Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Συγκοινωνίες Αθήνας: Ολοκληρώνονται οι εργασίες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο


Ολοκληρώνεται η τοποθέτηση μπαρών εισόδου-εξόδων στις Γραμμές 2 και 3 οι οποίες είναι μέρος του νέου "έξυπνου εισιτηρίου" που θα αντικαταστήσει τα σημερινά χάρτινα εισιτήρια και μηνιαίες κάρτες. Μπάρες μέχρι τώρα έχουν μπει στους εξής σταθμούς:


Στην ΓΡΑΜΜΗ 2 έχουν τοποθετηθεί σε συνολικά 18 σταθμούς: 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΔΑΦΝΗ, ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΣΥΓΓΡΟΥ/ΦΙΞ, ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΟΜΟΝΟΙΑ, ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ, ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ, ΑΤΤΙΚΗ, ΣΕΠΟΛΙΑ, ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ.


Στη ΓΡΑΜΜΗ 3 έχουν τοποθετηθεί σε συνολικά 15 σταθμούς

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΠΑΝΟΡΜΟΥ, ΚΑΤΕΧΑΚΗ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ.

ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΜΠΑΡΕΣ ΑΚΟΜΑ

Μόλις 3 σταθμοί έχουν απομείνει για να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση και να διαθέτουν Μπάρες εισόδου-εξόδου στις Γραμμές 2 και 3. Οι σταθμοί που προς το παρόν δεν διαθέτουν μπάρες είναι οι: ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ (Γραμμή 2) και ΑΙΓΑΛΕΩ (Γραμμή 3).

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό τι θα γίνει με τους σταθμούς που εξυπηρετούνται και από τη Γραμμή 3 του Μετρό αλλά και του Προαστιακού, δηλαδή τους ΠΑΙΑΝΙΑ/ΚΑΝΤΖΑ, ΠΑΛΛΗΝΗ, ΚΟΡΩΠΙ και ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ

Σε μεγάλο πρόβλημα έχει εξελιχθεί ο βανδαλισμός πολλών μπαρών από ομάδες βανδάλων οι οποίοι μέχρι σήμερα δρουν ανενόχλητοι. Να θυμίσουμε πως το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι έργο-ΣΔΙΤ, όπερ και σημαίνει πως η εταιρεία που τα εγκαθιστά για κάθε κατεστραμμένο μηχάνημα θα πρέπει να αποζημιωθεί, βάσει σύμβασης. Το ποσό που μέχρι σήμερα έχει "μαζευτεί" από τους βανδαλισμούς, ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Από την 1η Φεβρουαρίου 2017 έχει ήδη ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Λεωφορεία, Τρόλεϊ και τη Γραμμή 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός) και Τραμ, ενώ από τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 θα είναι λειτουργικό το έργο και στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, δηλαδή για όλο το σύστημα του ΟΑΣΑ.

Το νέο, εύκολο και έξυπνο ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι διαθέσιμο σε δύο τύπους: το πολλαπλό εισιτήριο, AΤΗ.ΕΝΑ Τicket και την έξυπνη κάρτα AΤΗ.ΕΝΑ Card. Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ξεπεραστεί το θέμα που προέκυψε με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που έχουν θέσει σειρά από ζητήματα καθώς ο κάτοχος της κάρτας θα πρέπει να δώσει αναλυτικά στοιχεία που φτάνουν μέχρι και το ΑΜΚΑ(!!).

Επίσης δεδομένου του γεγονότος ότι θα χρειαστούμε περίπου ενάμιση μήνα για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των μπαρών εισόδου-εξόδου στους υπόλοιπους σταθμούς των Γραμμών 2 και 3, όλα δείχνουν ότι πάμε για μία πιλοτική έναρξη στις αρχές Απριλίου, με παράλληλη λειτουργία και των δύο συστημάτων εισιτηρίων.

Το βέβαιο είναι ότι την 1η Ιουλίου όλα πρέπει να λειτουργούν πλήρως και το νέο "έξυπνο" εισιτήριο θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί πλήρως.

Με το νέο σύστημα τόσο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όσο και στον ΟΑΣΑ ελπίζουν ότι το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης θα μειωθεί σημαντικά, ενώ μετά την αποκάλυψη κυκλώματος πλαστών εισιτηρίων, υπάρχει η πεποίθηση ότι θα υπάρξει μία εντυπωσιακή αύξηση στα έσοδα του Οργανισμού που πάνε από το κακό στο χειρότερο.


Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com