Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Σπίρτζης: «Έχουμε όραμα και σχέδιο και για τη χώρα και για τις αστικές συγκοινωνίες»«Έχουμε όραμα και σχέδιο και για τη χώρα και για τις αστικές συγκοινωνίες» τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ανακοινώνοντας στη Θεσσαλονίκη τη χθεσινή κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης, που προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία δύο νέων δημοσίων συγκοινωνιακών φορέων, του ΟΣΕΘ και του ΑΣΥΘ.


«Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου ξεκινάνε και οι δύο νέοι φορείς και προφανώς και η πρόβλεψη που υπάρχει για τον ΟΑΣΘ, για τον δημόσιο χαρακτήρα του» είπε ο κ. Σπίρτζης.

«Για εμάς, οι αστικές συγκοινωνίες δεν αποτελούν απλά ένα τομέα μεταφορικού έργου, αλλά έναν τομέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, βελτίωσης ποιότητας ζωής των πολιτών της καθημερινότητάς μας και ταυτόχρονα έναν κρίσιμο τομέα περιβαλλοντικής πολιτικής, έναν τομέα ενταγμένο στο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, της δίκαιης ανάπτυξης που υπηρετούμε» τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο αγώνας για σύγχρονες συγκοινωνίες στην παραπάνω κατεύθυνση απαιτεί «προοδευτικές» πολιτικές που «σέβονται τον άνεργο, τον αδύναμο, το κάθε ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού», αλλά και την πόλη, τις ανάγκες της, το αστικό περιβάλλον.

«Είναι προφανή τα πολιτικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά μηνύματα του σχεδίου νόμου. Έπειτα από 60 χρόνια, ένας από τους χώρους αναπαραγωγής του παλαιοκομματισμού, με το πρόσχημα των συγκοινωνιών, γίνεται ένας δημόσιος φορέας που θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα υπηρετεί το έργο του και όχι άλλα συμφέροντα» επεσήμανε ο υπουργός Μεταφορών και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με το άρθρο 106 και το άρθρο 5 του Συντάγματος, ο ΟΑΣΘ αποκτά δημόσιο χαρακτήρα, δηλαδή αποϊδιωτικοποιείται από ένα κρατικοδίαιτο μονοπώλιο 60 χρόνων».

Σε συνέντευξη Τύπου στο ΥΜΑΘ, ο υπουργός Μεταφορών, παρουσία μελών της κυβέρνησης, του γ.γ. του υπουργείου και της επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, μίλησε αναλυτικά για το σχέδιο νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι προβλέπεται η ίδρυση δύο νέων δημόσιων φορέων, του ΟΣΕΘ και του ΑΣΥΘ.

Ο πρώτος φορέας, ο ΟΣΕΘ, θα είναι εποπτικός, θα έχει τον έλεγχο, την εποπτεία, τον συντονισμό όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης και της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, λεωφορείων, μετρό, τραμ, θαλάσσιων συγκοινωνιών, αστικών ΚΤΕΛ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και των αγοραίων ταξί. Ο ΑΣΥΘ είναι ο φορέας λειτουργίας για τα αστικά λεωφορεία και αργότερα και για το μετρό και θα αναλάβει, μόλις είναι έτοιμος και έχει την κατάλληλη υποδομή, «το αργότερο στις 3 Δεκεμβρίου 2019».

«Ο μέτοχος της ΑΣΥΘ είναι ο ΟΣΕΘ, μπορεί να μεταβιβάσει έως το 49% των μετοχών στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης» πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

Και στους δύο φορείς θα συμμετέχουν στη διοίκηση εκπρόσωποι του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, ενώ στη διοίκηση του ΟΣΕΘ θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος των κοινωνικών φορέων και των επιμελητηρίων. Όλες οι θέσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ και στον ΣΑΣΘ διασφαλίζονται και μεταφέρονται στους νέους φορείς.

«Το εισιτήριο παραμένει στις ίδιες τιμές, δεν παραμένουν στις ίδιες τιμές οι νοσηρές καταστάσεις που γνωρίζετε, π.χ. δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη εκτός από τη Θεσσαλονίκη να μη δίνονται ρέστα στους αυτόματους πωλητές και πολλά άλλα ή να επιδοτούνται τα πρόστιμα των ανέργων κι όχι να μετακινούνται δωρεάν οι άνεργοι» επεσήμανε.

Ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι το σχέδιο νόμου κατατέθηκε με εντολή του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι είχε προηγηθεί εκτεταμένη διαβούλευση με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης και ότι οι προβλέψεις του έλαβαν υπ' όψιν τα «αρνητικά φαινόμενα λειτουργίας του ΟΑΣΘ», το ευρωπαϊκό δίκαιο και τον κανονισμό, την υπάρχουσα σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΘ και του ελληνικού Δημοσίου, «τις αδυναμίες καταβολής ακόμη και των δεδουλευμένων των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, αλλά και τις μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο και στις τράπεζες, παρά την επιδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο» και τη διαφύλαξη «της απρόσκοπτης και συνεχούς» παροχής συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκης.

«Με αυτές τις προβλέψεις στο Σ/Ν διαπιστώνεται η λύση της σύμβασης του ελληνικού Δημοσίου με τον ΟΑΣΘ, δυνάμει της παρ. Δ'3 του άρθρου Β' του κανονισμού 1370/7. Δηλαδή, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του κανονισμού, η ανώτατη διάρκεια ισχύος της σύμβασης του 2001 έχει παρέλθει. Προβλέπεται δεκαπενταετία. Η δε παράταση της σύμβασης με την τροποποιητική σύμβαση της 11.1. 2008 που κυρώθηκε με τον νόμο 3652/8 είναι αόριστη και αντίκειται στις ανωτέρω διατάξεις του κανονισμού. Δεύτερον, μεταβιβάζεται, αυτοδικαίως, όλη η περιουσία του ΟΑΣΘ στο ελληνικό Δημόσιο, δυνάμει του άρθρου που προβλέπεται στη σύμβαση της 30ης .4.2001, οικονομικής συμφωνίας. Η περιουσία παραμένει στην κατοχή του ΟΑΣΘ για τους σκοπούς της προσωρινής ανάθεσης σε αυτόν, του συγκοινωνιακού έργου, δηλαδή μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου του 2019» υπογράμμισε.

«Σύμφωνα με το άρθρο 106 και 5 του Συντάγματος, ο ΟΑΣΘ αποκτά δημόσιο χαρακτήρα, δηλαδή αποιδιωτικοποιείται από ένα κρατικοδίαιτο μονοπώλιο 60 χρόνων» συνέχισε ο κ. Σπίρτζης. Υπογράμμισε ότι «στο σχέδιο νόμου προβλέπονται και ρυθμίζονται οι διαδικασίες αποτίμησης της επιχείρησης και ρυθμίζεται και η διαδικασία εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ».

Ο υπουργός Μεταφορών γνωστοποίησε ότι «δεν τρέχει κανένας μισθός πίσω, των εργαζομένων», τονίζοντας ότι παρά τη γραφειοκρατία και παρά τις «παραλείψεις που έχει κάνει η διοίκηση του ΟΑΣΘ από το 2011» κατορθώθηκε η εκταμίευση 8,5 εκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες και τα δεδουλευμένα του προσωπικού, των εργαζομένων.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι αυτά που γίνονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, την ταλαιπωρία τους και την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και των πολιτών, «θα λάβουν τέλος με την ψήφιση του σχεδίου νόμου», προσδιορίζοντάς την χρονικά εντός του μήνα.

«Εμείς δεν έχουμε κανέναν δογματισμό, όπως έχετε δει. Παρατηρήσεις στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της δικαιοσύνης και της συμμετοχής της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης στους δύο φορείς έγιναν αποδεκτές. Αυτό που δεν γίνεται αποδεκτό είναι να συνεχίσουμε να έχουμε, με άλλοθι τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, την παραγωγή του παλαιοκομματισμού στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη με την ιστορία που υπάρχει στην πόλη και, βεβαίως, δεν πρόκειται να ανεχτούμε κι άλλα πράγματα» είπε ο κ. Σπίρτζης και συνέχισε:

«Δεν είναι δυνατόν, τα πολιτικά σχήματα που λειτουργούσαν τόσα χρόνια στην πλάτη των πολιτών της Θεσσαλονίκης, ακόμη και πριν από έναν μήνα, που είχαμε μια δημοκρατική διαβούλευση, να εκμεταλλεύονται τους μηχανισμούς που είχαν αναπτύξει όλο αυτόν τον καιρό, όλα αυτά τα χρόνια, τις δεκαετίες, ακόμη και μέσα στα υπουργεία, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να υποκλέπτουν στοιχεία, έγγραφα και σχέδια νόμου και μάλιστα διαβαθμισμένα».

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι «η προσπάθεια για καλύτερες συγκοινωνίες δεν σταματά με την ψήφιση του νομικού πλαισίου», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ρυθμιστούν με τον καλύτερο τρόπο όσα προβλήματα προκύψουν κατά το μεταβατικό διάστημα. Κάλεσε, επίσης, την αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τα επιμελητήρια της πόλης να στηρίξουν ενεργά την προσπάθεια «για σύγχρονες, αποτελεσματικές, δημόσιες συγκοινωνίες».


Στην αναπτυξιακή προοπτική που φέρνει ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και στη βελτίωση του κοινωνικού χαρακτήρα τους, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης, έπειτα από διαβούλευση με φορείς το προηγούμενο διάστημα, «μπορεί να προσφέρει και στην οικονομία και στην κοινωνική υποδομή και στο περιβάλλον της πόλης μας». «Χρειαζόμαστε συγκοινωνίες, οι οποίες βελτιώνουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο μιας πόλης, δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ζωής» πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.

ΠΗΓΗ : www.zougla.gr