Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Κραυγή απελπισίας από το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ για την κατάσταση των λεωφορείων



Μπορεί τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς από την 1η Σεπτεμβρίου να άρχισαν σταδιακά να αυξάνονται και πριν την πλήρη επαναφορά τους σε χειμερινούς ρυθμούς, όμως στα ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ η κατάσταση θυμίζει σε πολλές περιπτώσεις μέρες Δεκαπενταύγουστου, με περιορισμένη επάνδρωση σε βασικές γραμμές του δικτύου αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.


Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Συνδικάτο Εργαζομένων Ο.Α.Σ.Α. & Θυγατρικών Εταιρειών, το σωματείο δηλαδή των οδηγών των ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ των Ο.ΣΥ., αποφάσισε να απευθυνθεί πλέον με ανοιχτή επιστολή στους πολιτικούς προϊσταμένους της εταιρείας και ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη (Υπουργός) και κ. Νίκο Μαυραγάνη (Υφυπουργός), κοινοποιώντας την στις διοικήσεις των Ο.Α.Σ.Α. και Ο.ΣΥ., στον Πρωθυπουργό, στους πολιτικούς αρχηγούς και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή (εξαιρούμενης της Χρυσής Αυγής), καθώς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στην επιστολή αυτή η διοίκηση του Συνδικάτου επισημαίνει ότι με την εφαρμογή του προγράμματος Θερινό II (δρομολόγια Αυγούστου) στα ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ, το οποίο προέβλεπε και πολύ λιγότερα λεωφορεία σε κυκλοφορία σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκοινωνία έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, προκαλώντας διαπληκτισμούς επιβατών με τους οδηγούς και φραστικά επεισόδια, αφού οι χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς δεν εξυπηρετούνται και εκδηλώνουν με τον τρόπο τους αυτό τον θυμό για την κακή συγκοινωνία που προσφέρεται.

Αν και οι συνδικαλιστές είχαν επισημάνει πολλάκις όλο το προηγούμενο διάστημα τα προβλήματα αυτά, δε φάνηκε καμία διάθεση από την εταιρεία για να επιλυθούν, με συνέπεια να διαιωνίζονται προκαλώντας ταλαιπωρία και πολύωρες αναμονές στο επιβατικό κοινό, αφού τα λεωφορεία παραμένουν ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια λόγω βλαβών και οι οδηγοί αναγκάζονται να μείνουν άπραγοι στα αμαξοστάσια έως τη λήξη του ωραρίου τους. Μάλιστα το σωματείο επισημαίνει ότι γίνεται απλά παραδοχή της έλλειψης ανταλλακτικών με τους υπευθύνους να αδιαφορούν και να μεταθέτουν τις ευθύνες, ωστόσο το πρόβλημα διαιωνίζεται, απαξιώνοντας έτσι την εταιρεία.

Πάντως η ηγεσία του Συνδικάτου Εργαζομένων Ο.Α.Σ.Α. από την πλευρά της δηλώνει ότι, σεβόμενη τους επιβάτες και το παρεχόμενο συγκοινωνιακό έργο, θα αναλάβει πλέον δράση και πρωτοβουλίες, έχοντας προειδοποιήσει για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η συγκοινωνία και αφού εξάντλησε κάθε περιθώριο συνεργασίας για εύρεση λύσεων με τους αρμοδίους. Κρούει μάλιστα τον "κώδωνα του κινδύνου" για το γεγονός ότι με την επερχόμενη έναρξη του Χειμερινού προγράμματος -μόλις σε μία εβδομάδα από σήμερα- τα προβλήματα θα διογκωθούν και κάθε ίχνος αξιοπιστίας προς την εταιρεία θα καταρρεύσει.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί το γεγονός ότι όλους τους τελευταίους μήνες που παρατηρείται η "εκρηκτική" αύξηση των βλαβών και αδυναμία επάνδρωσης γραμμών στα ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ η διοίκηση της Ο.ΣΥ. Α.Ε. τηρεί "σιγήν ιχθύος", δίχως να έχει προχωρήσει ούτε σε μία ανακοίνωση με την οποία να ενημερώνει το επιβατικό κοινό για το τι ακριβώς συμβαίνει και ποιες γραμμές επηρεάζονται από την αδυναμία συγκεκριμένων αμαξοστασίων της εταιρείας να ανταποκριθούν στο συγκοινωνιακό έργο που τους έχει ανατεθεί.

Η μόνη κινητικότητα που υπάρχει στον Όμιλο Ο.Α.Σ.Α. είναι από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Τάσο Ταστάνη, ο οποίος σε εμφανίσεις του σε μέσα ενημέρωσης (ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1, Στο Κόκκινο) δε σταμάτησε να προαναγγέλλει αφενός στοχευμένες μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων και αφετέρου την προμήθεια νέων λεωφορείων τα επόμενα χρόνια -και σίγουρα όχι τόσο σύντομα ώστε να μπορέσει η Ο.ΣΥ. να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συγκοινωνιακού έργου τους επερχόμενους αρκετούς μήνες- δίχως να αποφύγει βέβαια και το "φάουλ" της λανθασμένης πληροφόρησης, δηλώνοντας ότι η τελευταία προμήθεια λεωφορείων έγινε το 2004 και παραγνωρίζοντας ότι έκτοτε υπήρξαν δύο ακόμα μεγάλες προμήθειες, η μία το 2009, με την ένταξη στο στόλο της τότε Ε.ΘΕ.Λ. συνολικά 320 πετρελαιοκίνητων λεωφορείων (220 MIDI + 100 αρθρωτά) και η άλλη το 2010, με την παραλαβή 200 λεωφορείων φυσικού λεωφορείου κανονικού μήκους.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, η ταλαιπωρία την οποία βίωσαν μέσα στον Αύγουστο οι εναπομείναντες Αθηναίοι θα συνεχιστεί, μιας και πέραν όλων των άλλων υπάρχει και έκδηλη άρνηση των οδηγών να μετακινούνται σε άλλα αμαξοστάσια για να παραλαμβάνουν οχήματα προκειμένου να εκτελέσουν τα δρομολόγια που προβλέπει η βάρδιά τους, δίνοντας τη "χαριστική βολή" σε κάθε πιθανότητα να καλυφθούν έστω και με "μπαλώματα" οι "τρύπες" που έχουν δημιουργηθεί.