Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Τέλος από την Τρίτη τα χάρτινα εισιτήρια – Ολιγοήμερη παράταση για τις ηλεκτρονικές κάρτες [ Video ]
Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για την έκδοση ηλεκτρονικών καρτών, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Νικόλαος Μαυραγάνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα», ενώ μέχρι τις 10 Νοεμβρίου παρατείνεται η έκδοσή του για όσους επιλέξουν την οδό της κατάθεσης φακέλου με τα δικαιολογητικά τους και την αποστολή της κάρτας στο σπίτι τους.
Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, η αποστολή της ηλεκτρονικής κάρτας θα γίνεται στη διεύθυνση που δηλώνεται μέσα σε τρεις μέρες.

Εξήγησε επίσης ότι, μέχρι τις 5 και 10 Νοεμβρίου, αντίστοιχα, θα ισχύει η ήδη εκδοθείσα κάρτα του Οκτωβρίου. Μετά από την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής όμως, δεν θα ισχύει.

Καθόλου δεν θα ισχύει το χάρτινο εισιτήριο ή μηναία κάρτα, από την 1η Νοεμβρίου.

Όπως είπε ο υφυπουργός, απομένει η έκδοση περίπου 100.000 ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Από τη διαδικασία εξαιρούνται τα ΑμΕΑ, οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι ηλικιωμένοι, οι πολύτεκνοι, οι φαντάροι και όλοι όσοι εκδίδουν μειωμένο εισιτήριο. Οι παραπάνω κατηγορίες, όπως και εκείνοι που διαθέτουν ετήσια κάρτα απεριόριστων διαδρομών, θα ειδοποιηθούν για την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ή την αντικατάστασή του, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των υπόλοιπων καρτών. Μέχρι τότε θα υπάρχει μπάρα στις εισόδους και τις εξόδους που θα είναι ανοιχτή ειδικά για τη διέλευσή τους.

Αναφορικά με τη διάθεση των προσωπικών στοιχείων των πολιτών για την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο Ν.Μαυραγάνης εξήγησε ότι υπάρχει η επιλογή έκδοσης μη προσωποιημένου, ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις ενέχεται ο κίνδυνος απώλειας των φορτωμένων χρημάτων, σε περίπτωση απώλειας της κάρτας.

Σχετικά με την τυχόν εκμετάλλευση των στοιχείων από τρίτους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, ξεκαθάρισε ότι πλέον αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς κάθε πρόσβαση στο σύστημα ιχνηλατείται, συνεπώς κάθε επίδοξος δράστης γίνεται άμεσα αντιληπτός.

Για τις μηνιαίες κάρτες τέλος, εξήγησε ότι τυχόν χρηματικό υπόλοιπο από προηγούμενη κάρτα, θα φορτώνεται αυτόματα στην καινούρια.

Τέλος, η μηναία κάρτα θα ισχύει για ένα μήνα μετά την έκδοσή της και όχι μέχρι την ημερολογιακή λήξη του μήνα, όπως ισχύει τώρα. Δηλαδή, αν για παράδειγμα η ηλεκτρονική κάρτα έχει εκδοθεί στις 10 Νοεμβρίου, θα ισχύει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Εισιτήρια μίας διαδρομής

Για τα μεμονωμένα εισιτήρια ο υφυπουργός είπε ότι, προς το παρόν υπάρχει το Athina Ticket, η ελάχιστη έκδοση του οποίου γίνεται για πέντε εισιτήρια, αξίας 7 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για την έκδοση των δέκα εισιτηρίων είναι τα 9 ευρώ.

Η δυνατότητα έκδοσης μεμονωμένου εισιτηρίου δεν θα είναι εφικτή αρχικά, όμως η έκδοση της δέσμης δε σημαίνει την απαραίτητη χρήση όλων των εισιτηρίων. Θα μπορεί, δηλαδή κάποιος να χρησιμοποιήσει το ένα και τα υπόλοιπα τέσσερα θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για αόριστο χρόνο στο μέλλον, δεν θα λήγουν.

Τα εισιτήρια διαδρομών θα είναι και πάλι χάρτινα, με ένα τσιπάκι πάνω τους και δεν θα εκδίδονται προσωποιημένα.

Η έκδοση των μεμονωμένων εισιτηρίων θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης ΟΛΩΝ των ηλεκτρονικών καρτών.

Για την αγορά των εισιτηρίων, οι πολίτες θα πρέπει να μεταβαίνουν σε σταθμούς του μετρό ή στο κέντρο της Αθήνας, προς το παρόν, ενώ στο μέλλον θα διατίθενται και στα περίπτερα και ψιλικατζίδικα, κτλ. Με την ανάλογη εγκατάσταση μηχανημάτων POS.

Σχετικά με την ανταλλαγή εναπομείναντων χάρτινων εισιτηρίων με χρήματα, όπως θα γίνεται δηλαδή με την κάρτα, ο Ν.Μαυραγάνης είπε πως προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη, ωστόσο θα εισηγηθεί στον ΟΑΣΑ την αποζημίωση όσων διαθέτουν τα χάρτινα εισιτήρια, τα οποία από την 1η Νοέμβρη δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Αλλαγές στη χορήγηση διπλώματος οδήγησης

«Τις επόμενες μέρες έρχεται νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον τρόπο εξέτασης, αλλά και μαθημάτων, για τα διπλώματα οδήγησης», αποκάλυψε ο Ν.Μαυραγάνης.

Όπως είπε, ο τρόπος εξέτασης αλλάζει, με τον εξεταστεί να βρίσκεται πιο μακριά από τον εξεταζόμενο. Οι εξετάσεις θα γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ παράλληλα, θα υπόκεινται σε έλεγχο και οι σχολές οδήγησης και ειδικότερα οι ώρες των μαθημάτων και οι εισηγητές τους, όπως και οι υποψήφιοι οδηγοί.

«Δε θα χωρά οποιαδήποτε στρέβλωση», διευκρίνισε ο υφυπουργός.

Τέλος, ερωτηθείς για τη φημολογούμενη μεταγραφή της Κατερίνας Παπακώστα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, μετά τη διαγραφή της από την Νέα Δημοκρατία, είπε ότι δεν έχει κάποια τέτοια πληροφόρηση, σημείωσε όμως ότι «πολιτικά στελέχη βρίσκονται εγκλωβισμένα σε πολιτικές δυνάμεις που δεν ανήκουν».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου, ότι υπάρχει πολιτική ανοχή στην ανομία, διαφώνησε, τονίζοντας πως «η δημόσια τάξη και η δημόσια ασφάλεια είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης». «Η Ελλάδα αποτελεί όαση ασφάλειας», εκτίμησε.

ΠΗΓΗ