Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Ηλεκτροκίνηση από Πειραιά έως αεροδρόμιο



ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
Υστερα από έργα περίπου δύο ετών τίθεται σε πλήρη λειτουργία το δίκτυο του προαστιακού της Αθήνας. Την Τρίτη το πρωί (7 π.μ.) πρόκειται να θέσει ο ΟΣΕ υπό τάση το σύστημα ηλεκτροκίνησης από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πειραιά. Με την ενεργοποίηση της ηλεκτροκίνησης ξεκινούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια, ώστε να επιβεβαιωθεί η λειτουργικότητα του έργου.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα τέλη Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές και θα ξεκινήσουν τα κανονικά δρομολόγια του προαστιακού.

Προβληματισμός επικρατεί σχετικά με την επάρκεια τρένων, οδηγών και συνολικά του προσωπικού στους σταθμούς μέχρι την Αθήνα, με δεδομένο ότι τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης δεν λειτουργούν ακόμα.

Ιδιαίτερης σημασίας όμως είναι το γεγονός ότι με την εμπορική λειτουργία της ηλεκτροδοτούμενης γραμμής θα συνδέεται πλέον απευθείας το λιμάνι του Πειραιά με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», αναβαθμίζοντας σημαντικά το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το οποίο δεν αναμένεται να εξυπηρετηθεί από το μετρό πριν από το 2021.

Ηλεκτροκίνηση αποκτούν οι σταθμοί «Πειραιάς», «Λεύκα», «Ρέντης», «Ταύρος», «Ρουφ». Το νέο πλέγμα δρομολογίων αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον από την ιδιωτικοποιημένη ΤΡΑΙΝΟΣΕ κυρίως λόγω της πύκνωσης των δρομολογίων στο αστικό τμήμα του δικτύου που μπορεί να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες επιβάτες, ειδικά τις ώρες αιχμής.

Η τάση λειτουργίας της ηλεκτροκίνησης, όπως επισημαίνει ο ΟΣΕ, είναι 25.000 V - 50 Hz, ενώ τονίζει ότι οποιαδήποτε προσέγγιση στη γραμμή και στις πάγιες εγκαταστάσεις της ή η αφαίρεση εξαρτημάτων από τους πυλώνες στήριξης της εναέριας γραμμής είναι «άκρως επικίνδυνη για τη ζωή».

Η Αθήνα είναι από τις ελάχιστες πόλεις στην Ευρώπη με τη συμμετοχή δημόσιου (ΟΑΣΑ) και ιδιωτικού φορέα (ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τον προαστιακό) στην παροχή συγκοινωνιακού έργου.