Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Συνέντευξη του Υπ. Χ. Σπίρτζη στο ραδιοφωνικό σταθμό “2 47” για τη λειτουργία του Ο.Α.Σ.Α



Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, στο ραδιοφωνικό σταθμό “2 47” και το δημοσιογράφο, Κώστα Αρβανίτη για τη λειτουργία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έρχομαι στην Αθήνα, στον δικό μας οργανισμό, τον αθηναϊκό οργανισμό δηλαδή. Εδώ θέλω να ρωτήσω σε γενικές γραμμές Υπουργέ, εάν έχουμε εξοικονόμηση πόρων τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και βέβαια έχουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου πείτε. Δύο. Έχω την απαίτηση επειδή το πληρώνουμε το λεωφορείο από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο πολίτης δηλαδή είτε το χρησιμοποιώ, είτε δεν το χρησιμοποιώ, οφείλω, αυτές είναι οι διαφορετικές αντιλήψεις, θέλω να έχω καλά λεωφορεία, καθαρά λεωφορεία, καλές υπηρεσίες, όσο το δυνατόν καλύτερες, ευρωπαϊκού επιπέδου το 2017.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς οφείλει το ελληνικό δημόσιο να έχει σύγχρονα λεωφορεία, καθαρά λεωφορεία, τακτικές γραμμές και όλα τα υπόλοιπα που συζητάμε. Για να γίνει αυτό όμως, έπρεπε να έχουμε βρει και κάποιους οργανισμούς που ήταν υγιέστατοι. Εμείς βρήκαμε την ΟΣΥ όχι με ελλείμματα λογιστικά, να χρωστάει στους προμηθευτές, στο ΙΚΑ, στις εταιρείες που την προμηθεύανε καύσιμα, ανταλλακτικά κλπ, πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ. Κινδύνευσαν τρεις φορές τα λεωφορεία της ΟΣΥ να μη μπορούν να έχουν καύσιμα, αέριο για να κινηθούν.
Επομένως και πρέπει να έχουμε σύγχρονα λεωφορεία, αλλά για να έχουμε σύγχρονα λεωφορεία πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε και λεφτά για να έχουμε σύγχρονα λεωφορεία. Και εμείς βρήκαμε ελλείμματα. Και δεν βρήκαμε μόνο ελλείμματα σε λεωφορεία και σε χρήματα, βρήκαμε και σε έμψυχο δυναμικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όλες οι κρίσιμες ειδικότητες στις αστικές μεταφορικές της εταιρείας των αστικών μεταφορών και στο μετρό και στην ΟΣΥ, δεν υπάρχουν, είναι σε έλλειψη. Έχουμε δηλαδή μηχανοδηγούς στα μέσα σταθερής τροχιάς και οδηγούς στην ΟΣΥ που για διάφορους λόγους μετακινήθηκαν, πήγαν σε άλλες υπηρεσίες, άλλαξαν ειδικότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετακινήθηκαν πώς;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι εννοείτε πώς; Με τους νόμους της Ν.Δ., του κ. Μητσοτάκη, γιατί τότε κάνανε ένα σχεδιασμό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μηχανοδηγός πού πήρε μετάταξη; Δηλαδή τι να κάνει;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχει πάει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Έχουν πάει αρκετοί. Σε νοσοκομεία της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως τι;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ως τι; Φαντάζομαι ότι δεν έχει μετρό ή τρενάκι ούτε στο νοσοκομείο, ούτε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Για να καταλάβετε ποιος είναι ο τρόπος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρω. Ψηφίστηκαν και καταψηφίστηκαν.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σήμερα κάνουν κριτική όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει καλά κάνουν. Αυτή είναι η δημοκρατία. Κάνω κριτική. Αλλά άλλο θέλω εγώ. 2,5 χρόνια αυτό δεν το λες και σοσιαλισμό, μιας και είμαστε στη κουβέντα των αντικομμουνιστών, να έρθουν οι υπάλληλοι στις θέσεις τους.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν έχουν γυρίσει;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κάποιοι έχουν γυρίσει και ετοιμάζουμε και νομοθετική ρύθμιση όσοι από αυτούς επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς να επιστρέψουν. Γιατί δεν μπορείς τη ζωή του άλλου ανάλογα με το ποια κυβέρνηση είναι να τον μετακινείς με το ζόρι ανά υπηρεσία, με την απειλή κιόλας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί βάλανε μέσο για να πάν εκεί.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, όχι. Αυτοί πήγανε εκεί για να μην απολυθούν. Ήταν με τις τρομερές προβλέψεις που είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις για το πώς θα μειωθεί, έτσι το λέγανε, το εργασιακό κόστος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, δεν το ήξερα. Κατάλαβα τι λέτε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καταλάβατε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι. Συγνώμη.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχουν και αυτά που λέτε. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν προσληφθεί ως οδηγοί και είχαν μια ιδιαίτερη μεταχείριση και άλλαξαν ειδικότητα κλπ. Όμως αυτό είναι ένα δεύτερο κομμάτι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πόσους εργαζόμενους μιλάμε περίπου;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το έχω πρόχειρο. Μπορώ όμως να σας πω ότι ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αξιόλογο το νούμερο ή κάνουμε κουβέντα …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι αξιόλογο το νούμερο, ιδιαίτερα στους οδηγούς των λεωφορείων. Και είναι ακόμα πιο αξιόλογο το νούμερο και στους μηχανοδηγούς και στους τεχνικούς, όταν δεν μπορείς να καλύψεις στοιχειωδώς τα δρομολόγια που έχεις, ή που πρέπει να υλοποιηθούν. Για τα λεωφορεία, επειδή είπατε ότι πρέπει να έχουμε σύγχρονα λεωφορεία. Και εγώ το λέω και όλος ο κόσμος. Δε μπορεί όμως η χώρα μας να είναι μόνιμα καταναλωτής. Δηλαδή μόνιμα να αγοράζει λεωφορεία από 3, 4 μεγάλους οίκους χωρίς να επιχειρήσουμε να φέρουμε και ένα κομμάτι της παραγωγικής δομής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είχαμε. Αυτό το χάσαμε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα το ξαναφέρουμε. Κάποιοι θέλανε μια χώρα, πώς το έλεγε ο κ. Σημίτης; Χώρα υπηρεσιών και είδαμε πού μας έφερε αυτό το δόγμα και αυτή η τακτική εδώ και 10ετίες και κάποιοι μιλούν για τη δίκαιη ανάπτυξη και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Άρα όταν έχουμε ανάγκη πάνω από 1.000 νέα λεωφορεία στην Αθήνα και κάτι λιγότερο από 1.000 στη Θεσσαλονίκη, και προφανώς και ο ιδιωτικός τομέας, τα αστικά ΚΤΕΛ, χρειάζονται και αυτά νέα λεωφορεία, τα ανανεώνουν κάθε κάποια χρόνια, είναι απολύτως λογικό να διεκδικήσει η χώρα να έχει παραγωγικές μονάδες, αν όχι στο σύνολο της κατασκευής ενός λεωφορείου, σε μέρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σωστά, αλλά δεν γινόταν όλα αυτά τα χρόνια. Τα είχαμε και τα κλείσανε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτώ. Με τα ΚΤΕΛ τι γίνεται; Είχαμε ένα θέμα και με αυτούς.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με ποια από όλα τα ΚΤΕΛ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ΚΤΕΛ Αττικής.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακούστε. Υπήρχε μια διοίκηση στα ΚΤΕΛ Αττικής η οποία ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνε τα λεφτά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πάνε τα λεφτά. Αυτό είναι ένας ιδιότυπος κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας, που άλλοτε ελέω νομοθεσίας σαν τα ΚΤΕΛ Αττικής και άλλοτε ελέω συμβάσεων σαν τον ΟΑΣΘ, κάποιοι προύχοντες του παλαιοκομματισμού, πλούτιζαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Στα ΚΤΕΛ Αττικής, από ότι γνωρίζω υπάρχει μια νέα διοίκηση. Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθούν οι άνθρωποι να συμμαζέψουν την κατάσταση. Υπάρχει ανοχή από εμάς. Δεν είμαστε αυτό που θέλει η Ν.Δ. να επικοινωνήσει εχθροί του ιδιωτικού τομέα. Είμαστε όμως εχθροί του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα που τα κονομάει σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και χωρίς να έχουν κανένα έλεγχο.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του Υπουργού κ. Σπίρτζη για ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΑΣΘ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ, ΟΑΣΑ ...


Πηγή