Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Αλλαγή διοικητικών στελεχών στις 17 ΔΕΚΟ που μπήκαν στην ΕΔΗΣ από τα μέσα Νοεμβρίου



Υπό καθολική αξιολόγηση θα περάσουν οι διοικήσεις των 17 ΔΕΚΟ και κρατικών επιχειρήσεων που έχουν μεταβιβαστεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.


Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο, οπότε και αναμένεται να συσταθεί η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), δηλαδή η θυγατρική του Υπερταμείου που θα ελέγχει τις παραπάνω επιχειρήσεις.

Αμέσως μετά, η διοίκηση της εταιρείας θα πέσει στα βαθιά, με την εντολή να αξιολογήσει εκ του μηδενός τα διοικητικά συμβούλια και στις δεκαεπτά επιχειρήσεις. Δηλαδή στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τον ΟΑΣΑ (ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ), την Αττικό Μετρό, τον ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, την ΕΛΒΟ, τον Διεθνή Αερολιμένα, την Hellexpo κ.ο.κ.

Αξιολόγηση από μηδενική βάση σημαίνει με απλά λόγια ότι όσοι μάνατζερ και μέλη διοικητικών συμβουλίων ΔΕΚΟ κριθούν ακατάλληλοι λόγω προσόντων και επιδόσεων για την εκπλήρωση των σκοπών καθεμιάς εκ των εν λόγω εταιρειών θα αντικατασταθούν. Αυτό προβλέπει και ο ιδρυτικός νόμος του Υπερταμείου που έχει συνδιαμορφωθεί με τους δανειστές.

Εφόσον τηρηθεί το γράμμα του νόμου, τότε πρόσωπα, οι τοποθετήσεις των οποίων υπαγορεύτηκαν περισσότερο από με πολιτικά κριτήρια θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις εν λόγω ΔΕΚΟ.

Την έκταση των απαιτούμενων αλλαγών θα κρίνει το νέο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών που αναμένεται να ανακοινωθεί και να πιάσει δουλειά μέσα στον Νοέμβριο. Έως σήμερα έχουν υποβληθεί πάμπολλα βιογραφικά, αυτά έχουν αξιολογηθεί και η επιλογή των προσώπων βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Θα προηγηθεί η ολοκλήρωση του μηχανισμού που θα αναλάβει να συντονίσει και να παρακολουθεί τη λειτουργία των 17ΔΕΚΟ και κρατικών επιχειρήσεων που θα περιέλθουν στον έλεγχό της.