Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Επιστροφή στη δουλειά με τεστ και λήψη μέτρων - Ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας στην ΟΣΥ
Ανησυχία προκαλεί η επιστροφή των αδειούχων από επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Ήδη αρκετές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν αναλάβει δράση για την ασφαλή επανένταξη τους στο εργασιακό περιβάλλον.


Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, στους υπάλληλους του δημοσίου, και βάσει του ατομικού αισθήματος ευθύνης του κάθε εργαζομένου, συστήνεται κατ΄ οίκον περιορισμός 7 ημερών εφόσον ο υπάλληλος στις διακοπές του ήρθε σε επαφή με άτομα που έχουν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα.

«Από εδώ και πέρα θα πρέπει να προστατεύσουμε ακόμα περισσότερα τις ευπαθείς ομάδες,  να δουλεύουν σε back office η τηλεργασία, τρία ωράρια εργασίας στις μεγάλες πόλεις και η χρήση μάσκας από όλους…», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Oι υπάλληλοι που επιστρέφουν στις εργασίες τους θα πρέπει να φορούν μάσκες και να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας όταν έρχονται σε επαφή με πολίτες ή άλλους εργαζόμενους.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Συρογιαννόπουλος, λοιμοξιωλόγος – καθηγητής παιδιατρικής επισημαίνει ότι: «σίγουρα οι μάσκες στους κλειστούς χώρους και η σωστή χρήση μάσκας».

Η Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών της ΣΤΑΣΥ ζητά από τους εργαζόμενους σε τραμ, ηλεκτρικό και Μετρό που έχουν επιστρέψει από περιοχές με αυξημένα κρούσματα να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό με έξοδα της εταιρείας. 

Αντίστοιχα οι υπάλληλοι στις οδικές συγκοινωνίες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας πριν επιστρέψουν στην εργασία τους.

Όπως ανέφερε ο οργανωτικός γραμματέας του ΟΣΥ, Φώτης Νικολακόπουλος: «ρωτάει που πήγαμε διακοπές, αν ήρθαν σε επαφή που είχε νοσήσει, σίγουρα για αυτό ζητούν να μπει σε ένα κλειστό φάκελο και από εκεί και πέρα να κρίνουν τι θα γίνει…».

Τεστ κορονοϊού, προληπτική καραντίνα και διεύρυνση της τηλεργασίας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη δέσμη μέτρων προφύλαξης που λαμβάνουν ήδη κάποιες τράπεζες.

Από την πλευρά της η Έφη Χάλιου  – πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, τονίζει: «Προτρέπουν τους εργαζόμενους που επιστρέφουν από τις άδειες τους σε τηλεργασία, προτρέπουν να γίνονται τεστ χωρίς αυτό να σημαίνει οι τράπεζες θα πληρώνουν και για αυτό λέμε να σταματήσει, να γίνει υποχρεωτικά για όλους τους υπαλλήλους να τα πληρώνουν οι τράπεζες…».

Στη Λάρισα εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης που επιστρέφουν από άδεια υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό, πρωτοβουλία του συνδέσμου της Περιφέρειας και του ΕΟΔΥ.

Σε υποχρεωτικό τεστ για τον κορονοϊό υποβάλλονται όλοι οι εργαζόμενοι του Εθνικού συστήματος Υγείας. Εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό επιστρέφουν στην εργασία τους, σε διαφορετική περίπτωση ακολουθούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Τεστ στα λιμάνια

Πάνω από 150 δειγματοληπτικούς ελέγχους για λοίμωξη από τον ιό SARS-CοV-2, σε επιβάτες που επέστρεψαν στην Αττική από τις διακοπές τους, διενήργησαν την Τρίτη 18/8 τα ειδικά κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών του ΙΣΑ και της, Περιφέρειας Αττικής, τα οποία, με εντολή του Γ. Πατούλη θα βρίσκονται σε μόνιμη βάση, καθημερινά, στο λιμάνι του Πειραιά.

Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: «Ειδικότερα με στόχο την καλύτερη προστασία των πολιτών και τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς των μολύνσεων, τα κλιμάκια θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά και θα διενεργούν ελέγχους τις εξής ώρες:

-Αύριο Τετάρτη 19 Αυγούστου στις 14.40 μ.μ. στην Πύλη Ε7 (Άφιξη Blue Star Patmos)

-Την Πέμπτη 20 Αυγούστου στις 10.10 π.μ. στην Πύλη Ε1 (Άφιξη Blue Star Chios)

-Την Παρασκευή 21 Αυγούστου στις 14.40 μ.μ. στην Πύλη Ε7 (Άφιξη Blue Star Patmos)

-Το Σάββατο 22 Αυγούστου στις 14.40 μ.μ. στην Πύλη Ε7 (Άφιξη Blue Star Patmos)

-Την Κυριακή 23 Αυγούστου στις 10.45 π.μ. στην Πύλη Ε1 (Άφιξη Blue Star Chios)

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε εθελοντική βάση, σε ταξιδιώτες με ύποπτα συμπτώματα, όπως πυρετός ή βήχας, με έμφαση σε αυτούς που επιστρέφουν από προορισμούς που κρίνονται ότι έχουν υψηλή επικινδυνότητα.

Τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, στο πλαίσιο της Στρατηγικής εκτίμησης της πορείας της Πανδημίας της λοίμωξης COVID – 19.
Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισημαίνει τα εξής: «Θα κάνουμε όσους ελέγχους χρειαστεί, προκειμένου να συμβάλλουμε στοχευμένα στην αποτελεσματική προστασία των πολιτών και της Αττικής μας και αναλόγως να προσαρμόσουμε τις δράσεις μας το επόμενο διάστημα. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει, τους εθελοντές για την πολύτιμη συνδρομή τους αλλά και τις λιμενικές αρχές του Πειραιά για την αμέριστη βοήθεια και στήριξη στην προσπάθεια μας».