Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

<< Βασιλιάς >> των αστικών συγκοινωνιών παραμένει ο στόλος των λεωφορείων στην Αθήνα



Ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του συστήματος αστικών συγκοινωνιών παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι η κεντρική στόχευση του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, κο Τάσο Ταστάνη. 



Όπως τόνισε ο ίδιος κατά τον χαιρετισμό του στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, η εισαγωγή καινοτομιών και «έξυπνων» εφαρμογών που θα αναβαθμίσουν αισθητά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών για τον επιβάτη, σε συνεργασία πάντα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Οργανισμό.

«Σε πρώτο επίπεδο, στόχος μας είναι να επανασχεδιάσουμε το συγκοινωνιακό δίκτυο της Αθήνας, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης» πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κος Ταστάνης ενώ έδωσε πολύ ενδιαφέροντα ποσοτικά στοιχεία για το έργο του ΟΑΣΑ, που συνιστά τον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό φορέα της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, το 2016 πραγματοποιήθηκαν από λεωφορεία και τρόλεϊ 3.635.000 δρομολόγια που αντιστοιχούν σε 86.500.000 οχηματοχιλιόμετρα. Οι επιβιβάσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ για το 2016 ανήλθαν σε 340 εκατομμύρια κατά μέσο όρο. Την ώρα αιχμής κινούνται καθημερινά περί τα  1.200 λεωφορεία και τρόλεϊ τα οποία πραγματοποιούν 11.500 δρομολόγια περίπου.

Αντίστοιχα σε Μετρό και Τραμ πραγματοποιήθηκαν 540.000 δρομολόγια, κατά μέσο όρο, που αντιστοιχούν σε 51.000.000 οχηματοχιλιόμετρα. Οι επιβιβάσεις στα 2 μέσα σταθερής τροχιάς για το 2016 εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 274.000.000. Κάθε μέρα πραγματοποιούνται 1.700 δρομολόγια με 53 συρμούς μετρό και 24 οχήματα τραμ.

Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται εμφανές ότι παρόλη την ανάπτυξη του δικτύου Μετρό και Τραμ στο λεκανοπέδιο, οι οδικές συγκοινωνίες ακόμα και σήμερα υπομένουν, μακράν, το μεγαλύτερο φορτίο του μεταφορικού έργου στην Αθήνα, δεδομένου ότι καλύπτουν και πολλές περισσότερες περιοχές σε σχέση με τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Συνολικότερα την περυσινή χρονιά στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα μέσα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, 614 εκατομμύρια μετακινήσεις που αντιστοιχούν σε οχηματοχιλιόμετρα ίσα με 3.431 φορές στο γύρο της Γης ή 357 φορές την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη.

Ο κος Ταστάνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σύστημα της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τονίζοντας ότι αποτελούν δύο έργα εκσυγχρονισμού και στρατηγικής σημασίας για τον Οργανισμό, για τα οποία υπάρχει θετική αποδοχή  από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο που αφορά στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ή Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ), βρίσκεται «προ των πυλών» της πλήρους εφαρμογής του μετά από πολύμηνη καθυστέρηση σε έναν Οργανισμό που είναι αντιμέτωπος με βαριά ελλείμματα και εκτεταμένες λαθρεπιβιβάσεις.

Τέλος, o Πρόεδρος του ΟΑΣΑ ανέφερε ότι η σημερινή Διοίκηση, σε συνεργασία με την ΟΣΥ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, βρίσκεται σε διαδικασία εξασφάλισης χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να ανανεωθεί ο γηρασμένος στόλος των λεωφορείων με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη εξασφαλιστεί 30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την προμήθεια 92 οχημάτων, 12 εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά και αναμένεται να εξυπηρετήσουν τους δρόμους της πρωτεύουσας ήδη μέσα στο 2018.