Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Απόφαση “σταθμός” του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις !!!

Η απόφαση του Ε.Δ. για το νόμο σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα, με αφορμή την υπόθεση της ΑΓΕΤ. Τι σημαίνει αυτό για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.


Ενάντια στις αρχές της Ευρώπης έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι κινείται ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, που το 2013 της είχε απαγορευτεί να πραγματοποιήσει ομαδικές απολύσεις, από την τότε κυβέρνηση που είχε επικελεστεί τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στη χώρα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο ελληνικός νόμος είναι ενάντια στους κανόνες της Ευρώπης, που ορίζουν ότι οι εταιρείες της Ευρώπης έχουν την ελευθερία να τακτοποιούν οι ίδιες τις υποθέσεις τους.

«Ο ελληνικός νόμος και το Σύνταγμα αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην ελευθερία του κατεστημένου στην Ελλάδα», αναφέρεται σε σημείωμα του Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο αναγνώρισε ως υπεύθυνο για το μπλοκάρισμα των ομαδικών απολύσεων την ελληνική κυβέρνηση μόνο όμως «κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και ενδιαφέροντα για την προστασία των εργαζομένων και των ανέργων». Όπως ωστόσο σημειώθηκε, ο ελληνικός νόμος ήταν πολύ ασαφής κι έδωσε στις Αρχές αρμοδιότητες «πέραν των απαραιτήτων».

Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποφέρει από οικονομική κρίσης και έχει υψηλά ποσοστά ανεργίας δεν είναι αρκετό για να μπλοκαριστούν σχέδια ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με την απόφαση.

Η απόφαση αποτελεί ορόσημο για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, βασικό εμπόδιο της οποίας είναι οι αλλαγές και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Οι δανειστές πιέζουν την Αθήνα να αλλάξει ο νόμος, ώστε να είναι πιο εύκολες για τους επιχειρηματίες οι ομαδικές απολύσεις, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως «κόκκινη γραμμή» της τη διατήρηση του τρέχοντος καθεστώτος στις ομαδικές απολύσεις.