Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Εγκαινιάστηκαν οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Αθήνας και Ζεφυρίου



Για την άθλια κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο σταθμός Λαρίσης, πριν λίγα χρόνια, μίλησε ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ για μια εξέλιξη που θα αλλάξει τη ζωή και την πόλη της Αθήνας έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Θάνος Βούρδας


Έστω και καθυστερημένα, ο σιδηρόδρομος παίρνει και στη χώρα μας τη θέση που του αρμόζει, στον χάρτη των δημόσιων μεταφορών. Η ηλεκτροκίνηση στη γραμμή Χαλκίδα-Αθήνα ολοκληρώθηκε και μαζί και ο αναβαθμισμένος, σύγχρονος σταθμός στην Αθήνα και ο νέος σταθμός στο Ζεφύρι, τους οποίους εγκαινίασαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών, Θάνος Βούρδας και οι επικεφαλείς των εταιρειών του ΟΣΕ.

Για μια εξέλιξη που "θα αλλάξει τη ζωή και την πόλη της Αθήνας και τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο" έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Θάνος Βούρδας. "Όταν, τον Οκτώβριο του 2015 βάλαμε στόχο αυτό το έργο, οι περισσότεροι έλεγαν οτι δεν θα τελειώσει ο σταθμός Λαρίσης. Συζητώντας, τότε, με τον Υπουργό, μου είπε ότι εμείς δεν ήρθαμε για να υπογραφουμε συμβάσεις, ήρθαμε για να τελειώσουμε έργα, και νομίζω ότι ο ίδιος, καταρχήν, και όλοι όσοι συνεργαζόμαστε μαζί του, είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση" σημείωσε ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.


Για την άθλια κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο σταθμός Λαρίσης, πριν λίγα χρόνια, μίλησε, από την πλευρά του, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος υπογράμμισε και τη γεωπολιτική θέση της Αθήνας, ως σιδηροδρομικού κόμβου.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έθεσε και τους επόμενους στόχους, την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης μέχρι την Πάτρα, τη συμπλήρωση των λεηλατημένων συστημάτων σηματοδότησης και αυτοματισμού του σιδηροδρόμου και τη σιδηροδρομική Εγνατία, με όλα τα έργα υποδομών.

Ωστόσο, αναφερόμενος στον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην ολοκλήρωση των έργων και η σιδηροδρομική οικογένεια, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Σιδηροδρόμου, τους κάλεσε να συμβάλλουν ώστε να αλλάξουν κακές συνήθειες του παρελθόντος.


Ο κ. Σπίρτζης έκανε αναφορά στο στοίχημα της ολοκλήρωσης της υπογειοποίησης στα Σεπόλια, αλλά και στην ανάγκη να δοθεί βάση και στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, τη Δυτική Αθήνα, τα Λιόσια, που έχουν επιβαρυνθεί από τις σιδηροδρομικές υποδομές. Μάλιστα, λιγο αργότερα, απευθυνόμενος στους πολίτες στον νέο σταθμό, στο Ζεφύρι, δεσμεύτηκε ότι, με την ολοκλήρωση των έργων στο ΣΚΑ, θα αποκατασταθούν πλήρως και τα δρομολόγια και έκανε λόγο για ανταποδοτικά οφέλη για τις περιοχές αυτές τα οποία " δεν θα περιορίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά θα αφορούν και στην ανάπλαση των περιοχών και αυτά είναι ευθύνη και του Οργανισμού των Σιδηροδρόμων".


Μία, ακόμη, επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι να βγουν εκτός αστικού ιστού οι εμπορευματικές μεταφορές, και προανήγγειλε υπογειοποίηση σε γραμμές και στο Μενίδι και σε άλλες περιοχές της δυτικής Αθήνας. "Στόχος μας είναι το τρένο να είναι το μέσο μετακίνησης των κατοίκων και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη" σημείωσε ο Χρήστος Σπίρτζης, που δήλωσε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση έως τον Πειραιά, με απώτερο στόχο, την άνοιξη να έχουμε ολοκληρωμένη ηλεκτροκίνηση μέχρι Θεσσαλονίκη.