Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

«Μαγικά χαρτάκια» τα εισιτήρια λεωφορείων !!!


Αλεξάνδρα Κασσίμη

Βίαιο και έντονα προσωπικό χαρακτήρα έχουν αρχίσει να λαμβάνουν οι επιθέσεις αγνώστων κατά του συστήματος των αστικών συγκοινωνιών, τη στιγμή που η Πολιτεία από την πλευρά της κάνει όσα λιγότερα μπορεί για την ομαλή λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, δυσκολεύοντας τους επιβάτες ακόμα και να προμηθευτούν εισιτήρια. Η προχθεσινή επίθεση στο αυτοκίνητο και στο σπίτι του προέδρου του ΟΑΣΑ καταδεικνύει τη διόγκωση μιας επιθετικής συμπεριφοράς, από την οποία οι συγκοινωνίες παραμένουν απροστάτευτες.


Η απαξία του συστήματος που εξυπηρετεί εκατομμύρια μετακινήσεις ετησίως δεν έχει προηγούμενο, με την εισιτηριοδιαφυγή να αποτελεί πλέον το κυριότερο πρόβλημα των συγκοινωνιακών φορέων, οι οποίοι βυθίζονται στα χρέη. Ελεγχοι εισιτηρίων δεν γίνονται, ενώ οι συγκοινωνιολόγοι επιμένουν ότι το διάστημα της ελεύθερης μετακίνησης (καλοκαίρι του 2015 όταν επιβλήθηκαν οι έλεγχοι κεφαλαίων) έχει καθιερώσει μια νοοτροπία ασυδοσίας. Οι πολίτες άργησαν πολύ να «ξαναμπούν» στη λογική του εισιτηρίου. Την ίδια στιγμή, το κράτος μοιάζει να αδρανεί επιδεικτικά, δυσχεραίνοντας την προμήθεια εισιτηρίων. Η πλειονότητα των περιπτέρων δεν διαθέτει πλέον εισιτήρια, με αποτέλεσμα η ανεύρεση του πολυπόθητου, για τον ευσυνείδητο επιβάτη, χαρτάκι να μοιάζει με άθλο. Τα σημεία πώλησης έχουν περιοριστεί δραματικά, καθώς οι περισσότεροι περιπτερούχοι αρνούνται να αγοράσουν τις δεσμίδες των 50 ή 100 εισιτηρίων. Μπορεί ο περιπτεράς να εισπράττει το 4% από κάθε εισιτήριο που πωλεί, ωστόσο πρέπει ο τζίρος να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος για να τον συμφέρει. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι δεσμίδες εισιτηρίων προπληρώνονται στον ΟΑΣΑ, οι περιπτερούχοι δεν είναι διατεθειμένοι να στερηθούν την περιορισμένη ρευστότητα που έχουν. Ο ΟΑΣΑ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι πολλά είναι τα περίπτερα που έχουν κλείσει εν μέσω κρίσης, με αποτέλεσμα οι επιλογές του Οργανισμού να είναι περιορισμένες. Τα σημεία πώλησης εισιτηρίων έχουν περιοριστεί στα 1.100 περίπου από 4.000 που ήταν το 2011. Στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να διατεθούν εισιτήρια σε σούπερ μάρκετ ώστε να έχει ευκολότερη πρόσβαση ο επιβάτης σε αυτά, ωστόσο το σχέδιο δεν τελεσφόρησε. Τα καταστήματα σούπερ μάρκετ έκριναν, όπως ακριβώς και τα περίπτερα, ότι δεν τους συμφέρει.

«Λες και η Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για να μην είναι ο πολίτης συνεπής» λέει στην «Κ» ένα συστηματικός επιβάτης λεωφορείων. Την ίδια στιγμή, η απουσία ελέγχων εντός των οχημάτων καλλιεργεί ακόμη εντονότερα το κλίμα ανομίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οσο δεν υπάρχει ο φόβος των ελέγχων, ο επιβάτης δεν μπορεί να αντιληφθεί τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της καταβολής των κομίστρων.

Σε αυτό το χαοτικό πλαίσιο που διέπει πλέον τη λειτουργία των μέσων, οι επιθέσεις κατά εξοπλισμού και εργαζομένων συνεχίζονται, με την Πολιτεία να διατηρεί τον ρόλο του παρατηρητή. Το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε επίθεση στο αυτοκίνητο και στο σπίτι του προέδρου του ΟΑΣΑ Τάσου Ταστάνη στη Γλυφάδα από ομάδα 4-5 ατόμων. «Ελεύθερες συγκοινωνίες για όλους» ήταν το σύνθημα που έγραψαν στο σπίτι του κ. Ταστάνη, ενώ προκάλεσαν υλικές ζημιές στο αυτοκίνητό του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από μερικές εβδομάδες σημειώθηκαν βανδαλισμοί και στο κεντρικό κτίριο του ΟΑΣΑ στο κέντρο της Αθήνας.


«Η επίθεση με κουκούλες και κράνη παραπέμπει σε σκοτεινές νοοτροπίες και κύκλους» ανέφερε ο κ. Ταστάνης και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την ευθύνη της εξυγίανσης και της αναβάθμισης των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών προς αποκλειστικό όφελος των πολιτών και θα προχωρήσει». Σε παρόμοιο πλαίσιο η Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ επισήμανε: «Οι διεκδικήσεις προβάλλονται, κρίνονται και δικαιώνονται στο πεδίο των μαζικών αγώνων, με την κοινωνία στο πλευρό μας και όχι σε σκοτεινούς χώρους, με ενέργειες που επιδιώκουν την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό».