Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Αγνωστο πότε θα αρχίσει η έκδοση ηλεκτρονικών καρτών στα Μέσα Μεταφοράς


ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

«Ο ΟΑΣΑ διαθέτει όλη τη σχετική τεκμηρίωση για τα απαραίτητα τεχνικά μέτρα που θα διασφαλίζουν πλήρως την ιδιωτικότητα των μετακινήσεων των επιβατών», δήλωνε μέσω ανακοίνωσής του ο ΟΑΣΑ στις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έβαλε προσωρινό φρένο στη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. 

Η ανεξάρτητη αρχή υποστήριξε στη γνωμοδότησή της τότε ότι ο ΟΑΣΑ ζητεί και καταχωρίζει υπερβολικό αριθμό προσωπικών δεδομένων για την έκδοση της κάρτας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ενα μήνα αργότερα, ο ΟΑΣΑ εξακολουθεί να μην έχει στείλει τις πρόσθετες πληροφορίες που του ζητήθηκαν από την Αρχή, παρότι δήλωνε ότι «διαθέτει τη σχετική τεκμηρίωση». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φάκελος συντάσσεται αυτή τη στιγμή με στόχο να αποσταλεί στην αρχή εντός της εβδομάδας.

Πάντως, ο ΟΑΣΑ έσπευσε στις αρχές Φεβρουαρίου να ανακοινώσει την πιλοτική έναρξη λειτουργίας του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, παρά το γεγονός ότι αδυνατεί να εκδώσει κάρτες. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του ΟΑΣΑ αναφέρεται ότι οι κάτοχοι μηνιαίων/τριμηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών ενθαρρύνονται να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για την απόκτηση της «έξυπνης» κάρτας. Οδηγεί μάλιστα τους ενδιαφερομένους στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Στην ιστοσελίδα όμως δεν παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης, λόγω της εμπλοκής που έχει προκύψει μεταξύ ΟΑΣΑ και Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ο ΟΑΣΑ αδυνατεί να προσδιορίσει το πότε θα ξεκινήσει η έκδοση ηλεκτρονικών καρτών, καθώς εκκρεμεί η αποστολή του φακέλου. Στη συνέχεια θα πρέπει η Αρχή να γνωμοδοτήσει εκ νέου.


Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι βανδαλισμοί κατά του εξοπλισμού του «έξυπνου» εισιτηρίου. Το περασμένο Σάββατο άγνωστοι εισέβαλαν στον σταθμό του ηλεκτρικού «Μοναστηράκι» και προκάλεσαν φθορές σε έξι επικυρωτικά μηχανήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Απαντώντας σε ερώτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου, βουλευτή Ν.Δ., για την εγκληματικότητα - παραβατικότητα στα ΜΜΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας υποστήριξε ότι «λαμβάνονται όλα τα πρόσφορα και νόμιμα μέτρα», αφήνοντας πάλι να εννοηθεί ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.


Εμείς με δημοσίευμά μας είχαμε αναδείξει ένα μήνα πριν ότι στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr δεν υπάρχει ηλεκτρονική φόρμα ώστε οι επιβάτες να εισάγουν τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση της έξυπνης κάρτας !!!

Επιβάτες μπαίνουν στον ιστότοπο www.athenacard.gr για να υποβάλουν αίτηση για την αντικατάσταση των χάρτινων καρτών αλλά ...