Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Συμφώνησαν για τη σύμβαση αλλά... αντιδρούν οι εργαζόμενοι !!!ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
Συνεχίζεται ο παραλογισμός στον σιδηρόδρομο, με τους εργαζομένους να ζητούν πρόσθετα οικονομικά στοιχεία από τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προβάλλοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.


Τυχόν μη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας θα οδηγούσε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην επιστροφή ποσού 750 εκατ. ευρώ (παράνομη κρατική ενίσχυση), ενώ παράλληλα θα είχε επιπτώσεις στη χρηματοδότηση της χώρας, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. 

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν διέθετε στα ταμεία της τα 750 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η πιθανότητα μη ανεύρεσης επενδυτή να οδηγούσε την εταιρεία λειτουργίας του ΟΣΕ σε λουκέτο. Παρά ταύτα, το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών τοποθέτησε διοίκηση στην εταιρεία, η οποία είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση, χωρίς να αναφέρεται σε οποιαδήποτε εναλλακτική λύση. Στο μεταξύ, ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκε αναδεικνύοντας ως νέο ιδιοκτήτη τους ιταλικούς σιδηρόδρομους (Ferrovie dello Stato Italiane SpA), οι οποίοι θα καταβάλουν 45 εκατ. ευρώ για να την αποκτήσουν. Για πολύ χαμηλό τίμημα έκανε λόγο ο Φίλιππος Τσαλίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε συνέντευξή του, θέση με την οποία συμφωνεί και ο πρόεδρος της εταιρείας Π. Θεοχάρης. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι, εάν η διοίκηση της εταιρείας δεν υπονόμευε τόσο εμφανώς τη διαδικασία, ενδέχεται να μπορούσε να ενισχύσει το τίμημα που έλαβε.

Εν τω μεταξύ, σε συμφωνία έχουν έρθει οι περίπου 670 εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας διετούς διάρκειας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει και ένα πρόσθετο ποσό ως «δώρο» του νέου ιδιοκτήτη. Η ΣΣΕ, με αφορμή την οποία οι εργαζόμενοι επιδόθηκαν σε σειρά κινητοποιήσεων, συντάχθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του νέου ιδιοκτήτη. Είναι, λοιπόν, απορίας άξιο για ποιο λόγο τα μέλη της ΠΟΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών) ζητούν τα «ρέστα» από τη διοίκηση αυτή τη στιγμή. Σημειώνεται ότι και οι δύο πλευρές φαίνεται να διαφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Παράλληλα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπαίνει σε νέα περίοδο, καθώς η απελευθερωμένη πλέον εμπορευματική αγορά καλωσορίζει νέους παίκτες. Πρώτη είχε εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον η Rail Cargo Logistics Goldair και στη συνέχεια ακολούθησε η Piraeus Europe Asia Rail Logistics (Pearl). Οι δύο εταιρείες ζήτησαν από δύο ηλεκτράμαξες και δύο ντιζελάμαξες η καθεμία, προκειμένου να ξεκινήσουν εμπορευματικά σιδηροδρομικά δρομολόγια.


Τη ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το σχέδιο παράκαμψης του Βοσπόρου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, με την πρώτη συνάντηση για την ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου να πραγματοποιείται αύριο στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για την επεξεργασία των σεναρίων που είχαν απασχολήσει την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια για την τεχνική προετοιμασία της ηλεκτροδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου - Σβίλεγκραντ - Μπουργκάς.