Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Η εφαρμογή OASA telematics ... και τα λεωφορεία «φαντάσματα»



Ένα μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται για το επιβατικό κοινό  όσο αναφορά την εφαρμογή OASA telematics κατά την τροποποίηση των λεωφορειακών γραμμών είτε αυτές είναι έκτακτες είτε προγραμματισμένες.


Πρόκειται για τη λειτουργία της τηλεματικής όταν σε προγραμματισμένες τροποποιήσεις διαδρομών π.χ ( ημέρες λαϊκών αγορών, δρομολόγια που κατά την εκτέλεση του πρώτου δρομολογίου πηγαίνουν κέντρο κτλ. )  όπου το λεωφορείο ακολουθεί διαφορετική διαδρομή από την κανονική.

Μερικές από αυτές τις γραμμές είναι το 164, 165, 237, 206, Β1, Β2, Α3, 124 κτλ.

Στις λεωφορειακές αυτές γραμμές, κατά την τροποποίηση, τα λεωφορεία χάνουν το σήμα χάνονται από την οθόνη του κινητού τηλεφώνου και εμφανίζονται ξαφνικά στις στάσεις ενώ δεν τα δείχνουν ούτε αυτές. 
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπορεί να τα δει ούτε ο σταθμάρχης υπηρεσίας, από το κέντρο της τηλεματικής. 

Πολλοί επιβάτες τα έχουν ονομάσει λεωφορεία «φαντάσματα».

Τι ακριβώς γίνεται


Στην εφαρμογή ΟΑΣΑ telematics δίνεται η επιλογή στο επιβατικό κοινό να επιλέξει διαδρομή «Εαλλακτική λόγω λαϊκής» ώστε να μπορεί να δει το λεωφορείο της γραμμής την ημέρα της λαϊκής κατά την τροποποιημένη διαδρομή, παρόλα αυτά το λεωφορείο δεν μπορεί να το δει, διότι η αντίστοιχη επιλογή δεν υπάρχει στην οθόνη της τηλεματικής του λεωφορείου, έτσι κατά την αλλαγή διαδρομής του λεωφορείου το GPS χάνεται και η τηλεματική κολλάει.

Κάποιες φορές μετά από επανεκκίνηση που κάνει ο οδηγός, μπορεί να ξεκολλήσει, άλλες πάλι δεν επανέρχεται έως ότου το λεωφορείο να πάει στην αφετηρία/τέρμα, σε αυτές τις περιπτώσεις αρκετές φορές ενώ εντός του λεωφορείου η τηλεματική λειτουργεί, δεν το δείχνει στις «έξυπνες στάσεις»  ή το αντίθετο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το επιβατικό κοινό να αναγκάζεται να πάρει ταξί για να πάει στην δουλειά του, καθώς περιμένοντας στη στάση, έχει δει το λεωφορείο να ξεκινάει από την αφετηρία και μετά από λίγο να χάνεται, ο καθένας θα σκεπτόταν ότι κάτι έγινε «ίσως κάποια βλάβη», άλλοι πάλι πηγαίνοντας στην στάση δεν βλέπουν να έρχεται και πολύ απλά βρίσκουν άλλο τρόπο να πάνε στην δουλειά τους.
  
Παρόλο που το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ έχει εγγράφως ενημερώσει και τον Δ/ΝΤΗ Δ/ΝΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΑΣΑ αλλά και τον Δ/ΝΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ της ΟΣΥ από τον περασμένο Απρίλιο, το πρόβλημα παραμένει !!! 

Όπως ενημερωθήκαμε από ειδικούς, είναι πάρα πολύ εύκολο και απλό να γίνει ... όμως !!!