Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Εικόνες ρετρό στους δρόμους της Αθήνας για τις δημόσιες μεταφορές



Τρία ιστορικά οχήματα δημόσιων μαζικών μεταφορών περασμένων δεκαετιών αποκατεστημένα πλήρως από την «ΟΣΥ Α.Ε,  ξανα-βγήκαν στους δρόμους του Πειραιά.


Πολίτες της Αθήνας, αλλά και συνταξιούχοι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες είχαν τη δυνατότητα, αυτή την Κυριακή, να θυμηθούν τα παλιά και να ταξιδέψουν με ένα από τα πρώτα τρόλεϊ, κατασκευής από τη FIAT, που αγόρασε η χώρας μας το 1939 και μπήκαν στην κυκλοφορία, το 1948, στη γραμμή «Ηλεκτρικού Σταθμού – Καστέλα – Νέο Φάληρο», το γνωστό με τον αριθμό «20», το οποίο είναι το μόνο που υπάρχει. Επίσης με ένα δεύτερο ρωσικό τρόλεϊ μάρκας ZIV – 9 της περιόδου 1977 – 1985. Και, τέλος, με ένα κλασικό αθηναϊκό μπλε λεωφορείο, κατασκευής του 1958, μάρκας SKANIA – VABIS, με ελληνικό αμάξωμα, που ήταν ενταγμένο στο 4ο ΚΤΕΛ της πρωτεύουσας και έκανε δρομολόγια μέχρι το 1981.

Η πρωτοβουλία της ΟΣΥ ΑΕ, σε συνεργασία με την Ομάδα Έρευνας και Μελέτης της Ιστορίας των Συγκοινωνιών στην Ελλάδα «Οι Φίλοι του Λεωφορείου» και την Αδελφότητα Τροχιοδρομικών Υπαλλήλων Πειραιά, επαναλαμ,βάνεται τα τελευταία χρόνια.Παρόντες στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης και η Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΣΥ Ζωή Γεωργίου.


Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης, τόνισε: «Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Αυτή η ενέργεια αποσκοπεί μεν στο να αναδειχθεί η ιστορική μνήμη, αλλά και να συνδέσει το παρελθόν με τη σημερινή καθημερινή μας προσπάθεια  για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Ένας λαός για  να σταθεί όρθιος στα πόδια του πρέπει, πριν από όλα, να διαθέτει ιστορική μνήμη. Για το λόγο αυτό είναι για όλους εμάς πολύ σημαντικό και πολύ συγκινητικό ότι αυτή η συνάντηση και περιήγηση στους δρόμους του Πειραιά αγκαλιάστηκε από τόσους πολλούς πολίτες αποδεικνύοντας την αγάπη τους για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και κυρίως στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους των αστικών συγκοινωνιών. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να πέρνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που ζωντανεύουν την ιστορική μνήμη, προάγουν τον πολιτισμό και καταξιώνουν τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες στην κοινωνία, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε και σε πείσμα της επίθεσης που δέχονται αυτές το τελευταίο διάστημα».