Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Νέο χαστούκι για την κυβέρνηση – Παγώνει το ΣτΕ την εκκαθάριση του ΟΑΣΘΤου Δημήτρη Δελεβέγκου
Σε νέο "φιάσκο” για την κυβέρνηση μετατρέπεται η διαδικασία εκκαθάρισης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, με τη διαδικασία να αναστέλλεται με σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ και ο πρώην πρόεδρός του Χρ.Στεφανίδης είχαν υποβάλει αίτημα προσωρινής διαταγής για τη διακοπή της διαδικασίας εκκαθάρισης του οργανισμού, όπως και για την ακύρωση της τοποθέτησης νέου διοικητικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον Στέλιο Παππά, στην εταιρεία.

Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής ως προς την τοποθέτηση του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Ωστόσο, έκανε δεκτό το αίτημα ως προς το σκέλος της αναστολής της διαδικασίας εκκαθάρισης, όπως ορίζει το άρθρο 25 του σχετικού νόμου για τη διαδικασία και το τίμημα της εξαγοράς.

Το άρθρο 25 σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι "κατά την πρώτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο αναθέτει με διεθνή διαγωνισμό σε ελεγκτική εταιρεία την αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης και τη διενέργεια των πράξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 27. Στην αξία δεν περιλαμβάνεται αυτή που οφείλεται στο μονοπωλιακό χαρακτήρα της επιχείρησης ούτε η αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΟΑΣΘ”. 

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η προσωρινή διαταγή θα ισχύσει μέχρι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο να εκδώσει την οριστική απόφαση επί της αίτησης ακύρωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ.

Δικαστικό μπρα-ντε-φερ

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η πανωλεθρία με τον ΟΑΣΘ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που υφίσταται η κυβέρνηση μετά την υπόθεση με την ακύρωση από το ΣτΕ της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών.

Εξάλλου, την πλευρά που κατέθεσε στο ΣτΕ το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για την αναστολή της εξυγίανσης του ΟΑΣΘ εκπροσωπεί ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών και ιδιαίτερα έμπειρος νομικός Πάνος Λαζαράτος. Πρόκειται για έναν από τους συνηγόρους των τηλεοπτικών καναλιών που είχαν καταθέσει, πριν από περίπου ένα χρόνο, αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων και αίτηση ακυρώσεως του διαγωνισμού για τη χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια, γεγονός που προμηνύει ένα σκληρό δικαστικό μπρα-ντε-φερ που αναμένεται να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες κατά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης.

Η εξυγίανση

Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του ΟΑΣΘ προβλέπει την ίδρυση δύο νέων σχημάτων, της Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, όπως και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2019.

"Η επιλογή των προσώπων που πλαισιώνουν τη διοίκηση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης αποτελεί κεντρική επιλογή εκκαθάρισης και διαφάνειας σε έναν χώρο που ήταν η πρωτεύουσα της διαπλοκής και του παρακράτους στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη" είχε σχολιάσει ο υπουργός Υποδομών Χρ.Σπίρτζης, προ ημερών με την αφορμή την τοποθέτηση του νέου δ.σ. στον ΟΑΣΘ.