αντιδρούν στην επικείμενη ένταξη των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών στην Ελληνική Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών, θυγατρική του λεγόμενου Υπερταμείου, και έτσι αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά, προκαλώντας χάος στους δρόμους και εκνευρισμό στον κόσμο που προσπαθούσε να πάει στη δουλειά του. 

Παράλληλα, οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι αγωνίζονται για τους ανέργους και τους πολίτες που έχει πλήξει η οικονομική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να επεκταθεί το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης και του μειωμένου εισιτηρίου, ωστόσο οι οικονομικά αδύναμοι στερούνται του μέσου μεταφοράς τους από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες και στάσεις εργασίας. 

Η ΣΕΛΜΑ διαμαρτύρεται κυρίως για την επικείμενη ένταξη των εταιρειών Αστικών Συγκοινωνιών στο λεγόμενο Υπερταμείο. Αντιδρούν γιατί, όπως ισχυρίζονται, «το υπουργείο Οικονομικών ζητάει να αντιμετωπιστούν οι αστικές συγκοινωνίες... σαν εμπόρευμα που πρέπει να μπει στον πάγκο του χασάπη, να "εξορθολογιστεί", να "αναδιαρθρωθεί" για να βγάζει περισσότερο κέρδος».

Χωρίς συμμετοχή η συγκέντρωση στον σταθμό του Συντάγματος

Το σωματείο της ΣΕΛΜΑ είχε απευθύνει κάλεσμα σε συγκέντρωση στον σταθμό του Συντάγματος στις 10.30 το πρωί, στην οποία όμως δεν υπήρξε και μεγάλη συμμετοχή, αφού, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, πήγαν περίπου 15 εργαζόμενοι.


Τι σημαίνει Υπερταμείο και εξορθολογισμός

Ας σημειωθεί ότι με βάση τον ιδρυτικό νόμο του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων (ν. 4389/2016), η ΕΔΗΣ θα αναλάβει την αξιοποίηση όλων των κρατικών επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ).

Η αξιοποίηση αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα την πώληση των συμμετοχών, αλλά σίγουρα περιλαμβάνει έναν αποτελεσματικότερο διαχειριστικό έλεγχο. Το πιο σημαντικό είναι ότι περιλαμβάνει και την αλλαγή ελέγχου, καθώς παύουν να αποτελούν αρμοδιότητα των υπουργών. Περιορίζεται έτσι το «χωράφι των αρμοδιοτήτων» τους και κυρίως η ικανότητά τους να επηρεάζουν τον διορισμό διοίκησης και τις αποφάσεις για το προσωπικό στις ΔΕΚΟ.

Η προοπτική αυτή αναπόφευκτα έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Κάθε υπουργός ξεχωριστά και η κυβέρνηση συνολικά αντιδρούν στην αλλαγή αυτή. Ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, για παράδειγμα, έχει στείλει επιστολή στο ΚΥΣΟΙΠ με την οποία εκφράζει τις διαφωνίες του για τη μεταβίβαση του 25% του ΔΑΑ στην ΕΔΗΣ. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων μη στρατηγικής σημασίας, όπως είναι εκείνα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ) και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ). Πρόκειται δηλαδή για τους κρατικούς οργανισμούς που διαχειρίζονται τις αγορές λαχανικών και ιχθύων Αθηνών (Ρέντη) και Θεσσαλονίκης.

Στην πράξη η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς και έχει νομοθετήσει τη μεταβίβαση του ελέγχου των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και τη θυγατρική του εταιρεία ΕΔΗΣ, φαίνεται να κωλυσιεργεί, αν δεν υπαναχωρεί από τα συμφωνηθέντα.

Η ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ

«Το ΜΕΤΡΟ αλλά και συνολικά οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας τα τελευταία δύο χρόνια παράγουν σημαντικό κοινωνικό έργο με τις δωρεάν μετακινήσεις των ανέργων, και το μειωμένο εισιτήριο σε όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για μια σωστή πολιτική που σαν εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ την επιδοκιμάζουμε και ζητάμε, σε αυτήν την περίοδο της σκληρής οικονομικής κρίσης και της ανέχειας για μεγάλες μερίδες του πληθυσμού, να επεκταθεί.

Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε…. από τη Διοίκηση του Υπερταμείου να επιβάλλει έναν εξορθολογισμό στο κόστος λειτουργίας και να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, προκειμένου να αυξηθούν η παραγωγικότητα και η κερδοφορία των ΔΕΚΟ, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν υπό ανταγωνιστικές πλέον συνθήκες.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται περιορισμός των λειτουργικών εξόδων, βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών και αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων, ώστε να βελτιωθούν τα περιθώρια κέρδους τους».

Με άλλα λόγια, το υπουργείο οικονομικών ζητάει να αντιμετωπιστούν οι αστικές συγκοινωνίες όχι πλέον σαν αγαθό που το έχουν ανάγκη όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα με το αν μπορούν να το πληρώνουν, αλλά σαν εμπόρευμα που πρέπει να μπει στον πάγκο του χασάπη, να «εξορθολογιστεί», να «αναδιαρθρωθεί» για να βγάζει περισσότερο κέρδος.

Και ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Υπερταμείου δηλώνει ότι «θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο πώλησης ολόκληρων ή τμηματικά των ΜΗ κερδοφόρων ΔΕΚΟ».

Πρόκειται για διπλή πρόκληση.

Από την μία στέλνουν στα αζήτητα το κοινωνικό έργο που παράγουν οι αστικές συγκοινωνίες αντιμετωπίζοντας τες σαν εμπόρευμα.

Από την άλλη τα διάφορα υπουργεία που (ΣΩΣΤΑ) κάνουν κοινωνική πολιτική με τα μειωμένα τιμολόγια, χρωστάνε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν έχουν αποδώσει, μια που η κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει το δικό της Success story πάνω στις πλάτες των αστικών συγκοινωνιών.

Ουσιαστικά κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό κατάμουτρα.

Είναι απαραίτητη η κρατική χρηματοδότηση για το σύνολο των αναγκών του κοινωνικού αγαθού που λέγονται αστικές συγκοινωνίες για να μπορέσουν να παραμείνουν φθηνές , αξιόπιστες και προσβάσιμες στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και δεν έχουν να πληρώσουν.

Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ απαντάμε άμεσα και συνεχίζουμε το πρόγραμμα των δράσεων μας με 24ωρη απεργία την Τρίτη 21/11/17 Προχωράμε άμεσα και δυναμικά για να μην τους επιτρέψουμε να βάλουν τις αστικές συγκοινωνίες στον πάγκο του…. κέρδους και της ιδιωτικοποίησης.

Ζητάμε άμεση συνάντηση με τον υπουργό κ. Τσακαλώτο για την επίλυση του χρηματοδοτικού θέματος των αστικών συγκοινωνιών».