Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Προσφυγή της ΣΤΑΣΥ στο ΣτΕ για ακύρωση καταδικαστικής απόφασης από την Αρχή Προσωπικών ΔεδομένωνΗ εταιρεία «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΣΤΑΣΥ) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί η σε βάρος της υπ΄ αριθμ. 16/2017 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.


Η Αρχή με την εν λόγω απόφασή της επέβαλε στη ΣΤΑΣΥ (διάδοχος της εταιρείας «Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας) πρόστιμο 10.000 ευρώ και παράλληλα τη διέταξε να ικανοποιήσει το δικαίωμα πρόσβασης στο σύστημα βιντεοεπιτήρησης που είχε εκδηλώσει ο εικονολήπτης Εμμανουήλ Τρίκας (και αρνήθηκε η εν λόγω εταιρεία να ικανοποιήσει) και να προβεί στα αναγκαία εκείνα μέτρα έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε ανάλογα αιτήματα.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω εικονολήπτης πάσχει από δυστονία, ασθένεια του μυϊκού συστήματος που προκαλεί ανεξέλεγκτες συσπάσεις. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Τρίκα, το πρώτο δεκαήμερο του Αύγουστου του 2016 στον σταθμό «Άγιος Δημήτριος» του μετρό υπήρξε λεκτική παρενόχληση σε βάρος του από ειδικό φρουρό.


Μετά το επίμαχο περιστατικό ο κ. Τρίκας ζήτησε από τη ΣΤΑΣΥ να του χορηγηθεί αντίγραφο από το σύστημα βιντεοεπιτήρησης. Παράλληλα, στις 31 Αυγούστου του 2016 κοινοποίησε στην εταιρεία εισαγγελική παραγγελία για χορήγηση της μαγνητοσκόπησης με κάλυψη εικόνων τρίτων προσώπων. Παρόλα αυτά η ΣΤΑΣΥ δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα δύο αιτήματα και έτσι ο κ. Τρίκας προσέφυγε στην Αρχή.