Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΣτΕ: Αποζημίωση 700.000 ευρώ από το Δημόσιο για μολότοφ σε λεωφορεία μετά από 16 χρόνια !!!Το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του υποχρέωσε το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει 700.000 ευρώ για την καταστροφή δυο λεωφορείων της ΕΘΕΛ τα οποία κάηκαν από μολότοφ που έριξαν άγνωστοι.


Η ΕΘΕΛ (μέσω της εταιρείας που ήταν ασφαλισμένα τα δυο λεωφορεία) προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια το 2000 και η αμετάκλητη απόφαση εκδόθηκε μετά από 16 χρόνια.

Συγκεκριμένα το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1997, πραγματοποιήθηκε σε φοιτητική εστία στην Πατησίων συναυλία και μετά το τέλος της ομάδα 100 περίπου ατόμων πέταξαν μολότοφ, προκαλώντας ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Οι νεαροί σταμάτησαν λεωφορείο της ΕΘΕΛ και αφού έσπασαν τα τζάμια, πέταξαν μέσα μολότοφ. Αμέσως άρπαξε φωτιά, ενώ οι επιβάτες και ο οδηγός κατέβηκαν από το λεωφορείο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η ΕθΕΛ μέσω των διοικητικών δικαστηρίων διεκδίκησε αποζημίωση για την καταστροφή του λεωφορείου, το ποσό των 137.931 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι δυνάμεις της Αστυνομίας  κατέφτασαν στην φοιτητική εστία μετά την έναρξη των επεισοδίων για να προστατεύσουν τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ήδη είχαν καταφθάσει, ενώ τα αρμόδια όργανα της ΕΛΑΣ, αν και είχαν λάβει εντολές από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών για να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα ενόψει της επίμαχης συναυλίας, «δεν ευρίσκοντο εκεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αλλά έφθασαν εκεί μετά την έναρξη των επεισοδίων, χωρίς να προσδιορίζεται από την Αστυνομία η ώρα άφιξης των αστυνομικών δυνάμεων, πάντως είχε λάβει χώρα η πυρκαγιά από την οποία καταστράφηκε το λεωφορείο».

Η δεύτερη απόφαση του ΣτΕ αφορά στο βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 1998 όταν έπειτα από μουσική εκδήλωση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου 50 άτομα άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ καταστρέφοντας καταστήματα και αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων ένα σχολικό λεωφορείο και ένα λεωφορείο της ΕΘΕΛ.

Το ΣτΕ έκρινε και πάλι ότι ανακύπτει ευθύνη των οργάνων της ΕΛΑΣ, καθώς, ενώ είχαν λάβει τις σχετικές εντολές για μέτρα ασφαλείας στις τρεις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης, αυτές δεν εκτελέστηκαν.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, είχαν διατεθεί αρχικά 15 αστυνομικοί οι οποίοι μειώθηκαν στην συνέχεια στους 10, καθώς οι 5 στάλθηκαν να περιφρουρήσουν το απειλούμενο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.


Με δεύτερη απόφαση, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την εξασφάλιση της δημοσίας ειρήνης και ευταξίας, την προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών και την τήρηση της τάξης στους δημόσιους χώρους, καθώς και στις δημόσιες συγκεντρώσεις.